Helt sin egen | Golf.dk
Nordvestjysk Golfklub er en fantastisk naturoplevelse.

Foto: Klaus Kappel

Nordvestjysk ligger i et fantastisk landskab.

Foto: PR

Helt sin egen

29/01 - 2019 | Henrik Søe

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Dansk Golf 4/2018

“Velkommen til Danmarks første bane i en nationalpark”, lyder teksten på Nordvestjysk Golfklubs hjemmeside. Jo, man er klar over, at man har en golfbane med en unik placering helt deroppe i Danmarks nordvestligste hjørne.  

Kigger man på et luftfoto af banen, får man et indtryk af, hvor stort et areal banen spreder sig over. Hullerne slanger sig rundt i landskabet og ligner små aflange øer i et hav af træer. Og når man så går rundt dernede mellem træerne, slår det en, hvor alene man føler sig - på den gode måde. Stort set ingen huller er i karambolage med andre fairways, og der er konstant en fornemmelse af at have banen for sig selv. Der findes næppe andre baner i landet, hvor “fore” råbes så sjældent som her. Det eneste, vi møder her, er fuglekvidder, østvendte fyrretræer og en masse gode - og udfordrende - golfhuller.

I mange år havde Nordvestjysk status som landets sværeste, så det er med en god blanding af ængstelse og forventningens glæde, at vi træder op på første tee. I dag får man ikke voldsomt mange slag foræret i forhold til handicappet, men vi skal hilse og sige, at der stadig er brug for dem alle. For banen er udfordrende.

På papiret er Nordvestjysk ellers en “bette nem bane”, som formanden Svend Eriksen udtrykker det. Der er kun 32 bunkers på banen og stort set ingen vand i spil. Og så findes der ikke en eneste hvid pæl på banen. Som Svend Eriksen sagde i sin introduktion, da 80 betjente mødte op for at spille politimesterskabet:

- Det er ligesom moms. Det er aldrig rigtig slået igennem i Thy.

Selv politiet havde svært ved at fange banens særpræg og spille op til handicap, og det forstår man godt, når man ikke har hjemmebane her. De bølgende og kuperede fairways er anlagt på op til 40 meter klitsand, og de svære stances koster nogle slag. Det samme gør de ondulerede greens, men det er fra teestederne, at de fleste for alvor mærker sværhedsgraden. Spiller man banen fra de forreste teesteder, bliver banen langt mere medgørlig, og med lidt taktisk snilde behøver det nu heller ikke være så svært endda fra de bageste klodser.

På nordsløjfens 3. hul mødes vi af et skilt, der fortæller, at vi her har at gøre med Danmarks bedste par 5-hul - kåret af Dansk Golfs læsere i 2017.

Drivet skal helst sidde lige i skabet, hvis du skal gøre dig forhåbninger om at få en par, men kommer du godt afsted, er der gode muligheder for at redde en hæderlig score og samtidig nyde det smukke klitlandskab. Der er ikke plantet et eneste træ eller flyttet en kvadratmeter jord på dette hul, og det er karakteristisk for mange af banens huller, der er skabt af sandflugten. På den måde minder Nordvestjysk om en linksbane, hvor naturen har leget banearkitekt.

Philip Spogárd er banearkitekt i kød og blod, og han har redesignet fire af hullerne på nordsløjfen. En del af filosofien i hans masterplan gik ud på at fjerne de blinde slag, og det har betydet, at det femte hul - med den dramatiske og meget udanske udsigt fra tee - får en helt ny green. Det 6. hul, et kort smalt op-ad-bakke par 4-hul, sløjfes helt og laves om til et par 3-hul med en helt ny green, mens den nuværende højtbeliggende green på 6. hul bliver til teestedet på 7. hul, der fremover får en udsigt, der i klart vejr rækker helt til Hanstholm.

Klubben har tidligere leget med planerne om et nyt og større klubhus, men har i stedet valgt at bruge penge på banen. Prisen for de fire nye huller, der efter planen tages i brug i september, løber op i beskedne 720.000 kroner - primært fordi naturen har sørget for gratis dræn. Sådan noget har man ikke behov for at lægge på disse sandede kanter.

De fleste huller er omkranset af enorme mængder fyrre- og grantræer, der i sin tid blev plantet for at bremse sandflugten fra vest. Og dem er der ingen planer om at fjerne. Banen i nationalparken vil fortsat være rig på “Danmarks højeste rough” - som de lokale ynder at kalde træerne.

Der er højt til himlen ved den barske vestkyst, men i Nordvestjysk er atmosfæren helt nede på jorden.

Thyboer er ikke ligefrem kendt for at være typer, der fører sig frem på bekostning af andre. Men de kan dog alligevel godt tvinges til at stille sig op på en piedestal, når de har fortjent det. Foran klubhuset står en medaljeskammel, som bruges til at hædre vinderne i klubbens turneringer, og i galleriet på klubbens hjemmeside kan man se skamlen i brug. På et af billederne står vinderen og troner med en kasse øl fra det lokale bryghus i Thisted, der er en af klubbens sponsorer - og en naturlig del af klubbens DNA.  

Da Dansk Golfs udsendte besøgte banen for 14 år siden, kunne man i automaten i klubhuset trække en øl for en tier. Dengang blev vi enige om, at det måtte være Danmarks billigste priser. Øllen koster stadig det samme, men der er dramatiske ændringer på vej.

- De billige øl har været en del af vores image siden 1983, men vi er netop i gang med at bestille nye automater med moderne betalingssystemer. Så det ender nok med, at vi må sætte prisen op til 12 kroner - selv om jeg havde forsvoret, at det ville ske i min tid, siger formanden.

Forandringens milde vinde blæser altså over Nordvestjysk Golfklub. Men den er stadig helt sin egen, og det mærker man også på interessen.

- Der findes de folk, som ikke mener, at de har spillet en rigtig golfsæson, hvis ikke de har været her. Og så er der dem, som synes, det har været den mest forfærdelige oplevelse. Og det er også fint nok. Men vi mærker en stigende interesse, og vi tror på, at vi tiltrækker en del feinschmeckere, som er villige til at køre efter en unik oplevelse og nogle golfhuller, som sætter sig i hukommelsen, når du lægger dig på hovedpuden om aftenen, siger han.

Og det gør de.

 

Fakta:

Navn: Nordvestjysk Golfklub

Arkitekter: Erik Schnack, Henrik Jacobsen og Philip Spogárd.

Type: Kuperet bane i klitplantage.

Greenfee: 400 kr. alle ugens dage.  

 

Derfor skal du spille den

Birdie: En kombineret golf- og naturoplevelse, som ikke fås andre steder i dette land.

Bogey: Banen er kuperet, og der er til tider langt mellem hullerne. Så en buggy kan være nødvendig, hvis benene ikke er, hvad de har været.

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer