Pragtfulde Portmarnock | Golf.dk
Hul 15 på Portmarnocks blå sløjfe

Foto: PR

Fjerde hul på den gule sløjfe

Foto: PR

Hul 12 på Portmarnocks blå sløjfe

Foto: PR

Pragtfulde Portmarnock

10/05 - 2017 | Peter Bugge

På væggen i klubhuset hænger en smuk, gammel tavle i træ med navnene på samtlige medlemmer af Portmarnock Golf Club. Det er der jo ikke noget usædvanligt i.

Det bemærkelsesværdige er, at der ingen kvindenavne er på tavlen. Portmarnock er nemlig en af blot to tilbageværende klubber i Irland, der ikke tillader kvindelige medlemmer. Godt nok tabte man en sag i retten 2003, der betød, at man ikke måtte servere alkohol i syv dage - en hård straf på de kanter.

Men den irske højesteret omstødte kendelsen i 2009, så klubben kan holde fast på principperne - selv om kvinder er meget velkomne til at spille banen.

I det hele taget er klubben, der ligger blot en halv times kørsel fra downtown Dublin, et sted, hvor man holder strengt på både traditioner og principper. Således er baneforløbet stort set identisk med den bane, der for første gang slog dørene op for golfspillerne i 1894, selv om hullerne er blevet forlænget flere gange.

Da vi ankommer en meget tidlig morgen, ligger tågen tæt over halvøen. Således slår vi ud i blinde på første hul, men som vi bevæger os ned mod green, letter tågen og åbenbarer den smukkeste linksbane, man kan tænke sig.

Banen består af tre sløjfer, i alt 27 huller. Rød og blå udgør “Championship Course”, der har lagt huller til et hav af store turneringer, blandt andet blev den allerførste udgave af Irish Open afviklet her i 1927 – og turneringen er ofte vendt tilbage hertil.

Vi begynder med rød, som er den letteste af de tre. Den er rimelig flad - det samme er greens, som til gengæld er kæmpestore. På den blå sløjfe bliver banen mere kuperet - og pludselig kommer der masser af pukler på greens, som er lynhurtige og meget svære at læse.

Vi spiller også gul sløjfe, der åbnede i 1971 og kombinerer det bedste fra de to andre sløjfer.

Arkitekten har været gavmild med bunkers, som er strøet ud over hele anlægget med rund hånd. De er skålformede, så bolden ruller uundgåeligt ned i bunden, hvor det er til at slå et slag - til gengæld er de dybe, så straffen er kontant, når man med usvigelig sikkerhed havner i dem.

Fra det teested, vi spiller, er der mange korte par 4-huller - men selv om længden ligner hinanden, er variationen af hullerne stor, så vi føler ikke, at to huller er ens.

Banen ligger på en halvø - med vand på tre sider.

Det giver fremragende udsigt over de irske hav fra adskillige huller. Ikke mindst par 3-hullet 15. er en sand perle - men i det hele taget er de sidste fem huller helt eminente. En fantastisk afslutning på en fantastisk bane.

Inden vi kaster os over den nye, gule sløjfe, har vi tid til at nyde den frokost, som er inkluderet i vores greenfee. Men her støder vi igen sammen med stedets traditioner og strikse regler.

Der er absolut ikke adgang i i restauranten i golfsko - for slet ikke at tale om shorts og kasketter. Vi får dog lov til at indtage vores frokost og den obligatoriske Smithwick-pint i Presidents Bar, hvor væggene - lige som resten af klubhuset - er fyldt med memorabilia og billeder fra klubbens lange historie.

Det kan godt ske, at Portmarnock på mange måder hænger fast i en tid, der ikke matcher 2017. Og der er også spæde tegn på opblødning - således er det ikke utænkeligt, at klubben inden længe vil byde sit første kvindelige medlem velkommen. Men på trods af alle traditioner og principper - eller måske endda på grund af dem - er Portmarnock så afgjort et besøg værd.

Vi kommer i hvert fald meget gerne tilbage.Derfor skal du spille den

Blærerøvsværdi

5 ud af 5
Den er - fuldt fortjent - rated den bedste bane i Irland (uden Nordirland) på Golf Digests seneste liste over verdens bedste baner. Indtager en 25.-plads.

 

Tilgængelighed

4 ud af 5
Der er masser af direkte fly til Dublin - fra den irske hovedstads lufthavn er der blot ca 20 minutters kørsel til Portmarnock.

 

Skønhedsværdi

4 ud af 5
Klitterne på banen er bløde, frem for store og dramatiske. Der er fremragende udsigt til vandet fra flere af hullerne.

 

Sværhedsgrad

2 ud af 5
“Portmarnock er en af de mest fair linksbaner, jeg har spillet”. Sådan lyder ordene fra Padraig Harrington. Og banen er da også til at komme rundt på, der er stort set ingen blinde slag, og alle forhindringer kan ses fra tee. Vinden insisterer dog som oftest på at spille med

 

Land: Irland

Greenfee: 18 huller: Man-tor: 200 €, fre-søn: 225€

27 huller: Hverdage: 250€, weekend: 275€

(Frokost er inkluderet i prisen)

 

I nærheden: Portmarnock Hotel & Golf Links ligger lige nede ad vejen, og er både glimrende bane og hotel. Omkring Dublin er der fremragende baner som Royal Dublin, The Island og County Louth.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk