Skotland - meget mere end Old Course | Golf.dk
Selvfølgelig skal du også forbi St. Andrews, som rummer et stort antal glimrende baner udover den mest berømte - Old Course.

Foto: PR / RONNIE BAXTER / GETTY IMAGES

Signaturhullet på den herlige højlandsbane i Pitlochry er 16. hul, et par 3 hul med et højt beliggende teested og et svært drive mod en tricky green

Foto: PR / RONNIE BAXTER / GETTY IMAGES

West Linton syd for Edinburgh er en smuk og afvekslende hedebane med et langt og svært par 3-hul som afslutningshul.

Foto: PR / RONNIE BAXTER / GETTY IMAGES

Strathtyrum Course i St Andrews er en fornøjelig, overkommelig og billig introduktion til linksgolf. Her 14. hul.

Foto: PR / RONNIE BAXTER / GETTY IMAGES

Der er 7 baner i selve St Andrews, og Eden Course er ikke den mest kendte, men en rigtigt hyggelig linksbane for golfturisten - og så er den nabo til Old Course.

Foto: PR / RONNIE BAXTER / GETTY IMAGES

Skotland - meget mere end Old Course

18/09 - 2017 | Jesper Frigast Larsen

Når man læser om golf i Skotland, handler det næsten altid om de mest kendte baner, typisk de baner, der er værter for The Open, såsom Muirfield, Carnoustie, Royal Troon og naturligvis Old Course i St. Andrews. Eller også handler det om eksklusive baner som Gleneagles, Loch Lomond eller Skibo Castle. En del af forklaringen herpå skal findes i, at journalisten ofte er inviteret af et turistkontor eller en baneejer, der ønsker bestemte baner promoveret.

Men selv om det kan være sjovt at læse om de kendteste baner, kommer man ikke udenom, at for den almindelige handicapspiller vil det ofte være nogle helt andrebaner, det kan være interessant at besøge på en ferietur til Skotland. Økonomien er naturligvis et aspekt. Greenfee i Skotland er i almindelighed en del lavere end i England, men alligevel ligger greenfee på de kendteste baner i sommerhalvåret fra ca. 1.400 til ca. 2.000 kr., og selv om pundet er faldet i kurs siden Brexit-afstemningen, så er det i høj grad diskutabelt, om det er så sjovt at spille golf, at det er pengene værd at betale over 1.400 kr. for at spille 18 huller. Også selv om man synes, at golf er noget af det sjoveste, man kan foretage sig…

Hertil kommer, at de baner, der er værter for de store turneringer, er så svære for almindelige golfspillere, at det er svært at undgå at få store tæsk af dem. Men heldigvis giver Skotland dig næsten uanede muligheder for at spille golf for sjov, uden at du piner dig selv eller dit kreditkort unødigt. Med over 570 baner, hvoraf godt 100 er links- og/eller seasidebaner, knap 100 er hedebaner, og resten er parkbaner af varierende art, byder Skotland på golf for enhver smag og pengepung.

 

Hvad skal jeg vælge?

Men så kommer det svære: Hvad skal jeg vælge? For de fleste turister vil ferietiden være knap, så det gælder om at vælge rigtigt og ikke risikere at spilde tiden på en bane, man bagefter fortryder at have valgt. Området er egentlig ikke det afgørende, for der er baner af alle typer stort set alle steder i Skotland, og naturen er pragtfuld over hele landet. Alle har hørt om højlandet, søer som Loch Ness og Loch Lomond, og de lange kyststrækninger, hvor linksbanerne ligger som perler på en snor. Færre udenfor de britiske øer kender til de lidt lavere bjerge og grønne bakkelandskaber i det sydlige Skotland, som byder på enestående udsigter og færre turister end de kendte turiststeder.

Selv foretrækker vi at planlægge overnatningerne hjemmefra, men uden at booke starttider på forhånd, for skulle vejret være dårligt, kan det være en større fornøjelse at besøge et whiskydestilleri eller et smukt slot end at kæmpe sig rundt på en golfbane i regn og blæst. I vores erfaring er det kun sjældent nødvendigt at booke starttider på forhånd, men man gør klogt i at sikre sig, at der er åbent for gæstespil på det tidspunkt, man har tænkt sig at komme. Stort set alle klubber har hjemmesider med både priser, fotos og baneguides, og på youtube vrimler det med videoer fra forskellige skotske baner.

I Skotland er golf en folkesport. Stort set hver en flække har i det mindste en ni hullers golfbane, og flere kommuner og regioner driver en række public eller municipal courses, hvor prisen på greenfee og medlemskab gør det muligt for alle at være med. Men de små lokale klubber er ofte meget primitive. De er bygget, hvor der nu var plads, og penge til dræning og moderne opbyggede greens mangler. Der er ingen betjening i klubhuset, men en honesty box, hvor man lægger sine 10-20 pund i greenfee. Disse baner kan være interessante, når det gælder om at se, hvordan golf er en del af livsstilen for almindelige mennesker i Skotland - men for at være ærlig er de ikke nødvendigvis af en kvalitet, der gør det værd at bruge en feriedag på.

I den modsatte ende af spektret finder man eksklusive, private baner som Muirfield og Loch Lomond, som det kan være vanskeligt overhovedet at få lov at spille på.

Som almindelige handicapspillere og turister har vi selv haft nogle af vore bedste golfoplevelser i det, man kan kalde mellemkategorien, som er gode velplejede (og ikke alt for svære) baner med rar og afslappet stemning både på banen og i klubhuset. Det er baner, hvor greenfee typisk er mellem 30 og 80 pund.

Vil man gøre som skotterne og spare, hvor man kan, kan man rejse i vinterhalvåret, hvor greenfee normalt sættes betydeligt ned. Især de sandede linksbaner ved kysten er spilbare hele året, men vejret er der ingen garanti for, og de korte dage giver mindre lys til golf. I de lange sommerdage er der til gengæld ofte mulighed for at spille sene eftermiddagsrunder til nedsat, såkaldt twilight-greenfee. Et andet tip er, at en del klubber har lavere greenfee, hvis man bestiller og betaler sin greenfee over nettet før runden. F.eks. kunne man i sommeren 2016 spille de to fine baner Kittocks og Torrance ved Fairmont Hotel lige uden for St. Andrews for 30 pund som internetpris, mens greenfee for 18 huller var 80 pund, hvis man kom ind fra gaden.

 

St Andrews skal besøges

St. Andrews i Fife en times kørsel nordøst for Edinburgh er et kapitel for sig. En fond driver syv public courses - seks linksbaner midt i byen med Old Course som den kendteste og dyreste - samt clifftop-banen Castle Course lidt syd for byen. Hertil kommer et utal af andre fremragende baner inden for kort afstand fra St. Andrews. Denne by er virkelig golfens mekka. Det er en oplevelse bare at købe en kop coffee to go hos Taste Cafe i North Street og sætte sig ned bag 18. green ved siden af Royal and Ancient's flotte klubhus. Her kan man se spillerne starte på 1. og putte på 18. hul på Old Course, mens man nyder kaffen og stemningen, som er helt unik.

Om aftenen kan man slentre ned langs med 18. hul, tage fotos på broen over Swilcan Burn, kigge ned i Road Bunker ved 17. green, gyse ved tanken om at skulle slå ud af den og så spise til aften på the Jigger Inn ved siden af 17. fairway. Her oser det også af golfstemning.

 

Links - og meget andet

Der er ikke noget at sige til, at turisterne ofte fokuserer på de skotske linksbaner. Golfsporten har sin oprindelse i Skotland, og det var på de sandede og ufrugtbare linksområder ved kysten, at spillet blev født og udviklede sig, især under det første store golfboom i anden halvdel af 1800-årene og i starten af 1900-årene. The Open spilles kun på linksbaner, og i de senere år gælder det også Scottish Open.

Det skal dog ikke glemmes, at Skotland også byder på mange pragtfulde hede- og parkbaner, ofte i den flotteste natur. Gleneagles og Loch Lomond er gode eksempler. En del seaside-baner er såkaldte clifftop-baner, idet de ligger oven over klipperne, hvor jordbundsforholdene ikke er ægte links, selv om de spillemæssigt har links-karakter.

 

Hvor skal jeg spille?

Med 570 golfbaner i Skotland er dette kun eksempler på, hvad der venter golfturisten i golfens hjemland. Priserne er for 18 huller på hverdage i højsæsonen. Weekends kan være dyrere, men tjek hjemmesiderne for rabatter, f.eks. ved internetbooking, twilightgolf og spil uden for højsæsonen.

 

Greenfee 10-30 pund:

Strathtyrum Course, St. Andrews (www.standrews.com). Greenfee 30 pund. Den letteste og billigste af 18-hullers banerne i St. Andrews, men en fin og velplejet introduktion til linksgolf. En hyggelig og hurtigt spillet bane. Gratis blyant og flot baneguide følger med i prisen.

Drumoig Golf Hotel, lidt uden for St. Andrews (www.drumoiggolfhotel.com). Greenfee 20 pund. Moderne parkbane med gode greens og spændende vandhazarder på flere huller. Godt alternativ, hvis du er blevet lidt træt af linksgolf, og du kan bo godt og billigt lige ved banen.

 

Greenfee 30-50 pund

Southerness GC på den skotske sydkyst (www.southernessgolfclub.com). Greenfee 50 pund. Fremragende, men ikke så kendt mesterskabs-linksbane nær Dumfries i det sydlige Skotland. Smukke udsigter og hyggeligt klubhus. En omvej værd.

Eden Course, St. Andrews (www.standrews.com). Greenfee 45 pund. Nabo til Old Course, men lidt lettere og meget billigere. Sjov og afvekslende linksbane med St. Andrews' eneste sø i spil på to huller.

Pitlochry Golf Club (www.pitlochrygolf.co.uk). Greenfee 40 pund. Højlandsgolf når det er bedst. Op og ned, fantastiske greens, storslåede udsigter, banen er ikke lang, men sjov, sjov, sjov. Klubhuset rummer byens bedste restaurant.

West Linton Golf Club (www.wlgc.co.uk). Greenfee 35 pund. Charmerende hedebane syd for Edinburgh, meget afvekslende og gode golfhuller, fine udsigter og afslappet stemning.

 

Greenfee 50-80 pund

New Course og Jubilee Course, St. Andrews (www.standrews.com). Greenfee 75 pund for hver. Naboer til Old Course og Eden Course og fremragende - og ganske svære - linksbaner i deres egen ret.

Scotscraig Golf Club, Tayport (www.scotscraiggolfclub.com) Greenfee 65 pund. Pragtfuld, afvekslende hede- og inland linksbane mellem Dundee og St. Andrews. Verdens 13. ældste golfklub, stiftet I 1817.

Crail Golfing Society, Crail (www.crailgolfingsociety.co.uk). Greenfee 69 pund. Klubben er fra 1786 - den 7. ældste i verden - og råder over to flotte linksbaner, den fine gamle Balcomie links og den nye Craighead links, designet af Gil Hanse, der også designede OL-banen i Rio.

 

Rejsen til Skotland

Man kan flyve fra Kastrup til Aberdeen, men langt de fleste vil flyve mellem Kastrup og Edinburgh, hvor flere flyselskaber sørger for hård konkurrence, mange afgange og lave priser på flybilletterne. Lufthavnen i Edinburgh ligger centralt i Skotland, og herfra er det nemt med bil at tage sig videre ud i landet i alle retninger. Et tip: Lej en bil med automatgear, så slipper du for at fumle med gearstangen i venstre hånd, når du kører i venstre side af vejen.

 

Du får, hvad du betaler for

Hvis man - højst uvidenskabeligt - prøver at opdele Skotlands golfbaner efter greenfee-priserne, får man en rettesnor at planlægge efter. For selv om nogle baner giver ekstra value for money, og andre er prissat for dyrt, så er hovedreglen, at man får, hvad man betaler for. Skotterne er ikke skotter for ingenting! Så her er en tommelfingerregel:

Greenfee 10-30 pund: Lokale baner, enkle i design og vedligeholdelse, mange ni-hullers baner og public courses. Men ofte ikke gode nok til at bruge en feriedag på. Nogle public courses (offentligt drevne baner) kan dog give en fremragende golfoplevelse til en greenfee under 30 pund.

Greenfee 30-50 pund: Gode lokale baner, næppe særligt kendte uden for Skotland, men typisk smukke og velplejede baner med god servering i hyggelige klubhuse. Ofte gode feriebaner.

Greenfee 50-80 pund: Fremragende baner i layout og pasning, ofte med spændende historie og flotte klubhuse. Banerne rangeres typisk i top 100 i Skotland, nogle i top 50.

Greenfee over 80 pund: Mesterskabsbaner, der rangeres i top 50 i oversigter over Skotlands bedste baner. Typisk kendt fra TV, blade og bøger. Alt er i topklasse, ofte også sværhedsgraden. Stemningen kan være mere fornem end hyggelig.

 

Golf er for sjov

Den skotske forfatter Andrew Greig skrev engang følgende til mig om det at spille golf: "Mere og mere prøver jeg at spille med - og for - glæde. Vi - ikke engang skotterne! - er her ikke for at pine os selv uden grund. Indsats, vilje og koncentration er alt sammen godt (tager du ikke spillet alvorligt, er det meningsløst) - men fornøjelse, opmærksomhed, læring og åbenhed er det væsentlige." Og Greig ved, hvad han skriver om. Læs blot hans fascinerende bog "Preferred Lies" om livet og golfen i Skotland (kan købes hos Amazon.co.uk).

 

Spis og drik - spil ikke golf

Når du kører rundt i Skotland så spis din frokost eller drik kaffe i et af de hyggelige klubhuse, også selv om du ikke skal spille golf den dag eller på den bane. Det er tit både godt og billigt, og måske bliver du inspireret til at komme tilbage og spille netop den bane en anden gang.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk