|

Kjempefin golf ved Oslo

25/01 - 2015 | Peter Bugge

Hånden på hjertet: Hvor mange runder har du spillet i Sverige og Tyskland? Og hvor mange i Norge? Hvis du er, som de danske golfspillere er flest, står der et betydeligt tal ud for det første spørgsmål. Og et rundt nul ud for det andet.

Norsk golf er ukendt land for mange danskere. Det var det også for undertegnede indtil for nylig. Men når Norwegian kaster Oslo-billetter i nakken på folk til en pris, der ikke er meget højere end at give en taberøl til din firebold, så er det værd at kigge mod nord, når den næste golftur skal planlægges.

Dansk Golfs Oslo-farere valgte at køre fra København til Oslo, hvilket tog knap seks timer. Slet ikke slemt, især ikke, hvis man er flere til at køre og husker at nyde den smukke svenske skovkulisse undervejs. Kan man fylde en bil og bor i nogenlunde nærhed af Øresundsbroen, er det en billig og overraskende hurtig måde at komme til Oslo på.

Ingen foræringer

Det er et velkendt faktum, at de ikke forærer tingene væk i Norge, men ret skal være ret. Man skal huske at trække lidt fra de norske beløb på grund af vekselkursen, og når det er gjort, er priserne ikke så horrible, som man kunne frygte.

Og hvad er det så, de kan på de norske golfbaner? For det første er man virkelig i naturen, når man står på en norsk golfbane. Du kommer ikke til at stå lige op ad en motorvej, når du skal drive, og du får en gennemført naturoplevelse, som vi har svært ved at matche hjemme i Danmark.

De har nemlig enormt god plads i Norge. Selv på nogle af de baner, der ligger helt tæt på Oslo, virker det, som om de store vidder strækker sig videre ind i uendeligheden. Man har ikke noget indtryk af, at naturområderne ender, og det gør, at man virkelig føler sig i ét med naturen og banen. Det er umuligt at føle sig stresset på en norsk golfbane – medmindre man virkelig arbejder målrettet med at ødelægge sit eget spil.

Første udfordring

Første stop på ruten var Moss & Rygge syd for Oslo. Banen er anlagt i 2004, og banedesigner Jeremy Turner har gjort sit ypperste for at udnytte det smukke og afvekslende norske skovlandskab ved Oslofjorden.

Efter en hyggelig for-ni med flere huller, der har linksagtige potbunkere og design, lukker Jeremy Turner virkelig op for godteposen på bag-ni. Fra 13. til 16. hul - der kaldes for Moss & Rygges svar på Amen Corner - venter en perlerække af varierede golfhuller. At undgå vand er et tilbagevendende tema på alle disse huller, og kan du holde bolden tør, skal du nok score pænt.

Oversvømmet naturperle

Næste stop var Nøtterøy i samme område. Den går for at være en af Norges bedste og mest naturskønne baner. Og det kunne den også snildt have været, hvis den ikke havde stået under vand. Om sommeren. I bragende sol. Og med otte vintergreens og mudrede fairways skulle det nok ikke have stået meget værre til, før banen var blevet lukket.

Det var en lille påmindelse om, at det norske klima, trods den korte afstand fra Danmark, er anderledes end vores. Også helt nede ved Oslo. Golfsæsonen er generelt en måned kortere i hver ende, og det er en god idé at tjekke banernes stand i forvejen. Der kan være store forskelle på, hvor godt banerne tager imod nedbør.

Mange af hullerne på Nøtterøy udmærker sig ved at have masser af bunkers og vand i spil omkring det magiske 200 meter-mærke på fairway. Det betyder, at præcision fra tee belønnes i endnu højere grad end normalt. 5. og 6. hul er fine eksempler på dette.

Et tæmmet monster

Næste udfordring var Holtsmark i det kuperede og smukke område omkring Drammen vest for Oslo. Den er designet af Robert Trent Jones II i 2006 og rummer alle de udfordringer, man kan ønske sig. Masser af bunkers langs landingsområderne. Ondulerede greens, hvor man hurtigt kan blive snydt af banens finurlige fald. Og et spændende og varieret hulforløb med fem par 5-huller og tre par 3-huller.

Trent Jones-baner indgyder altid en vis portion ærefrygt, men det viste sig, at der ikke var nogen grund til panik. Klubben har mange medlemmer med høje handicap, og derfor er greens ikke helt så hurtige som på mange andre Trent Jones-baner. Dette monster har fået filet tænderne godt ned.

Også på Holtsmark forbløffes man over den storslåede norske natur. Banen ligger midt ude i naturen, hvor kvadratkilometerne er rigelige, og både flora og fauna folder sig ud for øjnene af spillerne.

Norges bedste beliggenhed

Samme dag var det tid til at besøge Tyrifjord, der bliver fremhævet som Norges smukkeste golfbane. Banen ligger på øen Storøya ikke langt fra Utøya, som for få år siden var gerningssted for en af de mest forfærdelige forbrydelser på vores breddegrader nogensinde. Storøya er en fantastisk smuk kulisse for en golfbane. Banen åbnede i 1994 og er løbende blevet opgraderet, så den nu byder på 18 glimrende golfhuller direkte ud til Tyrifjorden. Det er vidunderligt at opleve samspillet mellem golfbane, træer, vand og bakker på Tyrifjord.

Fjorden er en forrygende baggrund for golfbanen, som har markante højdeforskelle, og vandet er også direkte i spil på flere huller. Den er ikke vanvittigt svær, men du skal især have styr på dine slag op ad bakke for at finde den rigtige længde til green.

Alvorlige udfordringer

Miklagard Golf og Oslo Golfklubb ligger begge tæt på Oslo og er Norges med afstand bedste baner. De kæmper år for år om at være bedst i den fjeldrige nation.

Miklagard er også designet af Robert Trent Jones II og åbnede i 2001. Ambitionen er at give de besøgende golfspillere masser af udfordringer for pengene – og det er i den grad lykkedes. Greens er hurtige og ofte hævede, der er placeret bunkere i umiddelbar nærhed af de mest oplagte landingsområder på hele banen, og der er vand markant i spil på mange af banens bedste huller.

Banen er et strategisk mesterværk. Miklagard tester din course management, præcision, og mentale styrke på hvert eneste slag over de 18 huller. Kommer du ind med en god score, kan du roligt klappe dig selv på skulderen. Især lavhandicappere vil elske en svær bane som Miklagard.

Det bedste til sidst

Det viste sig, at vi havde gemt det allerbedste til sidst. Oslo Golfklubb er fra 1924, men blev for nylig gennemrenoveret til en pris af 80 millioner norske oliekroner, og banen er ganske enkelt sublim. Med beliggenhed direkte ud til Bogstad-søen ved Holmenkollen forkæler Oslo Golfklubb dig med smuk natur, og du kan ikke undgå at nyde din runde, uanset hvad der står på scorekortet bagefter.

Hvis du kun kan spille én bane i Oslo-området – og prisen er underordnet – så er Oslo Golfklubb det perfekte valg til din debut på norsk grund.

For vi kan kun anbefale, at du planlægger en golftur til Norge. De har enorme naturressourcer at gøre godt med deroppe, og de forvalter dem kjempefint.

Denne artikel blev første gang bragt i Dansk Golf #3 2014

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer