Vind, myrer og kaktusser vil spille en rolle ved OL | Golf.dk

Vind, myrer og kaktusser vil spille en rolle ved OL

18/05 - 2016 | Claus Rødgaard Thomsen

Normalt kan vi varme op til majors og andre tour-turneringer ved at nærstudere banen. Så nemt som ingenting kan vi finde detaljerede hulbeskrivelser på nettet. Konturer, afstande og særlige kendetegn ved det enkelte hul.

Og vi kan støtte os til historien. Alt fra Ben Hogans 1-jern til 18. green på Merion i 1950 til Phil Mickelsons 6-jern til 13. green på Augusta i 2010 er med til at skabe narrativet om et golfhul og en golfbane og dermed opbygge vores forventninger til det, vi skal se.

Sådan er det ikke med OL-banen. Vi har aldrig set den Gil Hanse-designede bane før.

Det har spillerne i øvrigt heller ikke, for de sagde nej tak til at flyve til Rio til den test-event, som legene havde arrangeret i marts. Her deltog blot ni brasilianske elitespillere.

Men Claus Mølholm, elitechef i Dansk Golf Union, var der.

  • Under test-eventen spillede den relativt nemt. De spillere, der var med, gik under par. Havde alle OL-spillerne været der, ville nogle af dem gå rundt i otte under par, siger Claus Mølholm.

Det er dog ikke det samme som, at OL bliver ét stort birdie-orgie. Ifølge Claus Mølholm vil scores være stærkt afhængige af, hvordan banen bliver sat op. Der er flere muligheder for svære pinplaceringer, og vinden kan spille stærkt ind på den kystnære bane.

Mølholm mener ikke, at banen favoriserer en bestemt spillertype. Fairways er relativt generøse, og det kan komme de langtslående til gode. Men kuperede greens stiller også krav til det korte spil.

  • Jeg vil for eksempel ikke sige, at en Søren Kjeldsen ikke kan vinde. Og hvis vinden blæser, vil det være en fordel for ham. Det kan han godt lide, siger Claus Mølholm.

 

FAKTA OG FORDOMME

Jo mindre vi ved om noget, jo mere udfylder vi hullerne i vores viden med fordomme, antagelser og rygter. Det gælder også den olympiske golfbane.

  • Jeg havde hørt alle mulige rygter om, at græsset ikke var tæt. Men banen er i virkelig flot stand. Sammenligner man med danske baner, så ligger den helt i top, og den holder også et fint, internationalt niveau, mener Claus Mølholm.

Han kan ikke pege på et oplagt signaturhul, men han forudser, at 16. hul kan byde på en del underholdning og uforudsigelighed.

Det er et kort par 4-hul, hvor spillerne kan drive green. Men et skævt drive kan medføre et noget nær umuligt andetslag. Derfor er alt fra eagle til dobbelt-bogey i spil.

Spørger man ham, hvilken bane der minder om den olympiske, så er PGA Sweden ved Malmø den første, han kommer i tanke om.

  • Det er også en bane med kuperede fairways og greens og med en god udsigt, siger han.

Flotte udsigter er der nok af i Rio, og den olympiske golfbane har kig til havet og til det eksklusive område, der hedder Barra.

Barra er hjem for én af Rios mange strande og ligger i øvrigt ganske tæt på OL-byen.

Den olympiske bane er i øvrigt kendetegnet ved stor biologisk diversitet. Det vil spillerne også opdage, hvis de slår tilpas skævt.

  • Roughen er lidt wasteland-agtig. Der er noget elefantgræs, kaktus, sand. Og der er områder med dyreliv. Blandt andet et område, hvor der lever et fredet dyr, som minder om en mosegris, siger Claus Mølholm.

 

MYRER OG KAKTUSSER

Der er også myrer på banen. Og det er vel at mærke myrer, der bygger tuer uden for greens, og gør det så hurtigt, at tuerne dukker op under spillet, også selv om de er blevet planeret om morgenen.

I Danmark regnes myrer ikke for et gravende dyr, og Claus Mølholm er spændt på, om man vil lave en lokal regel, der giver lempelse fra myretuer.

Ellers kunne man måske forestille sig en McIlroy, Spieth eller Day skulle op og i fra en myretue med guldmedaljen på højkant. Det ville virkelig være et øjeblik til golf-historiebøgerne.

Hvor selve banen er i flot turneringsstand, var der her i foråret stadig håndgribelige udfordringer i forhold til at optimere tilskueroplevelsen.

  • Det er svært, hvis man gerne vil gå banen rundt og følge en favoritspiller. Der er nogle steder, hvor det går helt galt med en masse kaktus, siger Claus Mølholm.

Han understreger dog, at arrangørerne er opmærksomme på problemet. Så hvis du overvejer at tage turen til Rio for at se den historiske golfturnering, så vil der være bygget stisystemer langs banen, inden det første olympiske drive bliver slået til august.

Brasilien er ikke et land med en stærk golfkultur. Derfor er én af de store udfordringer at uddanne nok frivillige til at kunne agere kyndige marshalls under turneringen.

  • Flere frivillige gik rundt med “Quiet please” - skilte, men glemte at hæve dem, når der skulle slås. Og der var tilskuere, der bare gik ind på fairways under spillet. Her skal de frivillige lære, at de skal være meget præcise og myndige i deres kropssprog over for tilskuerne, siger Claus Mølholm.

Han er dog ikke i tvivl om, at turneringen bliver et flot setup, der også som tv-oplevelse vil kunne konkurrere med de store, internationale turneringer.