Ramt af Stockholm-syndromet | Golf.dk
Ullna er ikke det, man vil kalde en typisk skandinavisk bane, men den er en af de allerypperste, vi har på disse breddegrader.

Foto: PR

Ramt af Stockholm-syndromet

20/05 - 2020 | Claus Rødgaard Thomsen

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Dansk Golf 5/2019

Jeg husker ret tydeligt første gang, jeg var i Stockholm. Det var sommeren 2002, og jeg havde dengang besøgt mange forskellige europæiske hovedstæder uden nogen idé om, at jeg havde snydt mig selv ved aldrig at køre de få timer østpå mod byen, der er bygget på 14 øer ved Østersøen.

Det var en lykkelig form for uvidenhed, i det jeg fik muligheden for at blive overvældet og opdage det, du allerede ved, hvis du har været i Stockholm. Det er en perle.

Siden har jeg været tilbage flere gange, men aldrig med golfkøllerne. Men broderfolkets kærlighed til golf er velkendt, og man kan hurtigt identificere tæt på 50 golfbaner nær Stockholm til enhver smag og pengepung.

Så mine to dage i byen forslår under alle omstændigheder som en gap wedge i modvind. Men jeg når at smage på noget af det bedste, som Stockholm kan tilbyde.

Ullna GC har jeg hørt flere svenske kolleger tale om, mens deres øjne duggede til af ren sindsbevægelse. En del betragter den som Sveriges bedste bane, omend svensk Golf Digest for nylig placerede den tredjebedst efter Bro Hof og Visby.

Og det kan i hvert fastslås med det samme, at banen hører til i kategorien “uforglemmelig”. Det sørger selve beliggenheden og hulforløbet for, og så kan man ellers derfra begynde at danne sig sin mening om stil, stand og strategi.

Ullna (opkaldt efter den sø, som banen ligger op ad) er en rimelig ny bane, i det den åbnede i 1981. Alligevel kommer vi ikke udenom en lille historisk omvej.

Banen er nemlig initieret og tegnet af et de største navne i svensk idræt overhovedet.

Sven Tumba er en af Sveriges mest kendte ishockeyspillere gennem tiderne. Han nåede også at repræsentere sit land i andre sportsgrene, heriblandt golf. Faktisk spillede han VM (Eisenhower Trophy) for Sverige i 1970 og tabte til USA med blandt andre Tom Kite og Lanny Wadkins. Det er samme turnering, som John Axelsen og Højgaard-tvillingerne vandt for Danmark i 2018.

Men Tumba stod også bag en lang række initiativer til at fremme golf i Sverige, heriblandt altså Ullna GC, som han selv tegnede, inden den åbnede for 38 år siden.

Men Sven Tumba er ikke den eneste berømthed, man bliver konfronteret med, når man ankommer til Ullna. Jeg har spillet en række baner med fin historie, men ingen, absolut ingen, der elsker at namedroppe, som de gør det her.

Man skal i hvert fald have kasketten rigtig langt nede over øjnene for at ikke at opdage, at Jack Nicklaus redesignede banen for få år siden. At han var personlige venner med Sven Tumba, og at han selv slog åbningsslaget på det ikoniske 3. hul, som er et nedadbakke par 3-hul til en fantastisk flot ø-green.

De historier er mejslet ind i kampesten på banen, hvor der også optræder en historie om dengang Lee Trevino besøgte anlægget. Inde i klubhuset, som har en god restaurant, glimrende vinsamling og terrasse med udsigt over banen og søen, er der også billeder af berømtheder, der har kastet glans over Ullna. I en årrække var banen vært for europatour-turneringen Scandinavian Enterprise Open.

Så ja, Seve har været der. Tiger har været der. De svenske kongelige har været der. Bill Clinton har været der, og det samme har skuespilleren Bill Murray.

Nogle vil finde det lige i overkanten, at det tilsyneladende er så vigtigt for klubben at fortælle. Andre vil mene, at det blot er et ekstra pift til en i forvejen stor oplevelse.

For intet af det skal skygge for, at Ullna Golf Club råder over en sublim bane. Den er ikke lang, og har formentlig ikke jord til at forlænge sin huller (klubben har heller ikke nogen driving range). Derfor vil den givetvis ikke kunne modstå presset fra langtslående europatourspillere længere, med mindre man kan sikre, at det blæser op.

Men for dig og mig er den rigeligt udfordrende, og den udnytter sit terræn helt formidabelt. Når man tænker på den mængde kystlinie, den har, er det forbløffende, hvor mange huller, der løber helt ned til søen. Her er ø-greens, halvø-greens og fastlandsgreens med vand på flere sider. I alt er der vand i spil på 15 af de 18 huller, som tester alle slag i bag’en.

Til gengæld kan man altid være nogenlunde sikker på at finde sin bold, hvis man ikke slår den i det våde element.

Greens er lynhurtige, men tager godt imod, og der er bestemt muligheder for pars og birdies for den gennemsnitlige spiller.

Har man ikke dagen til pars eller birdies, så er det til gengæld helt sikkert, at du kan nyde en kanelbolle og en kop kaffe ved den fine lille halvvejsbutik med udsigt over 9. green og 10. fairway.

Jack Nicklaus’ redesign af banen, som blev sat i gang kort før Sven Tumba døde i 2011, ændrede ikke stort på selve baneforløbet. Det blev blot optimeret, og fairways blev hævet, så man nå undgår den slags sjaskeri, som en sønær, skandinavisk bane ellers vil skulle trækkes med.

Banens stand er i top, og sandet i bunkers er så hvidt, at jeg en enkelt gang, tror min bold er væk, indtil min makker påpeger, at den ligger midt i bunkeren lige foran mig.

Og så tænker man, at sponsorerne i Ullna Golf Club er glade. Hvert hul har egen sponsor, og ved hvert eneste tee er der et sponsorflag, der vifter fra en flagstang, der vist roligt kan bære betegnelsen “fuld størrelse”.

Ullna er en bane med stil og tilmed en stil, som er helt sin egen. Du får ikke mange bedre golfoplevelser i Skandinavien.

Kvaliteten taget i betragtning er Ullna ikke nogen dyr golfbane. Den kan spilles for 1.300 svenske kroner og godt halvdelen, hvis du kan fikse en runde med et medlem (husk at kursen i forhold til den danske krone er fordelagtig).


-----------------------------------------------------------------------------------

STOCKHOLM

 

  • Stockholm har omkring 30 golfbaner inden for 20 kilometer af byen og dobbelt så mange, hvis man udvider cirklen en anelse.

  • Bro Hof er den mest kendte bane lige nu. Hyppigt rangeret som Nordens bedste og en bane, der af og til bliver nævnt som en fremtidig Ryder Cup-bane. Men også baner som Ullna og Kungsängen har været europatour-værter.

  • Selve Stockholm er også fyldt med attraktioner i verdensklasse. Eksempelvis bymidten med Gamla Stan, ture på Skærgården, 100 museer (herunder Vasa-museet, hvor du kan se krigsskibet Vasa, som sank i 1628) og Skansen, hvor du kan se et rigt udvalg af Sveriges dyreliv.


 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk