På gyngende grund i Køge | Golf.dk
7. hul i Køge Golf Klub.

Foto: Torben Thornæs Andersen

Køge er med årene vokset til en ægte parkbane.

Foto: Torben Thornæs Andersen

Klubhuset i Køge Golf Klub

Foto: Torben Thornæs Andersen

Green på 8. hul er beskyttet af vand.

Foto: Torben Thornæs Andersen

På gyngende grund i Køge

22/11 - 2018 | Torben Thornæs Andersen

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Dansk Golf 1, 2018

I vejralmanakken kan man læse, at 2017 bød på et af de vådeste og mest solfattige efterår i mands mind. Derfor føles det som et helt lille mirakel, da vi en tidlig formiddag midt i oktober får lov at dreje ind på Køge Golf Klubs parkeringsplads i et himmelsk solskinsvejr. Ude af bilen luner solen godt i kinderne, men himlen er broderet med drivende skyer, så windbreakeren får lov at blive i baggen bare for en sikkerheds skyld.

Køge Golf Klub ligger lidt gemt af vejen cirka en halv times kørsel syd for København. Motorvejsafkørslen hedder 33 eller 34, og alt efter om man ankommer fra nord eller syd, går den resterende vejstrækning gennem bysamfundene Hastrup og Herfølge, indtil man ankommer foran det moderne klubhus i klassisk Lind & Risør-stil.

Klubhuset er blot otte år gammelt, men selve Køge Golf Club nærmer sig det halve århundrede. I 1969 valgte 56 lokale golfentusiaster at gå sammen og stifte klub nr. 24 i Dansk Golf Union. Året efter blev den lokale landmands kostald omdannet til klubhus, og med anlæggelsen af de første ni huller på markerne omkring Gl. Hastrup var spillerne klar til at slå de første slag i foråret 1971.

Starten var med andre ord ydmyg, men sidenhen er der kommet mere format over rammerne. I dag råder klubben over et 27 hullers golfanlæg med moderne driving range og en imponerende 27 hullers øvegreen. 1700 medlemmer og 6000 grenfee-gæster om året gør Køge Golf Klub til en af landets største og mest velbesøgte.

SAFT OG KRAFT

Dagens opgave er klubbens 18-hullers bane, Sydbanen, der fører spilleren gennem et varieret og meget malerisk parklandskab med birk, bøg, søer og vandløb. Rovfugle holder øje i det høje, og egern løber spidsrod mellem træernes stammer. Ud over et par omkransende landeveje er naturoplevelsen tæt på at være uspoleret.

Golfmæssigt føles starten en smule ujævn. Første hul, et kort par 3-hul med index 18, efterfølges af et monster-par 4-hul på 416 meter (tee 57), og det kan få selv den mest optimistiske til at skele mistænksomt til baneguiden.

Samtidig kan vi konstatere, at underlaget denne dag er kraftigt udfordret af den megen regn, der er faldet i ugen op til vores besøg. Flere steder glider vi rundt på fairway som gik vi på løst strandsand, og når man tager sin stance, føles det lidt som at balancere på en gummimåtte. Vi var blevet advaret af den venlige dame i receptionen om banens stand, men oplevelsen overrasker alligevel. En klub med færre kommercielle forpligtelser ville måske have lukket for gæster, for vores færden på de saftige fairways er hård kost for banens stand.

Heldigvis er greens bedre drænet, og selv om en del bunkere er omdannet til drikketrug for områdets vildt, og fairways fremstår mere langhåret end godt er, virker banen generelt ganske velplejet. Efter den ujævne start begynder vi også at mærke, hvad der gør klubben til et af Golfdanmarks mest populære udflugtsmål.

Sydbanen er klemt inde på blot 40 hektarer, men man føler sjældent, man er i vejen for hinanden. Træer og buske ”skygger” for andre grupper, og da teestederne oftest ligger i kiggeafstand fra hinanden, skal der en vildfaren bold til at skabe kontakt til andre spillere.

Efter 2. hul byder for-ni på endnu et par kradse udfordringer, der gør driveren til din bedste ven i baggen. Hul 4 og 5 kræver et par drøje hug fra tee, hvis man skal undgå at hive endnu en kølle frem i andetslaget. Længden går lidt af banen hen mod 7. og 8. hul, men de våde fairways sørger alligevel for, at vores næste slag kræver et jern eller to mere end normalt.

CARNOUSTIE PÅ 17.

For-ni ender meget belejligt ved klubhuset, hvorefter man præsenteres for et hul, der i enhver anden familie ville blive omtalt som ”ham den underlige”. 10. hul er ifølge klubbens annaler et produkt af et blindt par 3-hul, der for mange år siden blev omlagt til et meget kort par 4-hul. Hullet spiller som et dogleg højre med træer foran en minimalistisk green. Designet er på alle måde tillempet, men absolut ikke uden underholdningsværdi.

Underholdning er der i øvrigt masser af på bag-ni, som med hele tre par 5-huller tænder håbet om en glorværdig afslutning med fine birdie-muligheder. To af de nævnte huller har index 1 og 3 på scorekortet, så en par er også noget at være stolt af. Mens 15. hul bruger længden som våben, er det et snoet vandløb, som på 17. fanger spillerens opmærksomhed. Omgivelserne og historikken er unægtelig noget anderledes, men ellers minder layoutet en del om Carnousties 18. hul. med den berømte Barry Burn, som vikler sig faretruende rundt om fairway og spillerens selvtillid.

Sydbanen slutter, som den startede, med et relativt simpelt par 3-hul. 169 meter fra tee 57 lægger nogle trin til sværhedsgraden, men til forskel fra de øvrige greens, som hører til i den mindre afdeling, er målskiven denne gang stor og indbydende.

EN AF DE BEDSTE

Inde i klubhuset støder vi på Jane og Kenneth, der fra årsskiftet 2017 har overtaget forpagtningen af klubbens restaurant. Parret, der tidligere har drevet prisvindende restauranter i Shanghai, er fuldt beskæftiget med at forberede menuen til en stor reception senere på dagen. Da vi spørger, om der er gang i butikken, får vi at vide, at det går ganske godt.

”Men det er benhård business”, understreger Kenneth, og det skal tydeligvis forstås på den måde, at klubben er opsat på at have en sund butik, hvor alle yder en indsat, og ingen får lov at køre på frihjul.

Hvis det er sandt, må man sige, at strategien har båret frugt. Både klubhus og anlæg fremstår moderne og velplejet, og når forpagteren samtidig kan fortælle, at der arbejdes på at indrette et indendørs træningscenter på den anden side af vejen, fornemmer man, at klubben har både viljen og evnen til at honorere indsatsen.

Sydbanen er i den sammenhæng et væsentlig aktiv og efter overtegnedes vurdering en af de bedste parkbaner i denne del af landet. Den fortjener et fastere underlag, end vi blev tilbudt under vores besøg, men selv på gyngende grund, er Køge Golf Klub en enestående smuk oplevelse, som bliver hængende længe i erindringen.

 

 

NAVN: Køge Golf Klub.

ANTAL HULLER: 27. (Sydbanen, 18 huller. Nordbanen, 9 huller.

ARKITEKT: Frederik Dreyer m.fl. TYPE: Parkbane.

GREENFEE: Hverdage 350 kr. Weekends 400 kr.

 

Derfor skal du spille den

KØGE GOLF KLUB er en af regionens smukkeste og mest harmoniske parkbaner med 18 afvekslende huller og et stort indbydende klubhus.

BIRDIE: Trods få, afdæmpede virkemidler, er Sydbanen en visuel og strategisk fornøjelse. Man stopper op flere gange, dels for at tænke og dels for at nyde omgivelserne.

BOGEY: Banens akilleshæl lader til at være store mængder vand. Det kommer der næppe mindre af, og klubben bør måske overveje yderligere dræning eller en omlægning af de mest udsatte fairways.

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk