På toppen af Sjælland | Golf.dk
Sorø Golfklub lukrerer blandt andet på en bane i fin stand.

Foto: PR

På toppen af Sjælland

26/08 - 2019 | Claus Rødgaard Thomsen

Denne artikel blev første gang bragt i Dansk Golf 2/2019.

Først lige en tilståelse.

Sorø har været min hjemmebane siden 2006, så det bliver måske en anelse sværere at være neutral end normalt.

Men klubben fylder 40 i år, og banen nær Tystrup Sø blev åbnet for præcis 25 år siden. Før 1994 havde klubben ni huller inde i Sorø by.

Så det virker som et passende tidspunkt at kaste øjne på en bane, som klubben selv kalder en af Danmarks smukkeste.

Nu skorter det som bekendt ikke på smukke golfbaner i Danmark, men påstanden ligger lige til højrebenet, da Sorø i forvejen er berømmet som et af de mest naturskønne steder på Sjælland. Og Sorø Golfklub ligger et af de mest naturskønne steder nær Sorø. 

Når man står på enten 9. eller 17. green i Sorø og nyder udsigten over bakke, dal, sø og skov, er der svært at føle, at man har valgt den forkerte sport.

Når man taler med folk, der har spillet Sorø Golfklub bare en enkelt gang, er det som regel én af to ting, de husker. Enten er det netop udsigten fra toppen af banen, folk husker. Eller også er det stengærderne.

De fredede stengærder på Suserup-egnen er meget mere end blot dekoration. De indrammer en stor del af banen, men er også en aktiv modspiller adskillige steder.

Tre huller kræver, at du slår over et stengærde. På det lavpraktiske plan betyder det selvfølgelig mest for højhandicapperen. Men på såvel hul 3 som hul 5 skal den dygtige spiller tage gærdet med ind i sin course management. Ellers kan straffen blive brutal. Enhver lokal spiller har måttet lide den tort at slå baglæns, fordi han er kommet for tæt på gærdet. Og ikke så få har set et kikset eller overmodigt slag ramme et gærde og pive lang pokker i vold i fuldstændig uforudsigelig retning.

 

EN HÅRD GÅTUR

Anlægget i Sorø er højt beliggende. Det har to umiddelbare fordele. Den ene er de allerede nævnte udsigter. Den anden er, at banen som regel er tør helt fra starten af sæsonen. Kun ganske få steder på banen kan man risikere mudderpøle på fairways næsten uanset, hvor meget det har regnet. Men det betyder også, at der er mere sport i en runde golf i Sorø end andre steder. Det mærkes allerede på første hul, hvor man skal op ad en stejl bakke til fairway. I og med det er et par 5-hul, skal man altså stå halvforpustet og slå en fairwaykølle fra et skråt leje.

Når man oven i de fysiske anstrengelser lægger en bane med masser af taktisk udfordring, vil man altid føle, at man er blevet godt testet efter 18 huller.

Den taktiske udfordring på banen ligger både omkring greens og i det lange spil. Alle greens er smalle og lange. De kan både vende på længden og på bredden, og det vil sige, at hver eneste approach stiller krav til enten din retning eller din længdekontrol. Mange greens er kuperede, og der findes ikke mange lette putts på banen. Et par steder må vi nok også erkende, at greens hælder for meget og trænger til en genopretning. Når greens bliver sommerhurtige kan et kort nedadbakke putt på 7. hul være svært bare at holde på green.

 

FEM KORTE

Er der ellers hår i suppen på banen?

Tjo, man kan i hvert fald godt mene, at skal et anlæg have  fem par 3-huller, så skal der være mere variation i dem.

Afslutningshullet er en perle af et par 3-hul med udsigt over klubhus, træningsanlæg og Tystrup Sø fra teestedet (mange spillere er kritiske over for baner, der slutter med et par 3-hul, men Sorø er der sjovt nok ingen, der brokker sig over).

Men de fire andre par 3-huller minder for meget om hinanden. Alle fire er mod aflange greens beskyttet af bunkers og derudover få dikkedarer.

Men ellers er der masser af variation. Kun en tåbe tager driveren hver gang, og kun en tåbe går efter flaget hver gang.

Selv om Sorø Golfklub bagefter står som en helhedsoplevelse for spilleren, er der masser af små indtryk, der står tilbage.

Banen åbnes med et drive over en dyb slugt (fra herretee), nok til at give højhandicapperen hjertebanken. Og banen lukkes med et slag over en dyb slugt, nok til at give enhver hjertebanken. Slaget ind til 18. green foregår i øvrigt henover køer, da Sorø er en af de baner, der bruger kvæg til afgræsning.

Der er vand adskillige steder på banen. Mindst syv huller har røde pæle, der meget nemt kan komme i spil.

 

RUGEKASSE FOR TALENT

Den mest forslugne sø på banen må være den dybe på 16. hul. Det lange hul er, uanset hvad indekset måtte sige, det sværeste hul på banen. Hullet doglegger 90 grader mod højre rundt om strafområdet. Her når ingen på i to, og man undgår ikke en betydelig carry over vand. Hullets forløb er dikteret af nødvendighed. Man er nødt til at dreje mod højre, ellers kommer man ind på landmandens marker. Kun de aller- aller færreste har nogen chance for at slå over vandet i drivet (jeg har aldrig set nogen forsøge det), og mange spillere er nødt til at slå en tre-kølle ud for ikke at slå igennem fairway i drivet. Derfor har hul 16 berettiget sine kritikere.

Det andet par 5-hul på bagni er til gengæld en juvel. På hul 10 skal man over et af de berømte stengærder for at nå en bred fairway, der skråner mod venstre. I hele venstre side er der høje træer, og green gemmer sig bag en lille pynt i venstre side. Hvis du holder dig i højre side af fairway, kan du se green. Er du i venstre side, bliver dit approach et blindt slag over høje træer.

Golfbanen i Sorø er med sine 25 år på bagen ikke engang en parentes endnu i en by med så stærk historisk ballast.

På egnen er man stolt af Sorø Akademi og andre bygninger med rødder helt tilbage til Christian IV’s tid. Og man prøver ikke at skjule sine bånd til historiske personligheder som Asser Rig, Absalon, Ludvig Holberg og B.S. Ingemann.

Her forstår man at skabe ting, der holder: Banen ved Suserupvej ingen undtagelse. Sorø Golfklub har en bane, der kan spilles igen og igen og aldrig holder op med at være en fornøjelse.

Den alsidighed i spillet, som banen fordrer, er måske også blandt årsagerne til, at Sorø Golfklub igennem det sidste par årtier har kunnet fostre flere dygtige spillere. Heriblandt verdensmesteren John Axelsen og den regerende danmarksmester i hulspil, Henriette Nielsen.


 

 

NAVN: Sorø Golfklub

ARKITEKT: Jan Sederholm

TYPE: Kuperet parkbane

GREENFEE: 350 kr. (hverdage), 400 kr. (weekend)

 

 

Derfor skal du spille den

Sorø Golfklub giver dig en ægte fornemmelse af plads omkring dig. Det er en udfordrende, men svær bane.

BIRDIE: Der er flere huller, som du aldrig glemmer, selv om du kun har spillet dem en gang.

BOGEY: På et par greens kan det være urimeligt svært at stoppe sin bold. Det er det eneste sted, hvor banen bliver unfair. 

                                                                                                                                                                                                                           

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk