Italienske fristelser | Golf.dk

Foto: PR

Italienske fristelser

25/12 - 2018 | Peter Bugge

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Dansk Golf 2/2018.

Italien har ikke samme klang som golfdestination som eksempelvis Spanien og Portugal. Og det på trods af, at landet har ikke mindre end 280 baner. Men golfsporten har altid haft tradition for at være meget eksklusiv og forbeholdt de få. Der bor omkring 60 millioner mennesker i landet, men antallet af registrerede golfspillere er blot på 90.000.

Klubberne har i stort omfang været private og lukket land for turister og greenfee-gæster. Men de senere år er der sket en opblødning, og langt de fleste klubber byder nu gæster velkomne med åbne arme.

Det gælder også de tre baner, jeg besøger på min rundtur til tre af de norditalienske søer. Como og Garda er nok kendte af de fleste danskere. Og de er også på listen over sommerens rundtur. Men jeg starter ved en anden, langt mindre kendt sø i det nordvestligste Italien – nemlig Lago Maggiore. Den er et yndet turistmål for italienere, men også schweizere, østrigere – og finner, mærkeligt nok - strømmer i hobetal til støvlelandets næststørste sø.

Målet for mit første stop, Castelconturbia, ligger lidt trukket tilbage fra vandet. Anlægget er konstant i top 10, når Italiens bedste baner skal bedømmes, og det har flere gange lagt græs til Italian Open på European Tour – senest i 1998. Og nu hviskes der i krogene om, at begivenheden vender tilbage hertil inden for en overskuelig årrække.

Anlægget har tre sløjfer – og bemærkelsesværdigt nok slutter de alle tre foran det flotte klubhus. De mange huller ligger en anelse tæt, og det kan være svært at orientere sig. Eksempelvis kommer jeg til at spille mod en forkert green på et tidspunkt. Så tag imod tilbuddet om en af de nye buggies, der er udstyret med oversigts-GPS. Det er nok altid en god ide – flere af sløjferne er ret kuperede, og der er varmt om sommeren, som vel er den årstid, hvor flest danskere vil kigge forbi.

De tre sløjfer er meget forskellige. Gul er den letteste – og rummer samtidig anlæggets flotteste hul, nemlig 7. – et kort par 4-hul, hvor 2.-slaget skal slås mod en pind på en ø-green.

Klubhuset og restauranten er i særklasse på Castelconturbia – der er her, jeg får mine bedste måltider på hele turen til Italien. Og nå ja, så er klubhus og restaurant bygget sammen med et glimrende hotel med få, men fine værelser.

Næste stop, Bogogno Golf Resort, ligger blot en kort køretur væk. Det første, der slår mig, da jeg træder ud på terrassen, er den eminente udsigt til Monte Rosa-massivet, der med sine sneklædte bjergtoppe vogter over området. Udsigten er spektakulær, og kan nydes fra langt de fleste af de 36 huller. Bogogno råder nemlig over to – vidt forskellige – baner, Conte og Bonora.

Førstnævnte er vært for en af Tour-skolens afdelinger. Den er bygget op med masser af kæmpe store bunkers, og både de særdeles velplejede fairways og lynhurtige greens tager ufatteligt godt imod. Det er muligt at komme rundt i en ganske fornuftig score – og uden at miste særlig mange bolde. Dem får man til gengæld hurtigt brug for senere.

Men inden jeg kaster mig over en anden bane på området, er der tid til lidt kultur. Eller hvad vi nu skal kalde det. Inde på golfklubbens område ligger nemlig en lille vingård, Ca’ Nova. Den er ikke ejet af klubben, men af et af dens tidligere medlemmer. Besøger man klubben og bor på det spritnye og fabelagtige hotel, arrangerer de dog gerne et besøg og en lille smagning. Et tilbud, man absolut ikke bør afslå. Det lille vineri producerer blot 50.000 flasker om året, men alle i høj, høj kvalitet. De laves på Nebbiolo-druen, der også bruges til Barolo, og både rose- og rødvin kan varmt anbefales.

Mens jeg snakker med ejeren, anbefaler han for øvrigt en restaurant som alternativ til golfklubben – Le Ris. Den ligger i en nærliggende landsby, Suno, og er næsten alene rejsen værd. Stedet har specialiseret sig i risotto i alle tænkelige afskygninger. Faktisk er der ikke andet end risotto på menukortet – til gengæld serveret i rigelige og velsmagende mængder.

Ejeren af vingården kommer også med et andet godt tip: Medbring rigeligt med bolde til Bonora-banen. Et lige så godt råd, finder jeg ud af dagen efter, da jeg allerede efter to huller er nede med tre bolde!

Bonora er langt sværere end Conte, der er vand på samtlige huller. Og fanger de mange vandløb og søer ikke bolden, gør en af de utallige bunkers, der er drysset med løs hånd over banen, det med garanti. Det er en oplevelse at spille Bonora, men regn ikke med en særligt god score første gang du spiller den. Den er ganske enkelt pivhamrende svær. Til gengæld er den smuk og afvekslende – eneste gene er de mange myg i området.

En times kørsel fra Bogogno ligger Villa D’este Golf. Det er en smuk, gammel bane, som i mange år hørte under det verdensberømte hotel af samme navn, der ligger ned til Como-søen, og ikke er til at komme i nærheden af at betale, med mindre man er filmstjerne eller saudisk prins.

Golfklubben slog første gang dørene op for spillere i 1926. I lang tid forbeholdt hotellets gæster, der var ganske fornemme. Det vidner gæstebogen i det opulente, engelsk inspirerede klubhus om – her har adskillige konger og dronninger sat deres navn gennem tideren.

Men siden 1981 har golfklubben, der ligger noget trukket tilbage fra søen, været ejet af medlemmerne og tager derimod gerne imod gæster – i hvert fald i hverdagene. Vil man spille i weekenden, kræver det, at man samtidig bor i en af de otte små lodges.

Selve banen er anlagt på siden af en bakke, hvor mange af hullerne nærmest er skåret ud i terrasser. Og der er stor højdeforskel på stort set samtlige huller. Det går enten op eller ned.

Der er ikke ændret meget på banen i dens næsten 100 år lange historie. Det betyder, at den er ganske kort sammenlignet med moderne baner – blot lige over 5500 meter fra gul tee. Men det gør den ikke nødvendigvis let. Som sagt er de fleste huller kuperede, hvilket ofte giver nogle svære lejer at slå fra. Og samtidig er de alle snævre og omgivet af en blanding af birke- og kastanjetræer, hvor det er let at finde sin bold, men svært at spille videre fra.

Alt i alt er Villa D'Este Golf en fantastisk oplevelse – her får man virkelig testet sit spil. Og kondition, hvis man ikke lejer en buggy.

Sidste stop på turen ligger ved den vel nok mest velkendte af de italienske søer, nemlig Garda. Igen ligger målet for mit besøg, Chervo Golf, lidt væk fra selve søen. Golfanlægget er en del af et større resort – toppet af et nyere, fremragende hotel. Som bestemt ikke bliver dårligere, når man som jeg ved et lykketræf bliver opgraderet til en suite i to etager.

Golfanlægget har små ti år på bagen og byder på 27 huller plus en Par 3-bane – smukt indrammet af vinmarker. Banen er således ganske ung, og den passer fint til en dejlig uforpligtende feriedag på golfbanen uden for mange dikkedarer. Fairways er brede og tilgivende, og du kan altid finde din bold, da der stort set ikke findes rough på området. Med mindre, selvfølgelig, den havner i en af de mange søer.

De to sløjfer, rød og hvid, er de letteste, og her er da også en del tyskere og østrigere med handicap over middel denne dag. Sløjferne passer perfekt til spillere, der måske ikke har så mange års erfaring. Gul sløjfe er noget mere udfordrende og interessant. Også for de bedre spillere – her er det især de mange søer, der stiller krav til spilleren. Men alt i alt er det bestemt muligt at komme rundt på Chervo Golf i en fornuftig score. For første gang på min tur til Italien har jeg alle bolde med tilbage til klubhuset – sammen med et nyt, lavere handicap.

Fristelserne i Italien står i den grad i kø. Fremragende mad, ekstravagante vine, fascinerende landskaber og storslået historie. Kort sagt, det perfekte ferieland. Og smid så oveni de imponerende golfbaner – så bliver det altså ikke meget bedre.DET SKAL DU SE

Lago Maggiore
Stresa på bredden af søen er områdets mondæne og eksklusive ferieby med en lang, palmeklædt strandpromenade. Her er masser af gode restauranter og fine, gamle hoteller. Og så sejler færgen til de Borromesiske øer her fra – de er i sig selv et besøg værd.
Lago di Como
Tag et par nætter i den pittoreske by Bellagio, der med sine mange gode restauranter, smalle, stejle gader proppet med butikker samt den fantastiske udsigt over søen tiltrækker turister fra hele verden. Et lille tip: Lej en båd og tilbring en dag på søen. En båd kan lejes for ca 1000 kr. for en hel dag.
Lago di Garda
Garda-søen er kendt af de fleste danskere. Hvad de færreste måske ved er, at der bliver lavet fremragende vin i området omkring den store sø. Vingården Cà Maiol ligger få kilometer fra Chervo Golf, og i showroom’et kan man nyde et bredt udvalg vine lavet på den lokale druer, Trebbiano di Lugana – og selvfølgelig købe et par flasker med hjem.


 

HVAD KOSTER DET?

Casteconturbia: 80-115 Euro

Bogogno: 70-115 Euro

Golf Villa D’Este: 75-95 Euro

Chervo Golf: 55-95 Euro

Priserne afhænger af sæsonen. Der er rabat på greenfee, hvis man bor på hotellet på de enkelte baner.


 

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk