Naturen er den store vinder i Hornbæk | Golf.dk

Foto: Torben Thornæs Andersen

Foto: Torben Thornæs Andersen

Foto: Torben Thornæs Andersen

Naturen er den store vinder i Hornbæk

18/12 - 2018 | Torben Thornæs Andersen

Denne artikel blev bragt i Dansk Golf 3/2018.

I hovedstadsregionen vil de fleste formentlig få associationer til solskin, softice og sand mellem tæerne, når byen Hornbæk bliver nævnt. Lige siden slutningen af 1800-tallet har den lille kystby med den indbydende sandstrand været tilflugtssted for stressede Københavnere på flugt fra byens trængsel og alarm.

Som altid var det kunsterne, der først opdagede det lille åndehul en lille times kørsel nord fra Hovedstaden, bl.a. malerne Jens Juel og P.S. Krøyer og digterne Holger Drachmann og August Strindberg. I dag er byen nok mest kendt som tilholdssted for Ilse Jacobsens gummistøvleimperium og de op mod 40.000 badegæster, der hvert år kommer for at nyde bølgerne og de mange cafeer og restauranter i området.

Og så er der naturligvis golfklubben. Googler man Hornbæk, dukker Hornbæk Golfklub op som nummer fire i rækken, og det skyldes ikke kun en dygtig webmaster med sans for SEO. Golfklubben er i høj grad en del af byens identitet, og selv om banen ligger et lille stykke inde i landet ved landsbyen Bøtterup, var det kystbyens egne bysbørn, der i 1989 fødte tanken og dannede klub nummer 67 under DGU.

OP MED SVÆRHEDSGRADEN

De første ni år tilbragte medlemmerne på Passebækgårds ni-hullersbane i Gilleleje, indtil man i 1997 købte nye arealer syd for Hornbæk, som man vidste kunne indfri klubbens ambitioner. De første ni huller så dagens lys året efter, og i 2000 kom de resterende til, alle designet af den danske golfbanearkitekt Rolf Henning-Jensen.

Når man ankommer til klubben i dag, er det første man bemærker en mindre billedskøn parkeringsplads med greenkeepernes maskinhal som det altdominerende midtpunkt. Men så snart man bevæger sig rundt om klubhuset til første tee, begynder forvandlingen så småt at tage form. Herfra venter der en fortryllende gåtur gennem noget af Nordsjællands allersmukkeste natur med alt fra stenrøser og raviner til rislende bække og levende hegn. Hejre gemmer sig mellem sivene, mens svaner og gæs patruljerer området fra midten af de mange søer.

Efterhånden som vi bevæger os ud på banen, bliver det samtidig klart, at vi må holde op med kun at dufte til blomsterne, hvis vi skal overleve dagens runde. Hr. Henning-Jensen har skruet op for sværhedsgraden, og det er især gået ud over længden. Klubben bryster sig af at have en af de længste baner fra klubtee i landet, og med 6082 meter på kortet skal det nok passe.

Nu behøver længde ikke nødvendigvis være noget stort problem, hvis bare der er god plads fra teestedet, men sådan en imødekommenhed skal man ikke regne med, altid er muligt i det naturrige terræn. Flere steder kryber roughen ind og forvandler fairways til smalle korridorer. Misser man det kortklippede, er chancen for at ligge bag et træ, en busk eller under en halv meter vand ganske stor.

LIGE TIL SCRAPBOGEN

Efter en blandet start med nogle fine og afvekslende huller (1., 2. og 5.) samt nogle lidt mere ferske (3. og 4), rammer man 6. hul, et 183 meter langt par 3, der skræver over noget, som ved første øjekast ligner et jordfaldshul. Der er skam vand et sted dernede, men den sugende fornemmelse er påfaldende, måske fordi terrænet rejser sig bagved til en højtliggende green. Et greentræf føles næsten som en bulls eye.

Herefter følger endnu et herligt par 4-hul med træer midt i fairway, men så er det også som om, banen gradvist begynder at løbe tør for ideer. Når man har overstået 11. hul og glemt de seneste 377 meter (det tager et par sekunder), vil en førstegangsbesøgende formentlig begynder at skæve kritisk på den åbne og featureløse 12. fairway.

Men salige er de tålmodige, og for enden af det lange par 5-hul får man igen glæde af det mildt kuperede landskab med Gurre Å som et evigt tilbagevendende indslag. Højt i terrænet bag en dyb rislende bæk venter en aflang green omgivet af træer. Et slag direkte mod flaget er som at tråde en nål på 100 meters afstand, men for dælen det er tillokkende.

Og nu er det som om, Hornbæk med naturens hjælp igen formår at steppe op og levere den finale, som har skabt banens renomme som en af Nordsjællands bedste golfoplevelser. Især 14. og 17. hul er lige til scrapbogen over par 3-huller, jeg gerne vil spille igen – 14. på grund af sin dybe, indbydende green med træer på alle sider og 17. på grund af søen, der smyger sig faretruende om green og straffer enhver tøven fra teestedet.

SUPERSKARP STAND

Sidste hul er et snedigt udtænkt par 5-hul med en sø i spil i andetslaget og en smal green, der gør det ekstra svært at gå efter flaget i to. Vi formår at løse rundens sidste gåde i nogenlunde ro og orden og lister op mod klubhuset med en bunke scorekort, der næppe vil gøre noget godt for vores handicap. Oppe på terrassen, med udsigt til blomstrende kirsebærtræer og søen foran 18. green, fordøjer vi dagens runde.

Der er næppe nogen tvivl om, at Hornbæk er en golfoplevelse i flere tempi, og at sidste akt udgør den stærkeste del af spilleoplevelsen. I starten af maj måned står banen meget flot med superskarpe bunkere, fint aftegnede fairways og jævne greens. Skal man være lidt kritisk, må det være, at hastigheden på greens var pænt under gennemsnittet for årstiden, og det fjerner en del raffinement fra spillet. Men det er forhåbentlig et spørgsmål om klippehøjde – og når den er justeret, er vi klar på en runde mere.

 

Derfor skal du spille den

Hornbæk Golfklub indeholder nogle af de mest varierede og inspirerende huller i Nordsjælland. Banen er lang og svær, men også sat i et fortryllende landskab, der garanterer mindefulde øjeblikke.

Birdie: De sidste fem huller udgør en af de bedste afslutninger i landet og kan meget vel være grunden til, at du vender tilbage.

Bogey: En håndfuld huller både først og midt på runden savner den magi, som afslutningen er så rig på. Og så er langsomme greens aldrig populært - slet ikke, når resten af anlægget står superskarpt.

 

Navn: Hornbæk Golfklub

Antal huller: 18 huller + 9 hullers Play-and-play (Lærkeager)

Arkitekt: Rolf Henning-Jensen

Type: Parkbane

Greenfee: 450 kroner weekend / 400 kroner hverdage – 150 kroner for Lærkeager

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk