En guddommelig håndfuld fra golfens skattekiste | Golf.dk
De færreste glemmer Thracian Cliffs

Foto: Getty Images

En guddommelig håndfuld fra golfens skattekiste

01/01 - 2019 | Claes Meldal

Jeg har været så privilegeret at spille golf i mere end 25 lande over hele verden. Men hvilke baner er de bedste? Her er min Top 5 over de golfbaner, der har gjort størst indtryk på mig.

Jeg har i embeds medfør – med 10 år under bæltet som freelancejournalist hos Dansk Golf og Golf.dk – været så heldig at spille et væld af fantastiske golfbaner i udlandet, og af dem er jeg blevet bedt om at vælge de fem bedste.

Det har ikke bare været et valg, men i lige så høj grad et fravalg. For jeg har haft mange fremragende baner med i overvejelserne: Morfontaine, PGA Catalunya, Oceanico Faldo, Royal Porthcawl, Walton Heath, Fairmont St. Andrews, Archerfield, Falkenstein, Hilversum, Vasatorp, Barsebäck, Oslo, Miklagard, Modry Las, Oitavos Dunes, Penha Longa, Praia D’El Rey, Porto Santo, Belle Mare Plage, Heritage, Formby, Bearwood Lakes, The Grove for blot at nævne nogle af dem.

Men det er fem andre baner, der har vundet mit hjerte. Og som det vil fremgå, er der nogle ting, jeg vægter højere end andre, når jeg skal bedømme en golfbane.

Jeg er ikke traditionalist. Det vægter naturligvis positivt, hvis en golfbane har 120 år på bagen, og man kan mærke historiens vingesus i klubhuset og ude på banen. Det betyder bare ikke så meget for mig som for visse andre golfskribenter. I korte træk er det eksotiske golfoplevelser med afvekslende og svære huller på velplejede baner i spektakulær natur, der går igen i mine valg.

Jeg håber, at du kan bruge mine oplevelser til at lade dig inspirere til fremtidige golfture.

 

1. Thracian Cliffs (Bulgarien)

Rangering: Nr. 36 i det kontinentale Europa(top100golfcourses.co.uk)

Designer: Gary Player

Besøgt: September 2012

Flere, jeg har talt med, har spillet både Thracian Cliffs og Pebble Beach – som er den bane, det bulgarske mesterværk minder mest om. Og disse heldige kartofler siger samstemmende, at Thracian Cliffs er bedst af de to. Beliggenheden helt ud til Sortehavet er fuldstændig unik, og designer Gary Player har udtalt, at der simpelthen ikke findes en lignende golfbane noget sted på jorden.

Jeg må give Player ret. Det er en kæmpestor oplevelse at spille Thracian Cliffs, og især forni, som spilles langs vandet, har nogle helt eventyrlige huller med rigeligt vand i spil. Der er flere spektakulære teeslag. Især 6. hul (par 3, 191 m) med et lodret fald på over 50 meter ned mod greenen med Sortehavet som kulisse er et ekstremt dramatisk golfhul, ligesom 7. hul (par 4, 324 m) med et svært drive fra et teested i Sortehavet er mindeværdigt. Det er en bane, jeg vil huske resten af mit liv.

 

2. Fontana (Østrig)

Rangering: Nr. 91 i det kontinentale Europa (top100golfcourses.co.uk)

Designer: Doug Carrick og Hans Erhardt

Besøgt: Juni 2011

Den østrigsk-canadiske milliardær Frank Stronach havde i den grad muldvarpen fremme, da han i midten af 1990’erne besluttede at opføre et golfanlæg i topklasse ved Baden syd for Wien. Alt skulle være perfekt på Fontana– og det blev det. Klubhuset ligner et eventyrslot og har spa, fitness, clubfitter og udsigtsterrasse, og udenfor ligger en privat sø med badestrand til medlemmer og gæster. Og på selve banen er der ikke et græsstrå, der vender forkert.

Det eneste, man får foræret på Fontana, er en kæmpe golfoplevelse. Pointene skal man kæmpe for. 12 huller har i mindre eller massiv grad vand i spil, og banedesignerne Doug Carrick og Hans Erhardt har fået frie tøjler til at udsmykke banen med masser af imponerende detaljer. Kæmpestore bunkerområder, søer og åer, der bugter sig smukt gennem det forholdsvis flade landskab, og listige niveauforskelle omkring green. Intet på denne bane er tilfældigt, og Fontana brillerer med en perlerække af fremragende golfhuller.

 

3. Le Kempferhof (Frankrig)

Rangering: Nr. 64 i det kontinentale Europa (top100golfcourses.co.uk)

Designer: Robert von Hagge

Besøgt: Juni 2011

Jeg fik en udsøgt oplevelse både på og uden for Le Kempferhof, da jeg lagde vejen forbi i 2011. Den blev indviet i 1989 og ligger i Alsace, 15 km fra Strasbourg. Robert von Hagge blev sluppet løs på området, og han designede en perle af en golfbane. Lige ved 18. green ligger et mondænt og intimt boutique-hotel med en Michelin-restaurant, der serverer både franske og internationale lækkerier – samt naturligvis sprøde Alsace-vine.

Der er vand alvorligt i spil på mange huller på Le Kempferhof, så det er et must at tage godt med bolde med. Der er smalle fairways, hævede greens, frygtindgydende teeslag, masser af bunkere og kuperede greens – alt sammen i den smukke og idylliske alsaciske natur. Le Kempferhof har seks huller af hver hultype, så for alle os, der elsker at spille par 3- og par 5-huller, er der ekstra mange overraskelser i godteposen. Nogle af højdepunkterne er 14. hul (par 3, 173 m), et svært vandhul, og 18. hul (par 4, 341 m), hvor alle slag i søen foran greenen kan nydes af alle tilstedeværende på klubhusets terrasse.

 

4. Royal Óbidos (Portugal)

Rangering: Nr. 13 i Portugal (top100golfcourses.co.uk)

Designer: Seve Ballesteros

Besøgt: Marts 2012

Denne bane er vel den største overraskelse på denne top 5-liste, hvis man ser på alle andres meninger. Men jeg er fan. Seve Ballesteros nåede at designe denne bane 100 km nord for Lissabon, der åbnede i januar 2012 – men den spanske troldmand fik aldrig set Royal Óbidosstå færdig før hans alt for tidlige død. Og det er virkelig en skam. Bane, klubhus, faciliteter og hotel oser af klasse, og selv målt op mod nærliggende klassebaner som Praia D’El Rey, Penha Longa og Oitavos Dunes er Royal Óbidos et skridt foran.

Med Atlanterhavet i baggrunden på halvdelen af hullerne giver Ballesteros spillerne en skrap udfordring på Royal Óbidos. Banen er åben og kuperet, og der er adskillige spektakulære huller – som regel med runoffs omkring de hævede greens, der kræver kirurgisk præcision. Allerede på 2. hul (par 5, 480 m) er der ballade hele vejen fra tee til green med en stor sø i venstre side, og den slags udfordringer er der masser af. Der er generelt ingen huller, hvor man rigtig kan slappe af, og du har fortjent hvert et point, du får skrabet sammen. Jeg spillede banen i en solid blæst og kom ind med 18 point – uden at føle, at jeg havde spillet decideret dårligt.

Ile aux Cerfs har en særlig plads i vores skribents hjerte

5. Ile aux Cerfs (Mauritius)

Rangering: Nr. 1 i Mauritius (top100golfcourses.co.uk)

Designer: Bernhard Langer

Besøgt: November 2017

For at komme til paradisøen Ile aux Cerfs– Hjortenes ø – skal du tage en båd fra selve Mauritius. Blandt træer og strande har Bernhard Langer designet en helt speciel bane, som byder på massive udfordringer. På næsten alle huller føler du, at fairways er lige en tand smallere end normalt, og selvom greens tager godt imod boldene, virker det ofte, som om de er skåret halvt over. Det er med andre ord en rigtig god idé at slå lige og have styr på dine længder, hvis du vil undgå at stifte indgående bekendtskab med søer, jord, sten og den genstridige rough, som koster både slag og bolde.

Den eventyrlige havudsigt og den fortryllende natur på denne bounty-ø brænder sig virkelig fast i hukommelsen. Der er mange rigtig gode huller, og alle slag skal slås med stor præcision og omtanke. Gør dig klar til at bruge alle køller i bag’en. Og efter du har talt dine hårdt tjente point sammen i klubhuset, kan du snuppe en svalende dukkert på golfklubbens private strand. 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk