En kongelig affære | Golf.dk

En kongelig affære

03/02 - 2015 | Thomas Vennekilde

Lad os lægge ud med en lille quiz: Der findes 14 golfbaner, hvor der gennem tiderne er blevet spillet British Open. Hvor mange af dem kan du nævne?

De fleste kan nok nævne St. Andrews Old Course og måske Turnberry, Muirfield og Carnoustie. Men så begynder det nok også at knibe. Kendere vil tilføje baner som Royal Birkdale, Royal Lytham og Royal St. Georges.

Men det er de færreste, der lige slynger navnet Prince’s ud.

Linksbanen i det sydøstligste hjørne af England er da så afgjort også en af de mindst kendte værter for British Open. En af grundene til denne hemmelige eksistens er nok, at banen kun har haft æren af at lægge turf til verdens ældste turnering en enkelt gang.

Det var tilbage i 1932, hvor legendariske Gene Sarazen vandt. Det var ved den lejlighed, at den 30-årige amerikaner første gang brugte den sandwedge, som han havde opfundet året før. Sådan har Prince’s fået en særlig plads i golfens historiebøger.

Man kan i det hele taget mærke historiens vingesus, når man betræder de bløde fairways på Prince’s. Og hvis den historiske stemning ikke er nok, så kan man dykke ned i de mange fascinerende detaljer, hvis man besøger det lille museum, som klubbens ildsjæle har indrettet på det tilhørende hotel.

Prince’s kunne fejre 100 års jubilæum i 2006, men det er en markant anderledes bane, der i dag møder gæsterne i forhold til den, der så dagens lys i 1906.

De to verdenskrige har sat sit præg på banen, der med sin beliggenhed ud til Den Engelske Kanal, og dermed tæt på Tyskland og Frankrig, blev en naturlig base for Royal Air Force under begge krige.

Under 1. Verdenskrig var det skotske tropper, der havde base her. De vidste noget om golf og sørgede derfor for at beskytte banen bedst muligt. Så heldige var man ikke under 2. Verdenskrig, hvor terrænet blev brugt som mål til artilleritræning. Det regner man også med er grunden til, at banen er knap så kuperet som de to nabobaner Royal Cinque Ports og Royal St. Georges. Begge har også haft fornøjelsen af British Open. Sidstnævnte var stedet, hvor Thomas Bjørns sejrshåb døde i en bunker.

Siden åbningen er banen blevet udvidet og redasignet. I dag råder Prince’s over 27 huller, der spilles som tre selvstændige sløjfer: Shore, Dunes og Himalayas. De to første er, hvad man vil kalde mesterskabsbanen, men det vil være en stor fejl at snyde sig selv for de sidste ni, der med sine mange bakker og forhøjninger lever fint op til sit navn. Den er dog ikke mere kuperet, end at 4. hul blev brugt som landingsbane af Percie Belgrave Lucas under 2. Verdenskrig. Han havde været i luftkamp over Frankrig, og hans fly var svært beskadiget. Men han var født i klubhuset og havde et indgående kendskab til banen og dens konturer. Han blev sidenhen kaptajn for det engelske Walker Cup hold,

Prince’s er en klassisk linksbane. Men den hører så afgjort til i den lette ende, når det kommer til linksbaner. Fairways er gode og brede og uden de store knolde, der får bolden til at springe ud i roughen. Og greens er i forrygende stand. De er meget store - i Danmark ville man kalde dem enorme - og sætter virkelig putteren under pres.

På en blæsende dag er Prince’s en test for enhver spiller, mens den er ganske medgørlig i vindstille vejr.

Af British Open banerner er Prince’s så afgjort ikke den mest berømte eller prestigefyldte, men for en almindelig golfspiller er den en fin test og en stor oplevelse. Og så har du også muligheden for at brillere, næste gang du bliver quizzet i de 14 British Open baner.

Blærerøvsværdi 2 af 5

Du vil ikke høste mange misundelige blikke, hvis du siger, at du har spillet Prince’s. Dertil er den ikke kendt nok.

Tilgængelighed 4 af 5

Med to timers kørsel fra Heathrow og halvanden fra Gatwick kan du hurtigt stå på 1. tee.

Skønhedsværdi 4 af 5

Bølgerne, der ruller ind fra Den Engelske Kanal, lyngen der svajer for vinden og det let kuperede terræn. Hvad mere kan en golfspiller ønske sig?

Sværhedsgrad 3 af 5

Banen hører ikke til blandt de længste og er så afgjort til at have med at gøre. Medmindre det blæser. Så er det en helt anden snak.

Denne artikel blev bragt i Dansk Golf #5 2014

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer