Lige i øjet | Golf.dk

Lige i øjet

01/10 - 2015 | Henrik Søe

Sønderjylland har mange stolte traditioner. En af dem er ringridning, hvor deltagerne på hesteryg i fuld galop skal forsøge at penetrere en lille ring med en lanse. En aktivitet, som kræver præcision og øjemål ud over det sædvanlige.

Den følelse går igen, når hest og lanse skiftes ud med trolley og jern på Benniksgaard Golf. I hvert fald hvis man vælger at spille i sommermånederne, hvor roughen er tyk og saftig som en veltilberedt sønderjysk pølse.

Årsagen til den krasbørstige rough er, at banen er anlagt i et naturfredet område. Det betyder særdeles stramme regler for, hvor meget der må pilles ved landskabet, og der er således hverken drikkevand eller toiletter på banen. Af samme grund er skiltningen også sparsom, men svært er det nu ikke at finde rundt. Det mest forstyrrende er faktisk, når man falder i staver over udsigten. For området er ikke blot meget naturfredet – det er også meget smukt i det kuperede terræn, hvor man stort set har heldagsudsigt til Flensborg Fjord fra 16 af de 18 huller.

Chokolade for besværet

Naturfredningen sætter sine begrænsninger i forhold til at gøre roughen human, men til gengæld bliver der kræset for de steder, hvor boldene helst skal opholde sig. Fairways og greens var – da Dansk Golf besøgte banen i juni – i formidabel stand.

På 7. hul var der gang i et større arbejde med nyt dræn i området omkring green. Arbejdsmændene på hullet gjorde ikke ligefrem mine til at kigge op, da vi skulle slå ind mod pinden – hvilket var en smule distraherende.

Men det havde de flinke mennesker i klubben tænkt over, og senere på runden blev vi mødt af en venlig mand i baneservice- bilen, som spurgte, om vi havde haft problemer på 7. hul. Det måtte vi sige ja til, hvorefter vi straks blev tilbudt en øl eller vand og et stykke chokolade som kompensation for besværet. Og sådan får man vendt en potentiel muggen kunde til en glad en af slagsen. Mindre rough – mere flow

Det er nu ikke fordi Benniksgaards fairways er decideret smalle. Men når man først finder ud af, hvor glubsk roughen kan være, syner landingsområdet pludselig som en ensporet sønderjysk landevej. Flere steder er det derfor en fordel at slå kort (og lige) frem for langt (og skævt), men der er også et par huller på banen, ikke mindst det meget svære 13. hul, hvor bolden skal flyves et godt stykke hen over en mose for at undgå problemer. Her kan alle – men især højhandicappere – løbe ind i store udfordringer.

Men klubben arbejder hårdt på at gøre livet lidt lettere for spillerne. Banens ejer Jens Enemark fortæller, at der allerede er sket meget siden den golfglade Dronning Ingrid åbnede banen i 1998. Fairways er blevet 10 meter bredere end før i tiden – og i øjeblikket er der fuld gang i planerne om at flytte mere rough, så banen bliver endnu mere spilbar.

- Som det er nu, er roughen nærmest out of bounds, men vi vil gerne sikre, at der kommer mere flow, siger Jens Enemark, der sammen med sin kone Bettina købte Benniksgaard Golf i 2011.

Boldbeholdningen får altså hurtigt ben at gå på, hvis præcisionen halter, men uanset hvor mange gange man stikker hånden i bag’en for at fiske en ny frem, skal man være en bitter størrelse, hvis ikke man kan nyde en runde på Benniksgaard.