Lige over grænsen | Golf.dk

Lige over grænsen

08/08 - 2016 | Jesper Frigast Larsen

Den nordligste tyske delstat Slesvig-Holsten er meget mere end grænsebutikker med billige øl. Det er også adgang til to have - Vesterhavet og Østersøen - smukke landskaber og flinke folk, der har det til fælles med deres fæller i Sønderjylland/Nordslesvig, at både goddag og farvel hilses med et venligt "mojn".

Slesvig-Holsten er også større byer som Flensborg, Kiel og Lübeck og mindre perler som Husum, Friedrichstadt, Slesvig og Eutin, samt badebyer som Sankt Peter-Ording i vest og Timmendorfer Strand i øst. Og så er der golf. Med let hånd er tæt på 60 dejlige golfbaner strøet ud over Schleswig-Holstein, som regionen hedder på tysk.

Man skal på det nærmeste kun lige over grænsen ved Kruså eller Padborg og lidt til venstre, før man når den charmerende Förde Golf Club, der ligger med en smuk udsigt over Flensborg Fjord ikke langt fra Glücksborg med det flotte slot. Förde er, som de fleste andre baner i regionen, en velplejet, let kuperet parkbane med store gamle træer og skovbryn og rig variation i hultyperne. Højdepunktet på runden er udsigten fra 11. og 12. hul, hvor fjorden breder sig ud, og Danmark ligger på den anden side af vandet.

Vi gemmer øen Sild/Sylt, kendt både som velhavernes ferieparadis og for velrenommerede linksbaner, til en anden gang og bliver på fastlandet, hvor badebyen Sankt Peter-Ording ifølge de lokale er ved at udvikle sig til "det nye Sylt". Her ved Vadehavets kyst ligger en charmerende ni-hullers linksbane. Ikke en "stor" bane, men et rigtigt fornøjeligt bekendtskab, hvor vinden kan være både med- og modspiller.

Efter en runde her kan man passende besøge den nærliggende Die Seekiste, en café og restaurant bygget på den kilometerbrede strand på høje pæle, som skal holde huset oven vande også i tilfælde af kraftigt højvande. Udsigten over stranden og havet er betagende.

Tæt på grænsen mellem Slesvig og Holsten og den gamle garnisonsby Rendsborg ligger Golf Club Lohersand. Som navnet antyder, er banen bygget på sandjord, som er befordrende for dræningen. Det er en relativt flad og meget afvekslende bane, hvor en del huller er bygget på hedejord og nærmest er links-agtige, en del huller ligger i skov, hvor præcision er afgørende, og en del huller er åbne med masser af vand i spil.

I Rendsborg kan man nyde en fremragende Schnitzel på Hotel ConventGartens restaurant direkte ud til den imponerende Kieler-kanal, hvor store containerskibe og krydstogtfartøjer,såvel som mindre skibe, passerer forbi med jævne mellemrum og bidrager til underholdningen på deres vej mellem Østersøen og Nordsøen.

I det hele taget er prisniveauet, i særdeleshed på mad og drikke, men også på mange andre forbrugsgoder, overraskende lavt, når man kommer lige over grænsen. Ens Euro rækker langt, når man skal nyde en velskænket fadøl efter runden. Golfklubbernes priser på greenfee er dog i almindelighed lidt over middel, når man sammenligner med Danmark, typisk 40-50 Euro (300-400 kr.) om hverdagen og ca. 60 Euro (450 kr.) i weekenden.

Men hvis man skal spille flere runder, er der gode rabatmuligheder. Et Golfküsten-Card til fem runder koster 169 Euro (1.250 kr.) og kan anvendes på 35 baner i regionen inden for et år. Er man på en kortere tur, kan man købe et Golfküsten-Card Flexi til 99 Euro (740 kr.), der giver ret til to x 18 og ét x ni hullers spil. Det er i øvrigt meget almindeligt i Tyskland, at man kan købe greenfee til ni huller, selv om banen har 18 huller. Rabatkortene kan bestilles hjem over nettet via www.golfkueste.de og kan også købes i de deltagende klubber og på visse hoteller og turistkontorer.

Vi nærmer os Østersøen, og lige uden for den hyggelige havne- og ferieby Eckernförde ligger den meget smukke golfbane Altenhof fuld af udfordrende og spændende golfhuller, store niveauforskelle og flotte udsigter. Banen blev indviet i 1971 som den blot sjette i Slesvig-Holsten og ligger på jorde tilhørende det store 1700-tals slot Gut Altenhof, som ligger lige ved siden af klubhuset.

Via endnu en hyggelig parkbane Gut Waldshagen nær de hyggelige byer Eutin og Plön med de smukke søer når vi frem til Lübecker-bugten, som er noget af et golfparadis. Her er vi også "lige over grænsen", hvis man vælger at tage til Slesvig-Holsten via færgen Rødby-Puttgarten og ikke er blevet opholdt af de baner, man allerede møder på øen Fehmarn. 180 golfhuller inden for en omkreds af 50 km er i spil. Med udgangspunkt i den hyggelige badeby Timmendorfer Strand og nabobyen Niendorf, med den helt sydlandske strandpromenade og de karakteristiske badekurvestole, er der baner nok at vælge imellem, hvad enten man har en weekend, en uge eller endnu længere tid til rådighed.

Seeschlösschen med sine 36 huller og Maritim Golfpark Ostsee med 27 huller er de nærmeste baner. Afvekslende parkbaner med søer, træer og skovbryn i spil. Men udbuddet af baner er som nævnt stort, og otte af klubberne har oven i købet slået sig sammen om at tilbyde et mere lokalt rabatkort, kaldet Golfpaket Ostsee (se www.golfpaket.de). Et kort med ret til fem runder koster kun 154 Euro (1.150 kr.) og gælder hele ugen på de otte baner.

Hvis man er interesseret i golfpakker med både hotel og greenfee, kan man konsultere www.golftyskland.dk, der har masser af information om golfbaner m.m., og som samarbejder med mange hoteller og baner om at formidle tilbud på golfpakker.

Det siger sig selv, at en artikel som denne kun kan løfte en flig af, hvad de knap 60 golfbaner har at byde på, og i særdeleshed hvad regionen i øvrigt byder på af oplevelser. Det gælder ikke mindst den spændende historie, der i høj grad er flettet sammen med Danmarks, eftersom de to hertugdømmer Slesvig og Holsten igennem århundreder og indtil 1864 havde den danske konge som overhoved og var en del af det danske rige. Fredelige og ufredelige perioder har afløst hinanden, men i dag er det heldigvis fred og fordragelighed, der hersker - ikke mindst på golfbanerne.

Et helt særligt aspekt er, at Holsten mod syd grænser op til millionbyen Hamborg og alt, hvad denne har at byde på af oplevelser - herunder golf. Det er sådan set bare med at komme af sted. Golfoplevelserne står i kø lige over grænsen.

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk