Med Vättern i sideruden | Golf.dk
Sverige har masser af dejlige golfbaner. Her er det Askersunds ved Vättern.

Foto: PR

Med Vättern i sideruden

25/06 - 2018 | Claus Rødgaard Thomsen

ABBA er begyndt at udgive musik igen.

Så da vi ankommer til Askersunds Golfklubb (vi har fået et lift i en Volvo, naturligvis) behøver vi egentlig ikke flere påmindelser om, at Sverige altid kan lidt mere end os.

Men det får vi alligevel. Lige dér foran os ligger Vättern.

I Danmark kan vi kun drømme om søer på Vätterns størrelse. Med sine næsten 1900 kvadratmeter er den næsten 50 gange større end Danmarks største sø, Arresø.

Og så er Vättern endda kun Sveriges næststørste sø.

Den er et lille hav, som altid vil stjæle billedet, når man spiller Askersunds Golfklubb. Søen er reelt bare i spil på tre af hullerne. Men den er synlig fra det meste af banen.

Vi spiller anlægget i starten af juni, efter en majvarme af historiske dimensioner har kærtegnet hele Skandinavien tør. Min egen hjemmebane på Sjælland er mere brun end grøn, men på Askersunds kan man stadig slå en saftig kotelet af en tørv fra de grønne fairways.

Forklaringen er, måske indlysende, at banepersonalet kan pøse søvand i hektolitervis på banen, så den aldrig tørrer ud. Omvendt bliver den heller aldrig oversvømmet, fortæller vores værter.

Askersunds er nemlig bygget i 1980 på overskudssand fra den zinkudvinding, der fandt sted i området. Så selvom den er sønær, er den veldrænet.

Når man spiller et sted, der ligger så unikt, kan det være svært at fokusere på selve banens meritter. Askersunds Golfklubb rummer syv mindre søer og et vandløb. Derfor spiller strategi en stor rolle, og mange huller sidder fast i hukommelsen længe efter, du har holet det sidste putt.

Hul 14 og 16 er signaturhuller, hvor Vätterns dyb lurer i hele venstre side. Hul 3 vil stille dig i et vanskeligt dilemma - og nogle spillere vil afsky det.

Det er et kort par 5-hul, hvor du måske burde slå helt ned til et 9-jern for at holde dig kort af vandet. Tager du driveren skal du enten slå 248 meter i carry (fra gul tee) eller ramme et meget smalt stykke fairway med vand på begge sider. I vores bold går vi alle tre efter guldet. Det viste sig at være den forkerte beslutning for os alle.

Det svenske Golf Digest har vurderet den til at være en af regionens bedste baner, men en decideret topbane er det ikke. Dertil er den for kort, og greenområderne lidt for kedelige.

I disse år pågår et stykke arbejde for at udvikle banen og udnytte den spektakulære beliggenhed endnu bedre.

Det er sat i værk efter at klubben er blevet købt af Lars Johansson og Mats Hedlund. De to har tidligt i deres arbejdsliv været tilknyttet Askersunds Golfklubb. Senere grundlagde de selskabet Dormy, som sælger golftøj - og udstyr. På under et kvart århundrede er selskabet vokset fra ingenting til at omsætte for over en halv milliard svenske kroner om året og er den største spiller på det svenske marked.

Med dem i ryggen har man nok ikke set de sidste forbedringer på Askersunds Golfklubb.

Klubben ligger inden for køreafstand af såvel København, Stockholm og Göteborg. Men der går også direkte fly mellem København og Ørebro, som ligger cirka en time fra banen.

Golf.dk var inviteret af Dormy

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk