Verdens bedste golfbane | Golf.dk

Verdens bedste golfbane

08/08 - 2016 | Peter Bugge

Der var en ny bane på førstepladsen, da det anerkendte magasin Golf Digest i januar præsenterede deres Top 100 over verdens bedste golfbaner - Royal County Down havde henvist Pine Valley og Augusta National til sekundære placeringer. Men det er ikke kun de amerikanske golfskribenter, der er vilde med banen. Rory McIlroy har udnævnt den til sin favorit, og et forsigtigt gæt er, at også Søren Kjeldsen har et svagt punkt for Royal County Down? Det var i hvert fald her, han kunne løfte pokalen efter at have vundet Irish Open sidste år.

Men hvad er det så, der gør banen helt speciel? Jo, først og fremmest ligger den fantastisk flot ved foden af Slieve Donard - det højeste punkt i Mourne-bjergene i Nordirland. Bjergtoppen kan ses fra hele banen - med mindre det altså er regnvejr, hvilket ofte er tilfældet på de kanter. Og bjerget har for øvrigt også lagt navn til det glimrende hotel, der ligger klos op ad golfklubben.

De første ni huller åbnede i 1889, og kort efter inviterede man legendariske Old Tom Morris på besøg, så han kunne lave en plan for yderligere ni huller. Derfor står han nævnt som banens arkitekt, men sandheden er, at hullerne er blevet redesignet flere gange siden, så der ikke er meget tilbage af det oprindelige design.

Royal County Down er en vaskeægte linksbane, og det går bogstaveligt talt op og ned. Klitterne er højere, end man eksempelvis kender det fra skotske linksbaner, og det betyder masser af blinde slag, og ikke kun i drivet. Alene derfor vil man få fuldt udbytte af at hyre en lokal caddie - det undlod vi desværre, hvilket vi hurtigt fortrød. For lad det være sagt med det samme, Royal County Down er en svær bane, og ikke kun på grund af de mange blinde slag. Som min italienske medspiller sagde efter et par huller: “Her er jo ingen lette løsninger!”. Fairways er kuperede, og roughen strid og barsk. De skæggede bunkers, hvor marehalmen hænger ned over kanten som øjenbrynene på en gammel caddie - og som man nok ikke undgår at komme til at prøve kræfter med - er dybe og stejle, flere gange må jeg spille baglæns ud. Det er altså svært nok at nå frem til green, men her stopper genvordighederne ikke. Greens er lynhurtige og skal optimalt læses fra flere vinkler. Jeg puttede flere gange på det, jeg mente var linjen, blot for at se bolden tage et mærkværdigt fald den helt modsatte vej.

Faktisk bør man vel ikke spille Royal County Down, hvis man har over 20 i handicap. Der skal slås langt og lige, mange af par 4-hullerne er på omkring 400 meter. Og p ar 3-hullerne er også i den lange ende.

Nu lyder det måske som en ren klagesang; at det var en pine at spille Royal County Down. Det er på ingen måde tilfældet - jeg nød hvert minut. Fra besøget i den overordentligt velassorterede og travle proshop, til opvarmningen på den gigantiske putting green (driving range er der ikke noget af, det består af et par net). Og ikke mindst, da starteren sendte os godt af sted fra første tee.

Især er de ni første huller nogle af de smukkeste, jeg nogensinde har spillet. De går ud langs kysten og slår en sløjfe tilbage mod klubhuset. På 3. er udsigten over vandet i Dundrum Bay fænomenal, fra 4. teested kan man se hele anlægget, og 9. er et af de mest fotograferede golfhuller i verden: Med fairway løbende op mod klubhuset og Slieve Donard som majestætisk bagtæppe bliver det ganske enkelt ikke ret meget bedre.

Sløjfen på de sidste ni ligger inde i landet, og udsigten er derfor ikke så spektakulær. Det er hullerne til gengæld, ikke mindst 18. - et flot og udfordrende afslutningshul.

Klubhuset er flot, men ikke prangende. Til gengæld er det fyldt med billeder og historier. Royal County Down har i sine mere end 125 år lagt græstørv til nogle af de største turneringer - med de allerstørste navne. Lad os bare nævne The Senior Open Championship, Walker Cup og Irish Open. Så det er under billeder af Jack Nicklaus, Arnold Palmer og Tom Watson vi nyder vores Guinness og evaluerer runden. For er Royal County Down virkelig verdens bedste bane?

Svaret må være en smagssag, men modsat mange andre verdensklassebaner kan alle få lov til at spille den. Og den er i hvert fald blandt de allerbedste baner, denne skribent har prøvet kræfter med. Men tag til Nordirland og døm selv - det er alle pengene værd.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer