Et frimærke med stor værdi | Golf.dk
Det vides endnu ikke, hvornår Royal Troon igen skal være vært for The Open, men det bliver formentlig ikke før tidligst i 2026. Til gengæld lægger kvindernes British Open vejen forbi i 2020, og netop kvinderne har været omdrejningspunkt for Royal Troon i de senere år efter, at klubben i 2016 endelig accepterede kvindelige medlemmer. En kontrovers, som truede med at sætte Royal Troon uden for Open-selskabet.

Foto: PR

Et frimærke med stor værdi

05/02 - 2020 | Henrik Søe

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Dansk Golf 4/2019

Turnberry er måske smukkere, Portrush mere spektakulær og St. Andrews mere majestætisk. Men Royal Troon er stadig en Open-bane - og det er der mange gode grunde til.  

Ikke så langt fra Troon, på en pub i den nærliggende by Prestwick, blev selve ideen om British Open født med legendariske Old Tom Morris som en af bagmændene. Det første Open-mesterskab på Royal Troon fandt sted i 1923 og det seneste i 2016, hvor Henrik Stenson og Phil Mickelson krydsede klinger i en duel, der allerede har fået status som en moderne klassiker. 

Royal Troon har måske ikke den samme karisma som flere af “Open-kollegerne”, men den har en særlig feature, som de andre baner til hver en tid gerne vil overtage. Troon har æren af at have både det korteste og det længste hul blandt Open-banerne. Det 550 meter lange par 5-hul “Turnberry” er ikke i sig selv en seværdighed, men det er det korteste hul på Troon til gengæld. Og så er det samtidig et hul, som hører til blandt de allerbedste i par 3-familien. 

Vi taler om “Postage Stamp”, der med sin længde på blot 112 meter ikke umiddelbart indgyder ærefrygt. Men man føler, at der er noget specielt i gære, når man går op ad trappen til teestedet på bakketoppen. Udsigten over det smukke links-land er fænomenal, og dernede foran ligger så det, der ligner en let, lille pjevs af et hul. Green er bevogtet af et hav af bunkers - hvoraf den mest berygtede kaldes “kisten”. Men herregud, hvor svært kan det være? 

Spørg Tiger Woods om det. Han lavede en 6’er her i sin første British Open. Eller Greg Norman, som lavede sin eneste bogey her, da han i 1989 satte banerekord med en 64’er. Jo, det er et specielt hul, og der var en grund ti,l at “frimærket” havde sin helt egen Twitter-konto under The Open i 2016. 

Og hvad med Dansk Golfs udsendte tænker du måske? Det blev såmænd til en par, og efter en runde som - rent scoremæssigt - var lige til glemmebogen, vil denne treer altid blive i hukommelsen. Og det samme vil hele oplevelsen.

SÅ SVÆRT KAN DET VÆRE 

Onde tunger påstår ganske vist, at Troon har seks middelmådige huller efterfulgt af seks fantastiske huller og så igen seks jævne huller til at slutte af på. Men den udlægning må være skabt af ekstremt kræsne golfspillere, for selv om der er et par semi-ordinære huller undervejs, er der basis for en ægte links-test ud over det sædvanlige. De sidste ni huller er piv-svære selv i vindstille vejr, og på en dag, hvor blæsten står ind fra nordvest, mærker du for alvor, hvor hårdt golf kan være. 

Der er en grund til, at flere af hullerne på Troon rangerer som de sværeste i Open-historien. På den sidste del af banen løber man ind i blinde teeslag og et væld af drilske pot-bunkers, som ikke er synlige fra tee. Og med masser af dyb rough og bidske tornblad og gyvelbuske, som fanger de fleste skæverter, er præcision fra tee en basal nødvendighed for at komme bare nogenlunde helskindet hjem. 

Men uanset hvor skævt du slår, og hvor mange bolde og britiske pund fattigere du bliver, så vil en runde på Troon være en af de golfoplevelser, som ingen kan stjæle fra dig. 

Om Royal Troon

Land: Skotland

Arkitekt: George Strath og Willie Fernie (1888) og James Braid (1923). 

Signaturhul: Ingen tvivl her. Det er 8. hul, der er signaturhullet på Royal Troon. Det blot 112 meter lange hul, der går under navnet Postage Stamp, er et af de mest berømte og berygtede par 3-huller på kloden. 

Greenfee
260 pund (ca. 2.200 kroner). Greenfee er tilgængelig mandag, tirsdag og torsdag. 

I nærheden: Skotlands vestkyst er ofte overset i golfsammenhæng, og det er synd. Er man links-elsker, findes der i Ayrshire en uafbrudt strækning på 16 kilometers linksgolf - med maksimalt 500 meter mellem banerne. 

Derfor skal du spille den: Royal Troon er ikke den mest hypede af banerne i Open-rotationen, men den er stadig en Open-bane af en grund. Det er en fremragende links-bane - og en seriøs test.  

Blærerøvsværdi

Fem ud af fem

Det giver naturligvis en håndfuld fjer i hatten at spille en British Open-bane og gå i fodsporene på verdens bedste spillere. På et sted, som ovenikøbet oser af golf-historie.  

Tilgængelighed

Fire ud af fem

Det er ganske let at komme til Troon. Flyv til Edinburgh, lej en bil og kør et par timer vestpå  - så står du på p-pladsen foran klubhuset. Det kan være besværligt at få en starttid, men det er bestemt ikke umuligt. Hvis man vel at mærke er villig til at smide over 2.000 kroner for en runde golf.   

Skønhedsværdi

Tre ud af fem

Ikke den mest instagram-venlige linksbane i verden. Men når du står på første tee med det irske hav brusende ind fra højre, ved du, at du er kommet til et specielt sted.  Og flere steder på banen bliver man blæst bagover af det helt særlige links-landskab, som åbenbarer sig fra bakketoppene. 

Sværhedsgrad

Fem ud af fem

Der er ganske vist muligheder for at score på de første ni huller, men resten af vejen er det altafgørende at holde tungen helt lige i munden. Er præcisionen fra tee ikke i vater - og blæser det samtidig - risikerer du en endefuld af de større.  

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk