Tilbage til fremtiden | Golf.dk

Tilbage til fremtiden

01/05 - 2016 |

2014 var et travlt år for Paul McGinley. Ikke alene var han manden bag europæisk sejr i Ryder Cup, han trak også stregerne til redesignet af Quinta do Lago North.

Den amerikanske banearkitekt Beau Welling har samarbejdet med McGinley om ændringerne, som de stolt kunne vise frem ved den officielle genåbning 7. oktober 2014. Hvert eneste græsstrå på banen blev udskiftet på mindre end 10 måneder, men det er alt andet end sjusk, der præger det færdige resultat. På den nye North Course er der blevet fjernet masser af træer for at give mere plads i landingsområderne og for at give et bedre udsyn fra tee. Det talte Paul McGinley om i forbindelse med åbningsceremonien. - Mange finder spillet meget svært, så målet med golfbanen var at gøre den så overkommelig som muligt for spillere på alle niveauer. Vi prøver at opmuntre folk til at spille i smukke omgivelser, og målet er ikke at intimidere, men at begejstre. Vi ændrede ikke på skabelonen eller banens forløb, men opgraderede den og bragte den ind i en moderne verden, gjorde den så visuel som muligt. Vi vil have folk til at gå derud, have det sjovt og nyde banen og dens udfordringer, sagde han. Lighedstegnet mellem en svær bane og en god bane er ved at erodere, og makkerparret Welling og McGinley sender den et spadestik nærmere graven. Ved at give mere plads fremstår hullerne klart definerede og indbydende med brede fairways og strategisk velplacerede bunkers. Charmen ved de smalle korridorer af fairway fra tidligere er udskiftet med et mere grandiost udtryk. Man kan ikke få det hele på en gang, og er smagen mere til det intime og kringlede, vil South Course bringe større glæde.

Det nye design bliver tydeligt allerede fra start, hvor par 4-hullets dogleg er blevet blødt og landingsområdet gjort bredere for at sikre en blid start på runden. Designerne minder dog allerede på andet hul om, at man ikke skal tage let på opgaven. En stor sø garderer højre side af en green, som ligger på tværs af spilleretningen. Et sikkert slag væk fra vandet giver et krævende putt eller indspil. Med banens sværeste hul tilbagelagt venter en række generøst proportionerede fairways, hvor en lige bold er eftertragtet, men hvor der også er gode chancer for at redde sig ud af problemerne, når bolden ender mellem træerne. Det er omkring greens, at banen for alvor udfordrer. Designduoen har skulpteret bølgende greenområder, som brydes af dybe, kridhvide bunkers og giver en test af alle det korte spils facetter.

Flere golfbaner vil blive lettere, og det er en god ting. Langt de fleste har en vrangforestilling om egne evner. 7-jernet bør ikke trækkes frem fra 160 meter, og 3-jernet bør til gengæld aldrig trækkes frem. Ferskvand er en sparsom ressource, og det er ikke nødvendigt med en kunstig sø på hvert hul til at deponere sine dyrtkøbte Pro V1’ere. Oplevelsen af en golfbane er uløseligt forbundet med scoren. Godt spil udløser en hovedkulds forelskelse og en dårlig præstation et krav om, at jorden omlægges til landbrug. Sådan er golfspillerens natur, og i et spil, hvor mismodet i forvejen fylder langt mere end succesoplevelser, er der svært at argumentere imod lettere baner. McGinley har haft en plan, en, som skal gøre spillet sjovere uanset niveau, men som også gør det mere miljøvenligt. Det samlede græsareal er reduceret markant, og den nye græssort kræver mindre vand og vedligeholdelse. Banen giver en følelse af mulighed frem for frygt, og resultatet efter kun 10 måneders arbejde er dybt imponerende. Ideen bag designet kommer bedst til udtryk på banens afslutning. Par 5-hullet er gjort 30 meter kortere, og der venter nu et indbydende slag til en synlig green. Det er meningen, at vi skal have det rart under en runde golf, men alt for ofte farver dobbeltbogeys synet sort, og frygt overskygger håb. Det kommer ikke til at ske på Quinta do Lago North, som ligner et glimt ind i fremtiden. Hvem havde troet, den gemte sig på en bane fra 70’erne?

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk