Next Stop America | Golf.dk

Next Stop America

22/02 - 2015 |

Skotterne har ingenlunde patent på det der med linksgolf. Tag nu bare til Sligo i det nordvestlige Irland. Her finder du storslået natur, fremragende linksbaner og ikke mindst masser af blæst og omskifteligt vejr, der er med til at gøre linksgolf til en ganske særlig oplevelse. Det er her, du kan vinde store sejre, men også få læsterlige golfbank. Du er helt ude på kanten af Atlanterhavet – næste stop er Amerika.

Banerne hedder County Sligo Golf Club, Strandhill Golf Club og så ikke mindst diamanten i samlingen: Enniscrone.

Det er i grunden såre simpelt: Nap flyveren til Dublin og kør de 200 kilometer vestpå mod Sligo. I gamle dage ville det være en dagsrejse, i dag tager det to og en halv time på motorvej og moderne motortrafikvej, for irerne har også haft god glæde af EU. Indloger dig i hyggelige Sligo – en gammel markedsby på omkring 20.000 sjæle – her er masser af hyggelige restauranter, rigeligt med pubs og hyggeligt aften- og natteliv til en hel uge. Selvfølgelig har Sligo en O’Connell Street – det har enhver irsk by med respekt for sig selv – og det er da også O’Connell  Street, der er omdrejningspunktet for  meget af livet i Sligo.

Brormand Yeats

Du er også havnet i William Yeats land – og hvem er så han? Tjah, Yeats fik Nobels litteraturpris helt tilbage i 1923 for sit bidrag til den irsk-britiske litteratur. Faktisk var han født i Dublin – men han holdt ferie med mere i Sligo, og brormand Yeats var med til at designe County Sligo Golf Club, så der løber altså også lidt golf i familien. I hvert fald er han helt klart Sligo-boernes mand, og derfor har han også fået sit eget lille museum i Sligo, hvis der nu skal fyldes lidt ekstra vitaminer på på en regnvejrsdag.

Men det handler jo om linksgolf i prægtige County Sligo – Og her har tre golfklubber et rigtig godt tilbud til dig. Tre baner for i alt 149 euro. Det er supergolf til en meget rimelig penge. Prisen afspejler selvfølgelig også, at man er havnet lidt fra alfarvej, men varen er absolut værd at rejse efter.

County Sligo Golf Club, eller i folkemunde Rosses Point, er klassisk links - ni huller ud, ni huller hjem med det som irerne vil betegne som ”a breathtaking view” over Atlanterhavet og det mytiske og fascinerende Benbulben bjerg. Strandhill byder også på masser af Atlanterhav, surfere, en pragtfuld fjord og selvfølgelig en masse fantastiske golfhuller, hvor navnlig bag-ni er en udfordring. Og så er der Enniscrone  - 18 linkshuller, der indbyder dig til et golfmæssigt eventyr, hvor du bare skal overgive dig og nyde banen, Atlanterhavet og det fantastiske landskab, som banen er formet af  – for det fås ikke meget bedre noget sted i verden. Enniscrone er et af den slags golfmæssige mesterværker, der opsluger dig og gør dig lidt mere ydmyg over for det spil, der kan være så vanskeligt at mestre. Jeg har spillet mange baner over alt i verden, men Enniscrone er absolut blandt de to bedste golfbaner, jeg har spillet på. Så er den ikke længere.

Utraditionel links

Vi starter denne ”West of Ireland golf-odysse” på Rosses Point eller Sligo Golf Club, som er banens officielle navn. Kun syv kilometer vest for Sligo ude på en pynt ligger byens stolthed. Lidt utraditionel linksstart - indlands og op på en solid bakke, der giver dig den skønneste udsigt over bane og Atlanterhav, men fra 3. hul er kursen rettet ind, og du arbejder dig stille og roligt væk fra klubhuset – hullerne spiller langt, for der er som regel vind og væde i spil på det marsklignende område, som ikke engang et får ville gide græsse på. Men hold for pokker bolden på fairway, for rough’en er ikke for sjov. Det er en velholdt bane.

Det er også her, der spilles regionale- og irske mesterskaber – blandt andet har en vis Rory  McIlroy været forbi mange gange som juniorspiller og vundet mesterskaber på banen. Og synes du, at turen har været lang og slidsom både ud og hjem og, så vent til du har indtaget 17. green. Et majestætisk par 4-hul, hvor du skal gevaldigt op af bakke – men når du så står på green så kig ud på Atlanterhavet, hiv luft i lungerne, smil og tænk på den pint Guinness, der venter forude, så går det sgu nok alt sammen.

Om aftenen står den på lækker gastronomi  i Sligo – Hargadon Brothers i O’ Connell Street har været der siden 1864 og er et kig ind i en tidslomme fra ”der var engang”. Men de lokale østers er fremragende – akkompagneret af lidt citron og en italiensk Pinot Gris kommer du hurtigt over de få points, som du fik med hjem fra Rosses Point. Følg op med pragtfulde irske oste og et glas Valpollicella fra 2007, så er du klar til koncert med irsk folkemusik hos Hargadon, og golf er noget, du næsten har glemt.

Skøn og lumsk

Næste dag er det ud til Strandhill – bare ti kilometer syd for Sligo. Solen skinner, Atlanterhavet er blåt og indbydende, og fra første tee kigger du ud på Culleenamore Beach. Hyg dig på for-ni, nyd udsigten og den velplejede bane – for på bag-ni skal du for alvor til at spille golf. Greens og fairways er velplejede, og selv om banen er kort på scorekortet, så er der pokkers til forskel på, om vinden blæser, og der eventuelt skulle være en smule irsk regn på vej ind fra Atlanterhavet. 13. hul hedder ”The Valley” og det er en skøn lumsk sag - green er gemt inde bag en lille ”dal” – et af den slags huller, der er nemmere, når du spiller banen igen.

Strandhill er links kombineret med nogle få indlandhuller med fantastisk beliggenhed og med kig til Knockarea bjerget. Du går velfornøjet derfra, for det er bare dejlig og indbydende golf. Humøret bliver ingenlunde ringere, da der samme aften bydes på sauterede knivmuslinger og irsk lam i Sligo – inden McGarigles på O’ Connell Street byder på vaskeægte rockkoncert med The Deans – en herlig rock-trio fra Galway, der er på vej frem i rockverdenen og denne aften fejrede store triumfer i Sligos natteliv.

Nyd det

Næste morgen var det så af sted til Enniscrone. En lille times kørsel sydvest for Sligo, men hele køreturen værd. 18 herlige huller på The Dunes Course ventede forude. Det hele startede med ni huller i 1918, og siden har engelske Donald Steel været en tur ind over, og det er der kommet den mest fantastiske golfbane ud af. Hav, klitter, velplejede fairways og greens. Min gud, hvad kan man ønske sig mere. The Dunes spiller omtrent 6200 meter fra gult – og allerede fra 1. hul er du spundet ind i ondulerede greens og klitter og et golfeventyr kan tage sin begyndelse. Ja, det er en svær bane, den er både lang og smal, og i princippet burde alle over handicap 12-15 stykker holde sig langt væk – og så alligevel ikke. For overgiv dig til banen, naturen, Atlanterhavet og den til alle tider eksisterende vind. Og så nyd det bare for pokker – for du skal lede længe efter så god links. De fleste huller er adskilte, så eventyret er et defineret hul af gangen – no more, no less. Og hold kæft, hvor er det fantastisk at spille op ad 15. hul The Strand med Atlanterhavet på venstre side. Ikke noget at sige til, at golfspillere fra over alt i verden har fundet frem til denne linksperle. Skynd dig før din nabo – for går du ind fra gaden, koster den under 400 kroner at spille på en hverdag – det er verdensklassegolf til nettopris.

Suveræn golf

Jo, tag til County Sligo – køb dig et golfpas til bare 150 euro – og så smid da – generøs som du er – en ekstra runde ind på Enniscrone og Strandhill – så har du fem herlige runder for under 1700 kroner. Det passer lige med en uges golfferie, inden du vender kareten og søger mod Dublin lufthavn.

Og hvorfor har denne pen med skotske aner så kastet sin absolutte kærlighed på irerne? Tjah, først og fremmest på grund af irerne. Et herligt folkefærd udstyret med masser humor. Men det gør jo heller ingenting, at de kan det der med golf – for slet ikke at snakke om øllet og maden. Men prøv lige de der tre baner på vej til Amerika  -  ude ved Sligo. Og giv mig så ret. Det er da aldeles suveræn golf.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer