I Ribe hygger de | Golf.dk
Ribe Golf Klub har fået 111 nye medlemmer - mange kommer fra Brundtland, men golfmanager Jamie Ekins tror også, at coronakrisen kan have lokket folk ud i klubben igen.

I Ribe hygger de

01/04 - 2010 |

Golf er et gammelt spil med en over 500 år gammel historie bag sig. Men sammenlignet med Danmarks ældste by, Ribe, der i år kan fejre 1300 års jubilæum, er golfsporten en nyfødt vårhare.

De 1300 år går naturligvis ikke stille af i domkirkebyen, hvor der flere steder er planlagt festligheder. Også den lokale golfklub er hoppet på jubilæumsvognen. De gode folk iRibe Golf Klub er i gang med at tilrettelægge en jubilæumsturnering, der skal spilles i løbet af sommeren. Et arrangement, deruden tvivl vil tiltrække golfspillere fra andre klubber. Over 3000 greenfee-spillere fandt i 2009 vej til den charmerende bane i Seem otte kilometer sydøst for Ribe - ny klubrekord i et år, hvor næsten alle andre danske golfklubber meldte om drastiske fald i antallet af greenfee-gæster. Forklaringen på denne succes skal først og fremmest findes i, at Ribe Golf Klub er et hyggeligt sted at besøge - og dét gælder klubhuset såvel som banen. Man føler sig velkommen begge steder - en egenskab, der altid har kendetegnet Ribe Golf Klub. Man fornemmer allerede hyggen, når man kører ind ad alléen til klubhuset. Selve klubhuset er indrettet i den tidligere, firlængede landbrugsejendom Rønnehavegaard, en gulmalet og velrenoveret sag, der ved første øjekast indikerer et sted med intim atmosfære - og det holder stik ved nærmere bekendtskab. Den gode fornemmelse forstærkes på den store parkeringsplads, hvor masser af biler vidner om stærk aktivitet på en almindelig hverdag. Selve banen vil der altid være delte meninger om, afhængigt af den enkelte spillers niveau, men trods de beskedne totallængder, 4814 meter fra rød og 5648 fra gul tee, udfordrer flere af hullerne selv elitespillere i både taktisk og teknisk henseende. Med mange korte par 4-huller indikerer scorekortet umiddelbart en let bane, men dét er kun tilfældet, hvis man slipper for katastrofer på de mest finurlige huller - og dem er der mange af.

GAMLE OG NYE HULLER

Oprindeligt var det et lokalt medlem, Erik Faurholt, som udtænkte de første ni huller. Klubben har altid sat tæring efter næring, og derfor vidste man ikke, hvornår der ville blive råd til yderligere ni huller - om nogensinde overhovedet. Der kom til at gå 16 år, inden Frederik Dreyer blev hyret til at udvide banen til 18 huller - en udvidelse, hvis hulforløb viste sig som et svært puslespil, hvor de nye huller fletter ind mellem de gamle. Stort set alle de ni gamle huller lå i skoven omkring klubhuset, mens de ni nye huller blev etableret i åbent terræn, og det er netop blandingen af skovhuller og åbne huller på begge sløjfer, der samlet set gør Ribe-banen til en uberegnelig størrelse. Det ene øjeblik spiller man frejdigt i læ af træerne, for det næste at blive udsat for en strid vind. Det betyder, at man skal tænke grundigt over hvert eneste slag - og ofte anderledes fra hul til hul. Der er omkring 600 meters forskel på de to sløjfer, men det betyder nødvendigvis ikke, at de korte bag-ni er lettest at score på. Her ligger nemlig tre af de sværeste, gamle huller: Par 4-hullet 11. med et stort fritstående egetræ i doglegget. 15. hul med en fairway i to niveauer. Får man ikke bolden op på det højeste niveau i drivet, venter et totalt blindt slag fra den lavereliggende fairway. En rough-klædt skråning deler de to fairwayniveauer i doglegget, og denne skråning har med garanti ødelagt mange scorekort. Tredje store udfordring på bag-ni er 16. hul, hvor drivet skal lande på toppen af en knold med høje træer i begge sider af fairway. De langtslående går dog direkte efter green i drivet over den træbevoksede knold. Hullet måler blot 338 meter fra gul og 300 meter fra rød tee - men længderne er endnu kortere, hvis man skærer over hjørnet.

DANMARKS SMUKKESTE

På for-ni er det primært fire af de nye huller, man skal tage sig i agt for, 4. hul, 5. hul, 6. hul og 8. hul har alle vand i spil. På 4. hul deler en aflang græsbunker fairway i to halvdele i drivelængde, og siden skærer en sø ind over halvdelen af fairway et halvt hundrede meter foran green. 6. hul kræver først et langt drive i højre side af fairway og derefter et langt andetslag over hjørnet af en sø. Hullet måler gedigne 395/345 meter, og heldigvis er der oftest medvind i andetslaget. 8. hul er banens længste hul på over 500 meter, og må uden sammenligning karakteriseres som det mest finurlige, fordi en stor, aflang bunker og en langstrakt sø deler sidste halvdel af fairway i to dele. En lille tværgående bæk foran greenen kan også genere, men ikke desto mindre er det faktisk lykkedes en lokal handicap 2-spiller, Lasse Kristensen, at score en albatros på hullet! Han holede såmænd andetslaget med et 5-jern fra 200 meters afstand. Sværere behøver det ikke være.

VELBESØGT TRÆHYTTE

Da banen blev udvidet, kunne det ikke lykkes at skabe et hulforløb, hvor 9. hul kom tilbage til klubhuset. Denne gene er afhjulpet på fornuftig måde med opførelsen af en rummelig

træhytte med forfriskninger opstillet i området mellem 9. og 11. green og de efterfølgende teesteder. Det kræver dog pli med hensyn til stilhed, hvis der er spillere på begge greens og begge teesteder. Trængsel hører sig nærmest til i og omkring træhytten, hvor folk tit nyder en vand eller øl til de medbragte madpakker. Apropos madpakker er det, modsat de fleste andre danske golfklubber, også tilladt både medlemmer og greenfee-gæster at medbringe sådanne i klubhuset, der kun er betjent af en enkelt, servicerende dame i forbindelse med større arrangementer, hvor maden kommer færdig udefra. Der findes to automater i klubhuset, én med vand og øl og én med frisksmurte sandwiches og håndmadder, chokolade og vin. Når mange finder det særdeles hyggeligt og billigt at fortære egen mad, skyldes det ikke mindst klubbens allestedsnærværende klubmanager og -træner, Jamie Ekins, som gerne slår en sludder af med spisende medlemmer og gæster - både i klubhusrestauranten og på terrassen. I den ene ende af sidstnævnte fik klubben i sæsonen 2009 etableret en større grill til fri afbenyttelse - en ide, der hurtigt blev populær, fordi brugerne altså kunne grille egne pølser og bøffer. Jamie Ekins fik i øvrigt også i 2009 stor ros for banens hurtige og ensartede greens, som hans greenkeeperpersonale behandlede så godt, at der blev talt meget og pænt om dem i de øvrige sønderjyske klubber. Forklaringen er, at klubben har investeret i en maskine, der klipper og tromler green-græsset i samme arbejdsprocedure. Tromlingen betyder, at græsset lægger sig ned efter klipningen - med en imponerende boldhastighed til følge.

UNIVERSALARVING

Til den interne hygge hører også, at klubbens mangeårige kasserer/sekretær Erling Andersen i 2002 med en pæn donation gav klubben mulighed for at ombygge den gamle landbrugsejendom til et moderne klubhus. Som 60-årig lod han sig pensionere og begyndte at spille golf. Hans motiv for denne håndsrækning var, at klubben gennem årene havde givet ham mange positive oplevelser og et rigt livsindhold, hvor det sociale samvær altid har spillet en stor rolle. Ved indvielsen 4. maj 2002 blev han udnævnt til æresmedlem af Ribe Golf Klub. Med støtte fra en del af medlemmerne samt en række sponsorer fik man med ombygningen skabt nogle klublokaliteter, som altid syder af aktivitet og livsglæde. Jo, de hygger sig gevaldigt i Rønnehavegaard - hvor pay & play-spillere bydes lige så velkomne som DGU-spillerne. Det skyldes, at klubbens seks hullers kortspilsbane også er åben for pay & play-spillere. Ribe by er ikke kun Danmarks ældste by, men måske også den hyggeligste. I sidstnævnte henseende må Ribe Golf Klub også høre til topkandidaterne. Det sænker jo heller ikke klubbens popularitet blandt greenfee-spillere, at sådanne kun betaler 200 kroner i greenfee, hvis de overnatter på ét af Ribes hoteller. Samme takst gælder ved spil sammen med ét af klubbens medlemmer - og for grupper på minimum 20 spillere. Skal man endelig finde lidt at anke over i Ribe Golf, må det være klubbens forholdsvis smalle træningsbane, som ligger klemt inde mellem 18. fairway og Snepsgaardevej - med fare for at vildfarne bolde rammer enten mennesker eller biler. Der er ellers god grund til at besøge driving range, idet greenfee inkluderer frie træningsbolde. Man skalbare huske at svinge behersket. Men det er heller ikke den værste svingtanke, man kan have under opvarmningen til en runde – og slet ikke på Ribe-banens mange finurlige huller, hvor beherskede slag betaler sig bedre end ubeherskede.

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk