Golf på finsk | Golf.dk

Golf på finsk

01/02 - 2015 | Peter Bugge

Finland er godt nok de 1000 søers land. Men det er ikke ret mange af dem, der ligger på Linna Golfs smukke golfbane. Alligevel er banen vanskelig nok - og det er ikke uden grund, den konstant regnes som en af landets to bedste baner.

Linna Golf ligger ca. 100 km fra den finske hovedstad og er anlagt på herregården Vanajanlinnas jord. Herregården har for øvrigt en ganske dramatisk historie: Den har både dannet ramme om den finske præsidents sommerbolig, været på tyske hænder under 2. verdenskrig, og husede under den sovjetiske besættelse en kommunistisk kostskole.

I dag er slottet et yndet mål for bryllupper. Og huser selvfølgelig også en del golfspillere - der også kan overnatte umiddelbart ved siden af golfklubben i de store ferielejligheder, der naturligvis alle rummer en sauna. Vi er jo i Finland.  

Selve golfbanen åbnede i 2005. Golfarkitekten Tim Lobb fra European Golf Design har slået stregerne, der sender spillerne på smuk tur ud i det finske landskab. Store birketræer omkranser næsten alle hullerne og kan tage pusten fra enhver pollenallergiker. Men flot er det.

Hurtige greens

Banen hører til i den sværere ende. Alle par 3-hullerne er således over 150 meter fra gul tee. Og par 4-hullerne har også en længde, der gør dem svære at nå, hvis ikke man har fået sine lange slag med i flyveren til Helsinki. Til gengæld er der masser af plads. Og skulle man slå en skævert ud mellem birketræerne, er det altid til at finde bolden og spille videre. Det vil sige, hvis man altså kan få den ud af roughen, som ikke ser ud af meget, men skinnet bedrager - den er morderisk saftig og særdeles svær at slippe fri af.

Linna Golf var den første bane i Finland til at bruge græssorten Penn A4 på greens. Den kan klippes ekstremt kort og gør putting til lidt af en udfordring. De lokale greenkeepere holder således altid græslængden så kort, at hastigheden måler mellem 9,2 og 10,8 på stimpmeteret.

Der er mange flotte huller på Linna Golf, hvor også afviklingen er ganske varieret. Et enkelt springer dog i øjnene. Nemlig 9. - et af blot tre, hvor der vand i spil. Længden på 327 meter skræmmer vel de færreste, men andetslaget er ind over en sø til greenen, der ligger lige foran terrassen - fyldt med spisende frokostgæster.

Nu vi er ved klubhuset… Det er kæmpestort og huser både en udmærket restaurant og en veludstyret proshop. Og det er vel næsten overflødigt at nævne, at der naturligvis også er sauna i omklædningsrummene?

Store mesterskaber

Linna Golf har under ti år på bagen og har allerede lagt bane til en række store mesterskaber. For eksempel Finnish Open i 2007 og EM i 2010. Faktisk er det erklærede mål, at man vil være vært for en større turnering. Hvert år.

Linna Golf er også en del af porteføljen hos European Tour properties, der kun lægger navn til baner, der er på et særdeles højt niveau. Og som formår at holde niveauet. Det gør Linna Golf, hvilket også har kastet flere internationale kåringer af sig - for eksempel blev anlægget i 2011 kåret til den 91. bedste bane i kontinentaleuropa.

Tillad os til sidst at komme med et tip. Planlægger man en golftur til Linna, kunne man passende kombinere med en tur til Estland og Estonian Golf and Country Club. Det er også en European Tour Property-bane, som vi tidligere har omtalt på disse sider. Fra Helsinki er der blot en kort færgetur til Tallinn.

Blærerøvsværdi - To stjerner

Golfmæssigt lyder Finland stadig noget mere eksotisk end for eksempel Spanien eller Portugal. Så sandsynligheden for, at andre i herreklubben har spillet er, er nok lille.

Tilgængelighed - Tre stjerner

Både Norwegian, Finnair og SAS flyver til Helsinki direkte fra København - herfra er der omkring 100 kilometer til golfbanen.

Skønhedsværdi - Fire stjerner

Anlægget ligger utroligt smukt, og slottet Vanajanlinna er et besøg værd i sig selv. Det er for øvrigt det eneste slotshotel i Finland.

Sværhedsgrad - Tre stjerner

Linna Golf er ikke den sværeste bane nogensinde. Men de mange bunkers og den tætte rough kan give problemer - selv for den bedste.

Denne artikel blev bragt i Dansk Golf #4 2014

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer