Den svenske golfhovedstad | Golf.dk

Den svenske golfhovedstad

16/11 - 2014 | Peter Bugge

Den sidste færge er for længst afsejlet mellem Grenå og Halmstad, men der er stadig al mulig grund til at besøge den gamle danske købstad, der siden Roskildefreden i 1658 har været på svenske hænder.

For ikke nok med, at byen med 92.000 indbyggere ligger ufatteligt smukt på den svenske Kattegatkyst. Også for golfspillere er det noget nær den optimale destination. Og så blot to timers kørsel fra København.

Fra byens historiske centrum er der således hele ti baner inden for en lille radius. Fra pay and play til mesterskabsbane i absolut verdensklasse.

Vi tog en tur over sundet for at se nærmere på det, de lokale selv har døbt Sveriges Golfhovedstad.

KLASSIKEREN

Når svenske baner rankes i diverse tidsskrifter, kan man være sikker på altid at finde Halmstad Golfklubbs Norra-bane helt i toppen.

Den legendariske bane - der også er kendt som Tylösand - blev indviet i 1930’erne og er en af Skandinavens mest berømte baner. Den har huset både EM for herrer samt ikke mindst kvindernes Solheim Cup i 2007, hvor Iben Tinning var på det tabende europæiske hold.

Det er en særdeles eftertragtet klub. 2400 golfspillere har i dag bagmærke herfra, og mange flere vil gerne have et. Men de må væbne sig med tålmodighed, som et af de få steder i Sverige er der ventetid på at komme ind; 12-15 år.

Men gudskelov kan man som regel altid få en starttid som gæst. Og det bør man forsøge, hvis man er på de kanter.

Norra er en klassisk skovbane, hvor ikke et græsstrå vender forkert. Greens er store - ja, faktisk enorme - men de er flade, og ifølge de lokale er tricket altid at sigte efter hullet.

Eftersom det er en skovbane, er der naturligt nok mange træer, så man bliver straffet for sine skæverter. Men på en fair måde, bolden er altid til at finde igen. Og tænker man sig lidt om, kan man sagtens komme rundt i en fin score.

Hvor greens er flade, er selve banen lettere kuperet sine steder. Især på bag-ni, hvor man også finder et af Sveriges smukkeste golfhuller. På 16. slår ned af bakke, over en bæk til en godt beskyttet green.

Norra-banen er naturligvis førstevalget for de fleste besøgende i Halmstad Golfklubb, som dog har 18 huller mere, der meget naturligt hedder Södra.

Restauranten på anlægget er i særklasse og frekventeres af masser af golfspillere og ikke-golfere.

DEN NYE

Lige ved siden af Volkswagen Golfarena ligger Ringenäs Golfklubb. Den er ikke så kendt som Halmstad GK, men så absolut værd at spille.

Klubben råder over 27 huller fordelt på tre sløjfer. Gul er en klassisk parkbane, blå starter som park - og bliver så til skovbane, mens rød regnes for den letteste.

Banen er ikke specielt lang, gul/blå måler blot 5627 meter. Og det er dejligt let at komme rundt, da der er ganske kort fra green til tee. Til gengæld er banen ganske udfordrende. Det gælder ikke mindst skovdelen på blå sløjfe, hvor hullerne er ganske smalle. Til gengæld er der også en del korte dogleg-huller, hvor den modige spiller kan chance den.

Greens er hurtige og oftest kuperede. Udsigten over Kattegat fra mange greens kan dog rette op på humøret efter de fleste missede putts.

Vi spiller sammen med klubbens pro og slår på et tidspunkt en bold ind på en gårdsplads. Han griner og fortæller efterfølgende, at det slag faktisk vil være ok næste år - for så er huset revet ned.

Der sker nemlig hele tiden noget på Ringenäs. Hotellet med 24 værelser blev således opført i lyntempo (måske fordi en af ejerne også ejer et byggefirma), klubhuset skal bygges om og genåbnes til april i år, og så er der hele tiden bunkers og greens, der også skal justeres.

Efter en veloverstået runde kan man nyde en solid omgang svensk husmandskost på terrassen foran klubhuset, mens man ser karperne svømme rundt i den store sø.

SOV MED ROXETTE

Per Gässle tjente op gennem firserne og halvfemserne millioner af kroner sammen med Maria Frederiksson i Roxette - den største svenske popsucces siden Abba.

En del af de mange penge har han investeret i hjembyen Halmstad, nærmere bestemt i Hotel Tylösand, der ligger et kort drive fra Halmstad Golfklubb.

Og den langhårede sanger er umulig at overse på hotellet. Der hænger portrætter af ham overalt, musikken, der møder en på værelset, er naturligvis Roxette - og vinen i restauranten hedder såmænd Lisa og Kurt, opkaldt efter popstjernens forældre.

Det kunne sagtens være alt for meget, men de fire glimrende restauranter, det kæmpemæssige spaområde og ikke mindst placeringen direkte på kysten gør hotellet et besøg værd. Er man ovenikøbet Roxette-fan - ja, så bliver det nok ikke meget bedre

Stranden er en af de mest populære i Sverige, om sommeren finder 40.000 mennesker vej hertil. Både for at nyde solnedgangen over Kattegat og den daglige livemusik.

TRÆNING FOR SJOV

I 2011 slog Volkswagen Golfarena dørene op til en golflegeplads af de helt store. Det er ikke en golfbane i klassisk forstand, men et træningsanlæg, der dækker hele 18 hektar.

Filosofien bag var, at de fleste golfspillere aldrig træner. Derfor ville initiativtagerne gøre det sjovt at træne - og man kan da også sagtens tilbringe en hel dag i arenaen uden at kede sig.

Her er selvfølgelig en almindelig driving range, men det finder man jo overalt. Hvad der adskiller Golfarenaen fra andre klubber, er de mange små baner.

For eksempel Chip & Putt-banen, hvor du får trænet dit korte spil. Eller “27-huls banen”, hvor man spiller rundt om og ind til en enorm green. På den måde får man alle mulige forskellige slags slag fra alle slags lejer.

Den mest populære bane på Volkswagen Golfarena er dog uden tvivl Himalaya - inspireret af sin navnesøster i St Andrews. Det er en kæmpemæssig putting green på 6.500 kvadratmeter - som dog langt fra ligner en vanlig putting green. Her er tre sløjfer i forskellig sværhedsgrad, og som navnet antyder, går det temmelig meget op og ned. Faktisk kan der på enkelte “huller” være en højdeforskel på en meter.

Anlægget har også en mere traditionel golfbane for dem, der ikke lige har tid til de vanlige 18 huller. Den består blot af 6 huller mellem 64 og 113 meter.

Volkswagen Golfarena har plads til alle, uanset niveau. Og det er en fed legeplads, hvad enten man blot vil hygge lidt med gutterne eller træne seriøst.

Anlægget har egen restaurant, og der er også mulighed for overnatning for mindre grupper.

Denne artikel blev bragt i Dansk Golf #2 2014. Du kan læse hele magasinet på www.danskgolf.dk