Magiske Estland | Golf.dk

Magiske Estland

09/11 - 2014 | Peter Bugge

Lad os være ærlige - Estland er nok ikke den destination, der står øverst på listen, når den årlige golftur skal planlægges. Men det skal der snart laves om på.

Selv om golf ikke er nogen stor sport i Estland - på nogen måde - er det alligevel lykkedes at fremtrylle en golfperle i absolut verdensklasse, nemlig Sea Course på Estonian Golf & Country Club, der ligger lidt uden for hovedstaden Tallinn.

Det var i Estland, Dannebrog ifølge sagnet faldt ned fra himlen i 1219 og sikrede Valdemar Sejr og hans vikinger sejren over esterne. Vikingerne er altså er stor del af Estlands historie, og på afstand ligner klubhuset da også en højloftet gildesal fra vikingetiden.

Men når vi træder indenfor, finder vi ud af, at vikingerne langt fra var de første i området. Faktisk koketterer klubben med, at her har der været spillet “golf” i 5000 år. Sagt med et glimt i øjet. Det er nok en sandhed med modifikationer. Men fakta er, at der har levet mennesker på stedet i stenalderen - beviserne findes såmænd i montre i klubhuset. Her ligger forskellige fund, der dukkede op af mulden, da golfbanen blev anlagt.

Men det er jo trods alt nok ikke de arkæologiske fund, der har indbragt Sea Course hæder fra nær og fjern. I 2011 blev banen for eksempel kåret til den 84. bedste på det europæiske kontinent af Golf World, og den er en af ganske få baner, der kan kalde sig en European Tour Course, hvilket borger for kvalitet hele vejen igennem.

Den spektakulære golfrunde begynder allerede på 1. hul - et meget smukt skovhul med en sø foran green. Men straks efter åbner banen sig op, og på tredje green er man helt nede ved vandet i den finske golf. Kort efter går turen tilbage ind i landet igen, og sådan er det hele vejen rundt. Sjældent har undertegnede spillet en så afvekslende og inspirerende bane - intet hul ligner det foregående, men er en helt ny ret, selvfølgelig behørigt krydret med masser af træer, vand og ubehageligt placerede, men velholdte bunkers.

Samtlige huller er en oplevelse at spille - og det er altså sjældent. Så det er også ganske svært at fremhæve et enkelt frem for de andre. Det skulle da lige være 13. - et tricky par 4-hul, hvor det gælder om placere sit drive helt præcist og undgå en kæmpe sø i højreside. Det har selv de professionelle svært ved - hullet var således det, der spillede sværest, da banen i 2011 for anden gang lagde græs til World Cup kvalifikationen.

Men man kunne lige så vel fremhæve 15. hul, hvis 500 meter snor sig langs kysten - hvilket naturligvis giver en fantastisk udsigt over havet. Faktisk et at de bedste golfhuller denne journalist mindes at have spillet.

Eller et af de 16 andre huller - der er frit valg på absolut øverste hylde.

Vi spiller runden sammen med en engelsk journalist, der besøgte banen første gang kort efter åbningen i 2005. Da var han ikke synderligt imponeret - men merskumspiben har i den grad fået en helt anden lyd, da vi puster ud efter runden i den hyggelige restaurant. Nu er det de ypperste britiske adjektiver, der bliver taget i brug, når banen skal vurderes.

Og vi kan på ingen måde blive uenige - Sea Course er en drømmebane i den absolutte verdensklasse.

Så sæt roligt et stort og fedt kryds ved EGCC på listen over baner,du bare SKAL spille.

Karakterer

Blærerøvsværdi

To ud af fem - Ganske få danskere har hørt om golf i Estland - og endnu færre har spillet der.

Tilgængelighed

Tre ud af fem - Sea Course hører til blandt de længere baner - 5900 meter fra gul, 5200 fra rød. Har man ikke lyst til at spille 18 huller, har EGCC også en ni-hullers bane, Stone Course. Både SAS og Estonian Air flyver direkte til hovedstaden Tallinn. Herfra er der ca en halv times kørsel til EGCC.

Skønhedsværdi

Fem ud af fem - Ikke to huller ligner hinanden, men de er alle både smukke og udfordrende.

Sværhedsgrad

To ud fem - Sea Course er ikke verdens sværeste bane. Bruger man indersiden af hovedet, kan man sagtens komme rundt i en fornuftig score.

Denne artikel blev bragt i Dansk Golf #1  - 2014

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer