Klassegolf i Bulgarien | Golf.dk

Klassegolf i Bulgarien

02/05 - 2015 |

Det her er golf i verdensklasse. Ingen tvivl om det.

Tre baner ved det dramatiske klippefremspring Kap Kaliakra på kanten af Sortehavet er gået sammen om at markedsføre sig internationalt, som "Cape Kaliakras Signature Golf Coast."

Og vil man opleve stedet før det bliver "overrendt", så er det nu.

På trods af, at  Volvo World Match Play Championship blev afviklet her på  Gary Players mesterværk Thracian Cliffs i 2013, er der stadig masser af plads og fred og ro på de tre baner, der også tæller Gary Players BlackSeaRama - i 2009 kåret som den bedste nye intenationale golfbane af Golf Inc. Magazine, USA, samt Ian Woosnam's Lighthouse bane fra 2008 med tilhørende Hotel & Spa Resort.

Og det er ikke fordi tilgængeligheden er vanskelig.

Der er direkte charterfly til Varna i sommerperioden, først og fremmest med turister til det kendte feriemål Sunny Beach nord for Varna.

I dette forår og igen til efteråret har Light House indsat direkte private flyvninger på trekantruten Varna, Stockholm, København, Varna.

-  Vi håber med dette initiativ at skandinaviske golfspillere også vil få øje på os, siger Perry Einfeldt, Management Consulant for Lighthouse Golf &Spa til Golf.dk.

Fra København er flyvetiden knap tre timer og fra lufthavnen er der godt en halv time, før man står på sit hotel.

Lige nu er der stort set kun svenskere med maskinen, (mange af dem stod på i Kastrup) og de har i disse dage de tre golfbaner næsten for sig selv. Næsten, for finnerne har også fundet vej hertil.

- Vi vil naturligvis også gerne have danske golfspillere med herned, siger Perry Einfeldt.

Golf i Bulgarien er af nyere dato.

Landet har ført en omtumlet tilværelse. I 500 år var de besat af tyrkerne indtil 1909. I slutningen af 2. Verdenskrig blev Bulgarien besat af russerne og blev en kommunistisk folkerepublik. Senere også medlem af Warszawa-pagten.

Efter kommunismens tilbagetog blev det første demokratisk valg holdt i landet, der blev mere og mere vestorienteret. Bulgarien blev fuldgyldigt medlem af NATO i 2004 og i 2007 optaget  i EU.

Det betød store vestlige investeringer og dermed også starten på anlæggelse af en række golfbaner, der skal trække købedygtige turister til landet. Ikke kun på kortere ferieophold, men også som købere af de mange ejendomme,  der skyder op omkring de tre baner på Kap Kaliakra kysten.

Priserne er fortsat på et forholdsvis lavt niveau. Som turist får man meget for pengene. Og kvaliteten på alt omkring golfindustrien er helt i top. Luksus som stadig er fjernt fra den almindelige bulgarer.

Min kollega Claes Meldal skrev følgende i Dansk Golf for to år siden om den nye Thracian Cliffs bane med et citat af Gary Player:

"...alle der spiller  Cliffs vil sige, at det er den bedste bane, de har spillet i hele deres liv."

- Jeg er faktisk tilbøjelig til at give ham ret, tilføjede Claes Meldal.


Og undertegnede er enig, efter vi nu også har haft fornøjelsen af at spille banen.

Den er svær, men ufattelig smuk med dramatiske huller helt ude ved strandkanten, der vil få enhver naturfredningsentusiast i Danmark til at slå korsets tegn.

Men alligevel nænsomt og flot anlagt her lige nedenfor det historiske klippefremspring med rester af et fort bygget af grækerne tilbage i oldtiden.

Bliver man efter runden  spurgt om, hvilket hul, der signaturhullet, er man tilbøjelig til at svare alle.

Gary Player sagde ved indvielsen, at han forventer at banen på et tidspunkt vil rangere blandt verdens 10 bedste.

Der er to gode råd, når man vælger at spille Cliffs første gang: Ta' dit kamera med  - og ekstra bolde.

Vi spillede med en finne med hcp. 16. Han løb tør for bolde godt halvvejs. Og han var advaret. Det var tredje gang, han spillede banen...

BlackSeaRama er en gedigen links bane. Alle huller er "gemt væk" mellem de mange små forhøjninger i landskabet.

 - En Gary Player bane, når den er bedst. Jeg var med til at anlægge banen, og der blev stillet store krav og brugt rigtig mange penge, siger Steve Wood til Golf.dk.

Signaturhullerne er 9. par 5 med en stor green ved siden af det flotte klubhus med panoramaudsigt over Sortehavet. 18. hul, par 3 er ren postkort også med Sortehavet og klubhuset i fokus.

Banen ligger fem minutter fra Light House hotellet, hvorfra der er shuttle.

Lighthouse banen ligger lige udenfor hotelindgangen. En parklignende bane med masser af plads. Så hvad man eventuelt sætter til af bolde på Cliffs, sparer man her på Ian Woosnams anlæg. En bane, der nok vil tiltrække spillere med et relativt højt handicap. Ved siden af det gedigne klubhus er der et fint træningsanlæg.

Golfsæsonen her ved Sortehavet strækker sig fra midt i april hen til sidst i oktober. Altså nogenlunde som i Danmark.

Lige nu er de lidt foran med behagelige dagtemperaturer op til 18-19. I sommerhalvåret er de højeste temperaturer omkring 30 grader. Så et klima til både golf og badestrand.

Vi nyder en meget fin service overalt. Fin mad og den lokale vin er bedre end sit rygte. Alle internationale mærker er også på vinkortet og her er priserne  nogenlunde som i Danmark.

Har man mod på at spise på den lokale (det havde vi) kan man få et overdådigt bulgarsk måltid med bl.a. dagsfriske blåmuslinger med øl og snaps til under 100 kr.

Her vil jeg slutte denne forårsrapport fra Kap Kaliakra  i Bulgarien med et godt råd. Hvis tjeneren spørger, om du vil have endnu en øl  (og det vil du) så må du endelig ikke nikke, så får du nemlig ingen øl. Hernede betyder at nikke "nej tak." Ryster man på hovedet betyder det "ja."

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk