Golf uden for kategori | Golf.dk

Golf uden for kategori

01/06 - 2014 | Claes Meldal

Jeg har lige trekket omkring 10 kilometer på 4 timer. Jeg ville faktisk ikke blive overrasket, hvis jeg samlet har tilbagelagt omkring 500 højdemeter. Og 18 hullers golf blev det sørme også til.

Stedet er Faaborg Golfklub. Golfbanen er anlagt i det efter danske forhold meget kuperede landskab i Svanninge Bakker tæt på det sydfynske øhav. Og selv om højdeforskellene måske ikke er ekstreme, er de konstante. Op og ned går det, hul efter hul. Der findes faktisk ikke et eneste pandekagefladt, klassisk dansk golfhul på hele banen.

Baneguide med naturbeskrivelse

Vi startede med en tur i det hyggelige hvidkalkede klubhus, hvor der blev taget rigtig godt imod os. Efter at have studeret konverteringstabellen kunne vi konstatere, at der ikke bliver delt julegaver ud på Faaborg. Vi havde derfor en forventning – eller måske snarere en forhåbning – om, at dagens udfordringer ville være nogenlunde overkommelige.

Naturen fylder rigtig meget i den samlede oplevelse i Faaborg Golfklub. Det fik vi allerede et fingerpeg om i baneguiden, der indeholder udførlige beskrivelser af naturen på hvert eneste hul. Ud for hul 10 står der f.eks. følgende:

“Bakkerne blev dannet i slutningen af sidste istid for godt 20.000 år siden. Isen bevægede sig som store gletsjere ned over Fyn … Disse gletsjere virkede som bulldozere og skubbede den frosne jord op foran sig, hvorved de høje bakker dannedes.”

I Faaborg har de arbejdet målrettet med miljøet og naturen omkring banen. Man forstår, hvorfor de ønsker at værne om deres smukke rammer.

Vi traskede ned mod 1. tee og passerede driving rangen og de øvrige træningsområder, som ligger ganske tæt på starthullet. Der er frie bolde på rangen, så der er simpelthen ingen undskyldning for at møde uforberedt op til en runde golf på Faaborg.

Omtanke belønnes

Faaborg lægger fra land med et – knap så overraskende – kuperet par 4-hul, hvor du skal tænke dig rigtig godt om i udslaget. Spiller du konservativt fra tee, har du et langt jern ned til en smal green, som du bør kunne slippe helskindet fra. Slår du derimod igennem fra tee, risikerer du at få ballade med et vandhul, der er skjult bag bakken. Jeg vil godt lægge hovedet på blokken og sige, at det kan betale sig at spille konservativt.

På Faaborg er det overvejende højdeforskellene, der skaber udfordringerne. Det har ikke været nødvendigt at plastre banen til med bunkere i hobetal, for banens sværhedsgrad er fin, som den er. Det er en relativt åben bane, og det betyder, at vinden ofte er i spil. Dermed skal din indre kugleramme ikke alene indkalkulere højdeforskellene, men også vinden. Har du styr på din course management – og spiller du banen konservativt – kan du sagtens sætte en anstændig score sammen på Faaborg.

Op ad bakke

Hvis man ikke er skarp fra start, bliver det bogstaveligt talt op ad bakke. 2. hul er et langt par 4-hul, hvor den napper godt i lårbasserne på vej op ad fairway. Udslaget er blindt, og skal man tale om et irritationsmoment på den smukke bane, er det de mange blinde slag. Især ind mod green kan det være svært at få den helt rigtige fornemmelse for slagene, når man ikke har frit udsyn til målet.

Faaborg er ikke en bane for dårligt gående. Har man problemer med bentøjet, bør man kraftigt overveje en buggy til runden. Det går stejlt og jævnt op ad bakke på mange af hullerne, og det kan være hård kost. For mit eget vedkommende nød jeg turen gevaldigt, da det er alt for sjældent, at man får pulsen op i løbet af en golfrunde.

Mange fine huller

Der er en del spændende huller på Faaborg, hvor både bedre spillere og klubgolfere får forskellige udfordringer. 4. hul er et sjovt dogleghul op til en hævet green, og det korte 8. hul er et rigtig spændende risk/ reward-hul, hvor der nok er bedst værdi i at slå to jern ind til greenen.

På bag-ni fik vi flere kig til det sydfynske øhav i det fjerne. Det er fantastisk at få rørt gangapparatet og blive inspireret visuelt på samme tid. Og golfhullerne skuffede bestemt heller ikke. 11. hul er et bæst af et dogleghul, hvor det ikke er nogen skam at lægge op og køre en fesen bogey hjem. Det burde jeg for eksempel have gjort.

På næste hul skal du styre uden om træerne og vandet midt i fairway (ja, du læste rigtigt) og derefter slå godt op ad bakke og lægge den til rette på den sænkede green.

16. hul spiller godt op ad bakke og virker dermed djævelsk langt, og på det korte afslutningshul skal du ramme den smalt udseende fairway (der er i virkeligheden ganske fin plads) og slå bolden kort af den sænkede green, så den selv kan rulle ind til pinden.

Dejlig natur og god golf

Vores pointhøst fortjener ikke at blive nedfældet her, men lige præcis på Faaborg gør det ikke så meget. Vi nød naturen og havkigget i Svanninge Bakker, og de mange kuperede huller gjorde det til en meget anderledes golfoplevelse, end man får de fleste andre steder i Danmark. 

Hvis du oplever at hjemmesiden er langsommere end normalt, tryk HER for at slette alle cookies fra golf.dk