Vanedannende klippebane | Golf.dk

Vanedannende klippebane

01/09 - 2011 |

Vi er tre golfskribenter i bilen fra København. Ingen af os har spillet golf på Bornholm før og kender kun øen fra feriebesøg og den klassiske tur med skolen i 7. klasse.

Men vi har hørt, at Old Course i Rø er krydret med klipper og skulle være en klassebane. Så forventningerne om en stor oplevelse er helt i top, da vi nærmer os Ystad i Sydsverige, hvor vi mødes med en håndfuld kolleger med samme mission som os.

Fra Ystad er der en time og tyve minutters sejlads med den strømlinede katamaranfærge og en sjov følelse af at være på udlandsrejse slog os, da vi så havnen i den bornholmske hovedstad. Derfra går turen videre i bil til den nordlige del af øen med bølgende markerS og udsigt til Østersøen en stor del af vejen. Bornholm er kendt som solskinsøen og leverer da også varen denne smukke majdag, hvor undertegnede fra sin plads på bagsædet undertrykker den konstante trang til at skråle ”Bornholm, Bornholm, Bornholm – du, min dejlige ferieø” af hensyn til rejsefællerne.

Godt tyve minutter senere er vi fremme ved anlægget, der består af to baner og er hjemsted for Nordbornholms Golfklub og Gudhjem Golfklub. Hovedattraktionen er Old Course, men vi lægger ud med at spille New Course, der blev åbnet i august 2005 for at lette presset på den gamle bane fra 1984.

Enkelte perler på ny bane

Efter at have tanket vand ved de udendørs haner mangler vi bare at hente scorekort og baneguide inden opvarmningen på driving range bag parkeringspladsen. Men der er ingen hjælp at hente i sekretariatet, der i april blev raseret af en brand på grund af et kortsluttet batteri fra en el-trolley. Så vi må nøjes med scorekort fra det midlertidige sekretariat i en skurvogn og de udmærkede skilte på teestederne.

New Courses 18 huller er anlagt i en plantage og på gammel markjord. Den unge bane mangler stadig at vokse lidt til flere steder og viser sig at være forholdsvis ordinær - hvis man ser bort fra de spektakulære huller, der har direkte kig til Østersøen, Christiansø og det flot beliggende Bornholms Kunstmuseum tæt på Helligdoms - klipperne.

Med en længde på 5916 meter fra gul tee skal der slås godt til bolden for at komme igennem med en fornuftig score. Men der skal også tænkes course management. Ikke mindst på 7. og 17. hul der hører til i den mere bizarre afdeling for par 5-huller.

Det første er et dobbelt dogleg-højre, hvor man i høj grad har brug for en baneguide for at orientere sig som gæst. Det andet har form som et grønt Z og kræver også temmelig meget præcision. Skulle bolden havne i rough eller i skov, kan man dog sagtens bruge sine fem minutter på at lede, da der langt fra er trængsel på banen.  

Fantastiske Old Course

Den helt store oplevelse er som ventet Old Course, der ifølge forretningsføreren er hovedårsagen til, at 8.000 greenfeegæster lagde vejen forbi Rø sidste år. Runden fører os gennem et utrolig smukt landskab bestående af skov, klipper, bakker, enge, søer og vandløb, og vi bliver hurtigt enige om, at der ikke findes nogen lignende bane noget sted i Danmark.

Det er svært at bevare koncentrationen i de omgivelser, men frustrationerne over kiksede slag er glemt, så snart man løfter hovedet og vandrer videre i naturen, der minder om den svenske.

Klipperne er naturligvis det helt store samtaleemne. De første dukker op på 7. huls fairway og indgår som en integreret del af banen. Så der er intet frit drop, da undertegnede på 12. hul formår at placere sin bold på toppen af et knudret stykke klippe. Overraskende nok lykkes det at udføre et rimeligt fornuftigt slag trods balanceproblemer og frygten for at smadre sin wedge på det hårde underlag. Og så er det jo straks nemmere at se charmen ved banens specielle feature, der borer sig op af græsset på de mærkeligste steder og gør nogle slag til rene lottokuponer.

Vi får i hvert fald konstateret, at golfbolde kan springe utrolig højt efter mødet med en klippe og må da også lede forgæves efter et par stykker. Så det gælder om at holde øje med sit udslag. Ikke mindst på 11. hul, hvor green er omkranset af de imponerende rester fra istiden.

Old Courses sidste store højdepunkt – helt bogstaveligt – er 16. hul. For at komme op til teestedet skal man på en længere skovtur ad en snoet grusvej, og sidst på runden kan det godt mærkes i benene. Strabadserne belønnes med en fantastisk udsigt, som man sagtens kan give sig god tid til at nyde. Heller ikke her bliver man presset bagfra af andre spillere, og det er rart at få pusten og en slurk vand inden bolden sendes på en lang flyvetur mod den lavtliggende fairway.

Værd at vende tilbage til

Da hele holdet er samlet på terrassen og evaluerer banen over en kold og velsmagende fadøl fra Svaneke Bryghus, er der lutter topkarakterer til Old Course. Alle vil gerne tilbage og spille de 18 huller igen, for en enkelt runde er simpelthen ikke nok på en bane af den kaliber.

Og sådan er der også andre, der har det. Forretningsfører Carsten Hæstrup kan fortælle, at 28 københavnske erhvervsfolk hvert år i maj afholder den private matchplayturnering DK Majors, der løber over fem dage og bidrager væsentligt til anlæggets økonomi.

- De her gutter er kommet her siden 2005 og smider i omegnen af 100.000 kroner i løbet af en lille uge. Sidste år ville de have været til USA i anledning af deres ti års jubilæum. Men de var ikke sikre på, at de ville få den samme service, som de får her. Så det endte med, at turneringen endnu engang blev afholdt hos os, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for, siger han.  

Bedre tider på vej

Rø Golfbaner blev hårdt ramt på greenfeekassen, da spritturene fra Ystad blev indstillet i midten af 1990erne. Antallet af gæster fra Sverige faldt drastisk, og oveni ramte finanskrisen. I januar 2009 gik selskabet bag banerne konkurs, men kort tid efter købte de lokale investorer Kim Christiansen og Leif Arnesen anlægget for et anslået beløb på mellem 12 og 15 millioner kroner.

Året før blev Gudhjem Golfklub stiftet i et forsøg på at skaffe mere kapital ved hjælp af billige DGU-medlemskaber og frit spil på New Course. Planen lykkedes, og i dag har klubben 500 medlemmer – hvoraf de 400 bor uden for øen. Nordbornholms Golfklub har til sammenligning 360 medlemmer, der betaler et højere kontingent mod fri adgang til begge baner samt en række andre fordele som gratis træning og ti årlige klubturneringer med præmier.

- Gudhjem Golfklub blev vores redning. Hvis vi ikke havde haft den, så havde vi ikke klaret den. Det er lige så sikkert som amen i kirken, siger Carsten Hæstrup.

Han tror på, at golfbanerne i Rø nok skal overleve og sætter sin lid til, at indsættelsen af den nye hurtigfærge Leonora Christine og det øgede samarbejde med turistorganisationen Destination Bornholm om særlige golfpakker, giver bonus.

- Der er heldigvis gode tegn på, at det er ved at gå den rigtige vej, og vi oplever, at svenskerne er ved at vende tilbage. Vi håber selvfølgelig, at den udvikling fortsætter og vi forbedrer løbende anlægget for blandt andet at kunne konkurrere med de mange gode golfbaner, der findes i Skåne. Fodboldgolf på par 3-banen

I øjeblikket er driving range i gang med en større opgradering, der omfatter nye måtter, adskillelse af båse og target greens. På tegnebrættet er også seks-ti overdækkede båse og en hytte, hvor man kan købe drikkelse og søge ly under træningen.

Derudover har bestyrelsen valgt at droppe par 3-banen bag klubhuset, som ifølge Carsten Hæstrup var ”for flad og kedelig” og ikke rigtig blev brugt. - I stedet har vi lavet et kortspilsakademi, hvor du slår til rigtige greens. På resten af arealet laver vi fodboldgolf, fordi det rammer lidt bredere og er mere interessant for børnefamilier. De fleste unger elsker at sparke til en bold, og det går også lidt hurtigere. Vi vil også gerne have lavet en minigolfbane, som kan skabe noget liv og omsætning i restauranten. I sidste ende handler det jo om at præsentere et overskud, siger forretningsføreren

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk