Katalonien kan både teste og friste | Golf.dk
Lasse Jensen er med i denne uge i turneringen, hvor han i 2016 fik en 2. plads.

Katalonien kan både teste og friste

12/07 - 2016 | Mikkel Ring Christensen

Man kan sværge til en arkitekt eller bestemte karakteristika, men selv bredt anerkendte mesterværker har sine hårde kritikere. Man kan diskutere herfra og til jul uden at blive enige, for man kan dele oplevelser, men selve måden at opleve på, den er kun din egen. Der er tråde til en nietzscheansk relativisme og helt tilbage til demokratiets grundsten i oldtidens Grækenland. Virkeligheden er summen af alle perspektiver.  ”You're right from your side, I'm right from mine”, synger Bob Dylan stadig indimellem. ”Alt afhænger af øjnene der ser”, prøver Lis Sørensen for lige at trække argumentet helt ned på jorden.  

Et forsøg på at finde en objektiv sandhed vil slå fejl, også når det kommer til værdien af en golfbane, men selv om vi ikke når til enighed, kan vi godt få noget ud af hinandens tanker, vurderinger og synspunkter.  Derfor har jeg efter et besøg på PGA Catalunya allieret mig med Lasse Jensen i forsøget på at skrive noget vedkommende. Få steder vil professionelle og glade amatører få så forskellige oplevelser som på PGA Catalunya Resort, for alene navnet kan give europatourens medlemmer nervøse trækninger. Stadium- og Tour Course er nemlig vært for Final Stage af Q-School.

Det er her, hvor drømme går i opfyldelse for de få og brister for det store flertal. Voksne mænd bryder grædende sammen, slidt op efter seks runders golfliv eller død om en fremtid på europatouren. Lasse Jensen har spillet med to gange, og begge gange er det lykkedes ham at klare sig gennem nåleøjet, men trods psykologiske kneb har det ikke været nogen stor fornøjelse.

-På de første runder prøver jeg at lege det lidt som en prøverunde, og efter de første to dage siger jeg ”nå, det var prøverunderne, nu starter selve turneringen”. Så er der fire runder tilbage, det er nemmere at forholde sig til. Hvis man fokuserer på seks runder golf, så bliver det en enormt lang og drænende uge.

-Stemningen er selvfølgelig meget anspændt, for man prøver hele tiden at holde sig kørende, ikke at spille sig ud af det. Men jeg har forsøgt at se det som en hvilket som helst anden uge, forklarer den 31-årige dansker.

Det tonstunge pres er ingen steder at fornemme ved ankomsten til resortet sidst i juni. Hotellet er blevet omdøbt Camiral og nyrestaureret for en svimlende sum, som har tilføjet en femte stjerne. Det er lyst og lækkert og danner en luksuriøs ramme om et afslappende afbræk fra hverdagen.

Der sker ikke meget på resortet, men kun et kvarters kørsel fra den søvnige feriestemning ligger Girona med sine godt 100.000 indbyggere klar til at charmere. Romerne og Maurerne er en del af byens fortid, og sporerne er stadig til at se i den gamle bydel, hvor husene står tætpakket inden for bymurene på sikker afstand af fortidens fjender.

Lige der ligger 18 restauranter, som har tjent deres plads i Michelinguiden, den højeste koncentration af stjerner i Spanien. Den rimeligt prissatte gourmetmad tilsat lækker regional vin er en stor oplevelse, og at nyde den i de snørklede små gader til lyden af tidligere tiders romerske sandalskridt på stentrapperne og latteren fra de unge mennesker, som nu kalder byen hjem, tilfører et behageligt lag af melankoli at svælge i. Eller måske er det bare et resultat af aftenens sidste glas vin.

Alt det har Lasse Jensen og konkurrenterne set bort fra under Q-School. Der handler det om banerne. Stadium Course er den længste, den smalleste og den med flest udfordringer. På tre huller i træk er venstre del af green garderet af søer, hvilket tvinger gennemsnitsspilleren til modigt at starte sin slice over vandet eller acceptere et krævende bunkerslag højre om green.

På i alt seks huller er det våde element i spil kort af green, og selv på mange huller uden gule og røde pæle kræver banen, at bolden flyves ind på green, da høj rough eller bunkers forhindrer et slag langs jorden.

Hele vejen rundt truer et fejlskud med at blive til en lost ball, for krat og planter vokser mellem de mange smukke træer langs fairways. Det er den bane, Lasse Jensen bedst kan lide.

-Stadium er min favorit. Hvis du spiller godt, så er det en bane, hvor du faktisk kan skyde fem-seks under par, men samtidig har den et greb om dig, hvis du ikke performer og slår det rigtige slag på det rigtige tidspunkt. Så er det en hård nyser. Du kan ikke komme af sted med dårlige slag på den bane, så det er klart min favorit dernede.

Det er også på den, hvor afgørelsen af Q-School falder og de 25 europatourkort uddeles midt i november.

-Banen har et rigtig godt forløb. Der kommer et par chancer for birdie, så kommer der nogle stærke huller, så lidt chancer, igen stærke huller. Jeg synes, der er et rigtig godt miks. Det er altid en hård afslutning med det lange par tre hul 16. Hul 17 spiller også rigtig langt og typisk med pinden oppe på plateauet, og så er 18. hul også et rigtig svært par fire. Så hvis du spiller med om tourkortet, jamen så skal du holde tungen lige i  munden. Der skal spilles god golf, siger Jensen.

Efter at have spillet begge baner må jeg erklære mig fuldstændig uenig. Stadium Course er smukkere og står klarere i erindringen. Men de huller, Lasse Jensen betragter som birdiechancer, kan stadig tage pusten fra folk med en uregerlig driver.

På Tour Course er der bedre plads i fairway. Efter moderne standarder er det en kort bane, som på nogle huller giver mulighed for at slå mindre end driver og alligevel have et kort jern mod green. Der er udfordringer, men også en sikker vej rundt om for de få med et begreb om egne begrænsninger. På Stadium Course kan du gå nok så mange teesteder frem, men hvis kræfterne ikke rækker til at slå bolden højt op i luften, ser det sort ud.

Prisen for en lettere bane betales på Tour Course i form af en række let forglemmelige par tre huller. Den er jeg parat til at betale. Jeg deler ikke Lasse Jensens synspunkt, men jeg forstår det. Trods sit navn er Tour Course ikke ideel til at finde de bedste og mest værdige til en plads på europatouren, men den giver til gengæld folk på alle niveauer en chance.

Ligesom med argumenter ender forskellene med at være en styrke på PGA Catalunya, for den simple Tour Course legitimerer sin benhårde makker og vice versa. Og når jeg kommer tilbage næste gang, skal jeg da også et smut ud og bankes igennem på Stadium Course.

Dansk Golf var inviteret til Spanien af Landmark Media