Der er så smukt på landet | Golf.dk

Der er så smukt på landet

01/07 - 2012 | Henrik Søe

Når man første gang besøger Skærbæk Mølle Golfklubs hjemmeside, kan man godt blive i tvivl om, hvorvidt det er nogen god idé at udsætte sig selv for en golfrunde der. Navnet sm-golfklub.dk kunne indikere pinefulde oplevelser, men du kan være ganske rolig. Det eneste, man får i Skærbæk, er smæk for skilllingen.

Skærbæk Mølle er en af de efterhånden mange danske klubber, som har taget navn efter et af områdets kendemærker. Men med mindre man er meget historisk interesseret eller bare ved alt om gamle vestjyske møller, er det nok de færreste, der kan udpege Skærbæk Mølle på et danmarkskort.

ET BUMP PÅ VEJEN

For de uindviede ligger klubben i Vestjylland. Helt derude, hvor et bump på vejen betegnes som et højdedrag. Men området vest for Ølgod er ganske kuperet, og selv folk i Ølgod - bare to kilometer væk - er overrasket over, hvor kuperet landskabet er. Og den topografi har banearkitekt Henrik Jacobsen udnyttet til at kreere nogle interessante og sjove huller.

For Skærbæk Mølle er en sjov golfbane - uden på nogen måde at være grinagtig. Her er mange huller, som på den ene eller anden måde virker lige så tillokkende, som når man går forbi skydeteltet i Tivoli og tænker: Det der, det kan jeg sagtens.

Men, men, men. Skærbæk er måske medgørlig, men den stiller krav til omtanke og præcision. Det fandt de professionelle spillere på Scan Plantouren ud af i 2007, da de besøgte Skærbæk Mølle. Her lykkedes det kun to spillere at bryde par på de tre runder, da der tikkede bogeys ind overalt på banen.

UNDERHOLDENDE HULLER

Mens de professionelle næppe stillede sig op på 11. teested med frygten malet i ansigtet, er det forholdvis korte par 3-hul til gengæld en udfordring for spillere i de højere handicapgrupper. Teeslaget til den tværgående green skal helst nå over en slugt, hvis ikke andetslaget skal blive det rene hit-and-hope. De fleste medlemmer kan sikkert nikke genkendende til teksten i den glimrende baneguide på klubbens hjemmeside, hvor der gives gode råd til både lav- og højhandicappere. I den sidste kategori omtales slugten meget rammende som “sukkenes dal”. Hvis man går fra hullet med nedbøjet hoved, er der allerede på næste hul muligheder for at hente noget af det tabte tilbage - hvis man tør. Et helt klassisk risk-and-reward dogleg hul, hvor de modige og langstslående går efter green i drivet, mens alle vi andre sætter tungen lige i munden og prøver at komme fornuftigt ud i knækket. Den slags huller er der flere af, og det giver muligheder for at spille banen på mange måder - på den måde er der underholdningsværdi både første og sjette gang, man spiller banen.

Variationen i landskabet stemmer fint overens med de mange forskellige typer af udfordringer på banen. Der er huller med vand, dogleg-huller, par 5-huller med plads til at buldre og smalle huller, hvor præcision er nøgleord. Fælles for rigtig mange af hullerne i Skærbæk er, at de har det særpræg, som gør, at man husker dem, når man har fået runden på afstand. Og som klubbens pro Danny Sejer siger: - Det plejer at være et godt tegn.

VÆK MED DEN TYKKE ROUGH

Klubben har for nylig gjort banen mere medgørlig og klippet den værste tykke rough på udvalgte steder. Den beslutning har givet bonus, og i gæstebogen i klubhuset har mange greenfeespillere givet udtryk for, at de vender tilbage. Banen er anlagt på et stort område, og udover fornemmelsen af at have banen for sig selv, betyder de mange hektar også, at man kun yderst sjældent må dukke sig på grund af et “fore”.

Klubhuset ligner måske ikke noget, der snart får besøg af Bo Bedre, men her er, hvad der skal være med omklædningsrum og en kantine til medbragt mad, hvis ikke vejret indbyder til en tur på terrassen med udkig til både tørre og våde slag på 18. hul. Det er her klubbens medlemmer hygger sig efter matcherne, når vejrguderne ter sig ordentligt. Her kan de - som vestjyder nu gør - snakke om vejret. Eller de kan tale om alle de ting, de hver især er med til at lave i klubben. Og det er ikke så lidt endda. EN RIGTIG KLUB-KLUB

Skærbæk Mølle er en klub med stort K, og sådan har det været lige fra første færd. Grundstenen til Skærbæk Mølle Golfklub blev lagt i 2002, hvor en gruppe lokale beboere fra Ølgod i bogstaveligste forstand begyndte at sondere terrænet med henblik på at anlægge en golfbane i området. Med banearkitekt Henrik Jacobsen som konsulent fik man kig på et stykke land cirka tre kilometer vest for Ølgod i nærheden af stedet, hvor Skærbæk Mølle i gamle dage betjente områdets bønder. Men den solide vestjyske muld er ikke gratis, så det krævede opbakning fra lokalsamfundet, hvis de 7,5 millioner kroner til køb af jorden skulle blive en realitet. Og opbakning kom der. Borgerne i Ølgod og omegn tømte sparebøsserne og købte i løbet af det første år aktier for otte millioner kroner, og dermed var den første økonomiske sten af vejen.

I 2003 blev klubben stiftet, og tre år senere kunne Iben Tinning så markere åbningen ved at slå det første officielle slag på banen.

MEDLEMMERNE TAGER ANSVAR

Seks år er nu gået siden åbningen, men ikke alt har været en dans på roser. Skærbæk Mølle Golfklub har som så mange andre danske klubber lidt under finanskrisen og vigende medlemstal, men i 2012 kom klubben for første gang i flere år ud med et overskud.

Danny Sejer og begynderudvalget har gjort et stort stykke arbejde med at hverve nye medlemmer.

- Vi har pt. 80 begyndere, og målsætningen er 100 for hele år 2012 - og det ser ud til at lykkes. Vi kom ud af 2011 med et overskud på 36.000 kroner, og forventningerne til 2012 ligger på samme niveau. Dette kan kun ske ved en stor opbakning fra sponsorer, frivillige, træner, en attraktiv bane - og en ret stram økonomistyring, fortæller klubbens formand Søren Milter Nielsen. Den positive udvikling skyldes ikke mindst, at klubben selv har taget ansvar for at skaffe de medlemmer, der skulle til for at få økonomien til at balancere. På et møde i foråret satte alle udvalg sig sammen, og her blev man enige om, at hvis hvert udvalgsmedlem kunne skaffe to medlemmer, ville man være nået et godt stykke af vejen mod de 800 medlemmer, som er målet. Et tal, som nærmer sig stille og roligt nu.

Samtidig har klubbens medlemmer taget fadderskab på forskellige huller, hvor de nu har ansvaret for at holde fairways i god og pæn stand. Selv om bakkerne vest for Ølgod er højere, og banen er bedre, end de fleste måske går rundt og tror, så bevarer man naturligvis alle ben på jorden. Sådan er det nu engang i Vestjylland.