Når golf er sjovt | Golf.dk

Når golf er sjovt

23/02 - 2014 | Mikkel Ring Christensen

- Herrens Mark ligner en ørken.

Sådan synger C.V. Jørgensen på nummeret ”Florafobi”, som er at finde på mesterværket ”Sjælland” fra 1994. Tankerne falder uundgåeligt på den sætning, mens landskabet med den røde, sprækkede jord, der allerede i maj skriger på vand, passerer forbi vinduet. Husene, som står få og spredte, er opført i støvede, matte nuancer, hvilket får dem til at gå i et med omgivelserne.

Kontrasten er skærende, fra det øjeblik man kører gennem den naturligt dannede klippeport til Las Colinas Golf & Country Club. Der, en god halv times kørsel syd for lufthavnen i Alicante, åbenbarer sig et frodigt landskab - et perfekt sted at bygge en golfbane. Selv bruger resortet beskrivelsen ”En verden for sig”, og der er noget om snakken.

Cabell B. Robinson har fået lov at føre penslen og skabe de 18 huller, som åbnede i 2010. Banen byder på brede fairways, og slår man alligevel et skævt drive, så hjælper skråninger med moderat rough bolden tilbage i retning mod fairway på mange huller. Lyder det kedeligt? Det er det ikke.

I moderne golfarkitektur er en svær bane tit lig med en god bane. Det kan være sandt, hvis man hedder Woods, Mickelson eller Bjørn til efternavn, men for amatørspillere er det en af hovedårsagerne til, at golf mange steder lider under vigende medlemstal. Høj rough, ”forced carries” og svære huller generelt gør golf tidskonsumerende og fjerner morskaben.

Sådan er det ikke på Las Colinas. Der kan bolden i reglen findes og spilles videre uden de store problemer. Ikke dermed sagt, at det er ligegyldigt, om man slår et lige drive. Greens er omringet af masser af dybe bunkers, og ligger man i den forkerte side af de brede fairways, bliver det hårdt arbejde at få bolden i nærheden af flaget eller bare ramme green.

Bogeys og wedgeslag

Hævede greens er et gennemgående træk på banen, der gør, at man igen skal tænke over banestrategien. Kommer man for tæt på green på de korte par 4-huller og par 5-hullerne, så ender man med et delikat wedgeslag, som er svær at få til at passe i længden. På Las Colinas er vejen til bogeys belagt med halve wedgeslag.

Banen er meget ung, men den er i upåklagelig stand. Især fairways imponerer med et tæt græstæppe og et fast underlag, der får golfkøllens interaktion med bolden og græsset til at føles helt rigtig. De kuperede greens fortjener også rosende ord med på vejen. Ikke alene er de smukke at se på, det hører også til sjældenhederne, at et putt bliver slået den mindste smule ud af kurs. Er puttet læst og slået rigtigt, så ved man flere meter fra hullet, at den går i.

Det er blot nogle af grundene til, at europatouren siden 2011 har afholdt anden afdeling af Q-school på Las Colinas. En anden grund er de seks store søer, som skærper opmærksomheden på syv af banens huller.

På nær et smalt vandløb på 14. hul giver banen altid en mulighed for at spille rundt om vandet. Det, sammenholdt med at banens længde spænder fra 4.700 meter fra det korteste teested til små 6.400 meter fra det længste, gør, at alle kan være med.

Blomsterduft og dyreliv

Når man bevæger sig rundt på banen, får man flere steder en følelse af at have banen for sig selv. Den følelse bliver kun forstærket af naturen. Et rigt dyreliv med harer og fugle i alle farver, størrelser og faconer virker fuldstændig upåvirkede af, at der kommer golfspillere forbi.

Der er overskud til at sætte pris på dyrene og på den søde duft af buskenes blomster, fordi banen giver pusterum til det.

Golf skal først og fremmest være sjovt, og det er det på Las Colinas. Om man er på tur med drengene, med ægtefællen eller begynderholdet, så er der nærmest garanti for en god oplevelse. Begynderen bliver levnet en chance, mens den dygtige spiller nok skal finde udfordringer.

Ikke mindst på de fem par 3-huller, der byder på meget forskellige udfordringer. Fra et 100 meter slag til en green 20 meter under teestedet på 7. hul til et 200 meter slag til en green med seks dybe bunkers på 17. hul. På det smalle 10. hul bliver et skævt slag fanget af trækronerne, mens vandet truer på hullerne 5. og 14., hvor man fra et hævet teested har et tydeligt overblik over udfordringerne.

Det er en helhedsoplevelse at spille Las Colinas. Banen er bestyret af Troon Golf, som verden over er kendt for at sætte kvaliteten i højsædet, og denne spanske bane skader ikke selskabets gode renommé. Fra opvarmningen på den træomkransede driving range med stablede boldpyramider til frokosten på terrassen ud til 18. green, er det en helt igennem behagelig oplevelse. Det mest stressende er, at man skal beslutte, om man vil have serveret maden fra klubhusets normale restaurant eller den særdeles kompetente sushirestaurant, der også har til huse i hovedbygningen.

På terrassen kan man fundere over, hvilket formål høj rough tjener på mange baner. Hvis designet - som på Las Colinas - er godt nok, så er det et overflødigt karakteristika.

Stil også dig selv dette spørgsmål: Hvor mange kender du, der holder af at lede efter bolde i roughen? Mit gæt er meget få.

Er din drøm enkel og sjov golf på en velholdt og veldesignet bane, så er Las Colinas et sted for dig.

Karakterer

Blærerøvsværdi: 2 / 5

Golfbanerne omkring Alicante har ikke samme status som de bedste baner på Costa del Sol. Det er en skam, for kvaliteten er høj omkring Costa Blanca. Men det er altid sjovt at spille de samme baner, som europatouren besøger.

Tilgængelighed: 3 / 5

SAS og Norwegian flyver direkte fra København til Alicante. Derfra kræver det en lejebil, som man i Spanien kan slippe billigt fra.

Skønhedsværdi: 4 / 5

Der er flot på Las Colinas, men man finder ikke den mest spektakulære udsigt. Det er helhedsindtrykket, der imponerer her.

Sværhedsgrad: 2 / 5

Der er søer, og der er dybe bunkers, men alle burde kunne klare sig rundt uden de store vanskeligheder.

Denne artikel blev bragt i Dansk Golf 6 - 2013