Vi besøger det ukendte Tjekkiet | Golf.dk
Hvis man er villig til at køre lidt efter det, så er der verdensklassegolf at nyde i Tjekkiet.

Foto: PR

Vi besøger det ukendte Tjekkiet

16/01 - 2020 | Peter Bugge

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Dansk Golf 3/2019

Destinationen er godt nok en anden, men vi lander i Østrigs hovedstad Wien. Første stop på vores rejse er nemlig Brno i det østlige Tjekkiet, men ankomstlufthavnen viser meget godt, hvor centralt Tjekkiet er beliggende lige midt i Europa.

Vores første golfbane, Brno Kaskáda, ligger lidt uden for Brno i den østlige ende af Tjekkiet. Den åbnede i 2006, og et par år efter kom et fint hotel til.

Banen har 27 huller, fordelt på tre sløjfer, Iron, Stone og Wooden. Over alt på anlægget finder man også skulpturer af den tjekkiske kunstner, Michael Gabriel. 

Blandt andet sidder Freud og tænker store tanker lige bag 1. tee på Wooden. Om man kan lide det er vel en smagssag. Men anderledes er det i hvert fald.

Vi lægger ud med at spille Iron, som har fået sit navn, fordi ejeren oprindelig tjente sine penge på at sælge maskiner. 

Det er ikke de sværeste huller - fairways er brede, og der er ingen rough. Men til gengæld er banens kendetegn - store og kuperede greens - en udfordring ud over det sædvanlige. Ikke mindst, hvis de bliver lidt hurtigere, end da vi var på besøg. Et særtegn for banen er de store og ganske kuperede greens.

Wooden-sløjfen, der har fået sit navn efter alle de træer, der er blevet ryddet, er straks mere interessant. Her dukker der også rough op, og banen bliver endnu mere kuperet. Det gælder især 7., hvor der er et fald på 25-30 meter mod green, hvor flaget står 175 meter væk. Det er smukt - og svært, og det er sløjfen generelt også. Men også herligt udfordrende.

Vi når desværre ikke at spille Stone, der skulle være den sværeste af de tre sløjfer, men med så stor alsidighed kan man sammensætte et hulforløb, der passer til golfere på alle niveauer.

Vi bliver i Brno-området dagen efter, hvor det gælder Austerlitz Golf Resort. Napoleon kom forbi området med sine hære i 1805, hvor han vandt en af sine mest berømte sejre, og på vej mod klubben kører vi lige forbi stedet, hvor det afgørende slag stod sted.

På selve golfbanen kan man også forvente storslående sejre eller forsmædelige nederlag. Den hører til i den lettere ende, men afhænger meget af vinden, da banen ligger meget ubeskyttet. 

Fairways brede og tilgivende. Og greens er godt nok hurtigere end i går, men til gengæld er de lettere at læse.

 

BJERGVANDRING

Vi tager afsked med Brno og sætter kursen mod Tjekkets nordøstligste hjørne - i højderne klemt inde mellem Polen og Slovakiet. Her ligger Prosper Golf Resort Celadna, som i årene 2009-2011 var vært for europatouren tre gange. Anlægget har 36 huller fordelt på Old og New Course - det er førstnævnte, vi skal prøve kræfter med.

Banen ligger fantastisk smukt på en bjergside, hvor de fleste huller er omkranset af træer. Enkelte huller er ganske smalle, men generelt er her masser af plads. Men greens er ikke bare kuperede, de er også lynhurtige og anlagt i flere niveauer, så præcision er i den grad påkrævet. Og for lige at gøre det hele ekstra vanskeligt er roughen sej og særdeles svær at komme ud af. Det lyder måske meget, meget svært, men faktisk kan banen spilles af alle.

Ganske kort fra Prosper Golf ligger Ostravice Golf Resort, som man bestemt ikke bør snyde sig selv for at besøge, når man alligevel har fundet vej til området. Begge baner rangerer blandt Tjekkiets bedste, og det forstår man. På Ostravice lægger man ud i bunden af dalen, men bevæger sig hurtigt op ad bjerget, hvor hullerne er anlagt i terrasser. Det er klart den sværeste bane på turen, men samtidig den mest afvekslende, ikke to huller er ens.

 

HØJTEKNOLOGISK GOLF

Det tager omkring fem timer i bil at køre fra øst til vest i Tjekkiet, og vi tilbagelægger det meste af den distance for at nå næste mål, Greensgate Gold and Leisure Resort, der ligger lidt uden for Plzen.

Banen gennemgik en større renovering for et par år siden og skiftede samtidig navn. I samme moment opgraderede man teknologien til det mest avancerede, undertegnede nogensinde har oplevet. På samtlige Par 3-huller viser en elektronisk tavle helt præcist, hvor langt der er til flagene. Og på GPS-skærmen i vores buggy er der ikke bare afstand til for-. midt- og bagkant - den angiver også den nøjagtige afstand til flaget. Så lad bare laseren blive hjemme på denne runde. Men lad være med at spare pengene til en buggy, efter et par flade huller går det nemlig op og ned resten af runden.

Greensgate er uden tvivl den bedste bane på turen. Trods voldsom hede er den i fuldstændig perfekt stand: Brede, bløde fairways og udfordrende greens. Og et enkelt hul har for alvor brændt sig fast i bevidstheden, nemlig 11., der er et kort par 3-hul til en vaskeægte ø-green beliggende i en smuk og idyllisk sø. Det bliver altså ikke meget bedre.

I forbindelse med banen ligger et hotel med nye værelser og lejligheder - større end den, jeg bor i i København. Og er man heldig, kan man måske få en lille rundtur i kælderen under klubhuset efter runden. 

Den fungerer som vinkælder for både medlemmer og ejere, og det må gå ganske godt for sidstnævnte - i hvert fald har jeg aldrig set så mange dyre flasker samlet på et sted.

 

BILLIGE TABERØL

Sidste stop på turen er Panorama Golf Resort syd for Prag. Den består af tre sløjfer, og inden vi kaster os over den første, River, anbefaler golfmanageren at medbringe masser af bolde. Det råd lytter vi gudskelov til, for der er masser af vand, både en flod, små bække og mindre søer. Der skal virkelig tænkes over tingene og ikke bare fyre løs med driveren. Vi har stadig et par bolde tilbage, da vi begiver os ud på Woods-sløjfen - og nu er det en helt anden bane - det går meget op og ned, og som navnet antyder, er de fleste huller omgivet af træer.

Der er lidt Mickey Mouse over sløjfen. Et perfekt drive lige mod pinden kan få et mærkeligt spring, eller også skal man slet ikke slå mod green, men mod en af bakkerne rundt om. Det har ikke så meget med golf at gøre, efter min mening, men på en eller anden mærkelig måde er det alligevel ret underholdende. Og så er udsigten ganske fabelagtig fra de højt beliggende huller.

Generelt er standen på Panorama helt i top. Fairways er grønne og velplejede, og de store, ondulerede greens er de hurtigste, vi spiller i løbet af ugen.

Dagens bedste overraskelse får jeg, da jeg skal give taberøl på den hyggelige terrasse efter runden. Regningen for tre store fadøl, fra det lokale Hubertus-bryggeri, løber op i den svimlende sum af fem euro. I alt.

På fem dage når vi stort set hele Tjekkiet rundt. Det kan sagtens lade sig gøre, men vælg i stedet et af områderne - alle banerne kan sagtens spilles flere gange.

 

Dansk Golf var inviteret til Tjekkiet af CzechTourism Scandinavia and Finland.

 

FORTID MØDER NUTID

Brno er Tjekkiets næststørste by. Under kommunismen var det en trist og beskidt industriby, men den er efter kommunismens fald blomstret op, og fremstår i dag både charmerende og interessant.

Ikke mindst er det historiske centrum et besøg værd. Her står gamle statlige bygninger side om side med hypermoderne bygninger. Det skyldes ikke et bystyre på stoffer, men at en stor del af byen blev raseret af bomber under 2. verdenskrig.

 

ØL, ØL, ØL - OG VIN

Tjekkiet er verdensberømt for sin produktion af øl, tænk bare på Staropramen og Pilsner Urqull. Sidstnævnte brygges i Plzen, hvor en rundtur på bryggeriet klart kan anbefales. Der findes dog også et hav af mindre bryggerier fordelt over hele landet.

Men hvad de færreste nok ved er, at Tjekkiet faktisk også har en omfattende vinproduktion. Lidt syd for Brno ligger Sonberk Winery, der årligt producerer 150.000 flasker - primært på den lokale drue Palava, men også en ganske glimrende Riesling. Det meste af vinen bliver dog i Tjekkiet, hvor efterspørgslen er større end udbuddet, men besøger man vingården, kan man smage på alle herlighederne.
 

LUKSUS TIL LAVPRIS

Tjekkiet er et billigt land at rejse i. Leveomkostningerne er lave, man kan få et glimrende måltid til ikke ret mange penge, og øl er forbavsende billigt.

Den dyreste bane, vi spillede, Greensgate, koster ca 650 kr i weekenden (Inklusiv buggy). Men booker man pakker med hotel og golf, får man alle steder en rigtig god pris.

Billeje fås også til en noget andet pris end i Danmark. Vi lejede en mellemklasse-bil og blev udstyret med en Skoda Superb. Den kostede lige lidt over 100 kr pr dag.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk