Waterville er en skjult juvel | Golf.dk

Foto: PR

Waterville er en skjult juvel

13/12 - 2018 | Peter Bugge

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Dansk Golf 2/2018

Vi er så langt væk fra alting, som man næsten kan komme. Det understreges på kraftigste vis af de tre helikoptere, der står parkeret foran klubhuset ved Waterville Golf Links. Det her er ikke et sted, man bare lige kommer forbi – det kræver planlægning og dedikation. Eller masser af penge.

Der står ikke helikoptertransport på vores budget, så vi har taget bilen fra vores base i Killarney – en time væk. Og faktisk ved vi slet ikke, hvad der venter os på turen til et af de vestligste punkter i Irland. Waterville var ikke blandt vores udvalgte baner, da vi planlagde turen, men kom med programmet ved en tilfældighed. Og gud ske tak og lov for det – Waterville er en positiv overraskelse af de helt store. Faktisk er det en af de bedste baner, jeg nogensinde har spillet!

Waterville ligger i Ballingskelligs Bay, og her er blevet spillet golf her siden 1860’erne, hvor arbejderne på den transatalantiske telegraflinje havde medbragt golfkøllerne. Spillet blev sat i system, da de første ni huller åbnede i 1889, men banen, som vi kender den i dag, åbnede i 1973 – dog med en nænsom renovering af Tom Fazio, der også har haft en finger med på Augusta og Winged Foot, i 2006.

I 1987 blev Waterville solgt til et konsortium af irsk-amerikanere, og mange amerikanske golfspillere har et ganske særligt forhold til stedet. Forud for the Open i 1998 brugte blandt andre Tiger Woods, David Duval og Payne Stewart stedet i deres forberedelser. Og sidstnævnte blev endda udnævnt til ”Captain” i klubben - en bronzestatue i naturlig størrelse står foran klubhuset som hyldest til den afdøde golflegende.  

Da vi ankommer, er det så bidende koldt, at vi er nødt til at frekventere proshoppen. Nogle dage før har vi besøgt Portmarnock, hvor pro-shoppen er en kæmpe industri, hvor der bliver langet utallige trøjer, headcovers osv. over disken i hektisk tempo. Sådan er det ikke her. Her er selvfølgelig en del merchandise, men tempoet er stille og roligt, og vi har butikken for os selv og kan finde huer og handsker i ro og mag. Det er meget sigende for Waterville – det hele er meget underspillet, klubben har så meget historie og klasse, at de ikke behøver at blæse sig op.

Da vi slår ud på 1. hul, begynder det såmænd også at regne, men i løbet af runden klarer det mere og mere op, og vi slutter runden i fint vejr. Sådan er det på disse kanter – vejret er ganske utilregneligt, vi får faktisk oplevet alle årstider på de timer, vi er på stedet

Waterville er en ægte links-bane – med alt hvad hertil hører af udfordringer og genvordigheder. Første hul hedder meget sigende ”The Last Easy”, og det er ikke helt forkert. Hullerne snor sig mellem høje klitter og er sine steder ganske smalle. Til gengæld er de helt afvekslende – ikke to huller er ens.

Det er på de sidste tre huller, Waterville svinger sig helt op blandt de allerbedste baner. Afslutningen på runden fås ganske enkelt ikke bedre. Det begynder på 16., hvorfra man spiller med de brusende bølger på højre side. Fortsætter på 17., hvor man fra bageste tee-boks har spektakulær udsigt over hele anlægget. Og kulminerer på 18., der fortsætter ind langs stranden til greenen, der er placeret lige foran klubhusets terrasse.

Efter runden har jeg ingen anelse om, hvad min score er – ud over, at den bestemt ikke er god. Men det er knapt så væsentligt. Waterville er svær, og det er ikke her, man skal regne med at forbedre sit handicap. Til gengæld er det lige præcis her, man skal hen, hvis man vil have en unik linksoplevelse langt ud over det sædvanlige.

 

Waterville Golf Links

Land: Irland

Greenfee: Hverdage 200 Euro, weekend 220 Euro

I nærheden: Waterville ligger i county Kerry, der også huser berømte baner som Tralee og Ballybunion – og et hav af andre mindre kendte, men glimrende baner.

 

Derfor skal du spille den

Blærerøvsværdi: Den er måske ikke så kendt i Danmark, men banen er flere gange kåret som Irlands bedste bane, og den er konstant i Top100, når de bedste baner i verden skal kåres.

Fire ud af fem

 

Tilgængelighed:

Med mindre man flyver i helikopter, tager det sin tid at komme til Waterville. Fra Dublin ca. fem timer i bil.

En ud af fem

 

Skønhedsværdi:

Det er den smukkeste bane, jeg nogensinde har spillet. Punktum.

Fem ud af fem
 

Sværhedsgrad:

Dybe bunkers, høje klitter, smalle fairways og lynhurtige greens. Waterville er ægte links, som det skal være. Og med vinden, der som regel spiller kraftigt med, kræver det sin mand at komme rundt i en fornuftig score.

Fem ud af fem 

 

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer