Charmen ligger i kurverne | Golf.dk

Charmen ligger i kurverne

06/07 - 2016 | Claus Rødgaard Thomsen

Køgenserne er velsignet med tre golfbaner inden for kort afstand. Syd for motorvejen ligger Køge Golfklub, og nord for ligger såvel Harekær som Skovbo Golfklub. De to sidstnævnte ligger så tæt på hinanden, at man skal holde snor i gps’en for at sikre, at det er den rigtige parkeringsplads, man kører ind på.

På en stegende varm dag i begyndelsen af juni er det Skovbo Golfklub, vi skal besøge.

Skovbo er en ung og yndefuldt kurvet kvinde på den danske golfscene.

Banen åbnede i 2001 og har netop sit kuperede landskab som ét af varemærkerne.

Hos golfbaner gør det modsatte sig gældende end hos mennesker.

Her er der ikke status i at være ung.

Men Skovbo skjuler sin alder godt. Anlægget er virkelig velplejet og låner masser af patina af de 200 år gamle egetræer, der står mange steder på banen, og som banedesignet fint drager fordel af.

Træerne blev plantet, da briterne i starten af 1800-tallet bemægtigede sig hele den danske flåde, og Danmark mærkede et behov for tømmer til nye skibe.

Træningsanlægget i Skovbo giver fin mulighed for varieret opvarmning. Det når jeg dog ikke at drage glæde af. Denne dag har en ulykke på motorvejen forsinket trafikken, og jeg styrter direkte hen til første tee.

På en normal dag vil banen dog være let at komme til, uanset om man kommer fra storbyen eller fra et andet sted på Sjælland.

Første gang, du ankommer til Skovbo Golfklub, vil vi ellers anbefale, at du i hvert fald kommer tids nok til, at du kan nå at tænke over, hvad du skal slå på 1. tee.

Et 461 meter langt par 5-hul lyder måske ikke overdrevet skræmmende. Men hvis ikke man placerer sit drive godt, så føles andetslaget som et slag lige ind i en skov, hvor man ingen anelse har om, hvor fairway er.

Et smalt, lukket hul med en sø foran green er ingen hjertelig velkomst. Men Skovbo vil hurtigt vise sig fra sin mere gæstfri side.

Det meste af forni ligger relativt åbent og er heller ikke nær så kuperet som de sidste ni. Vinden kan afgjort spille en rolle, men på disse huller er der mulighed for at hive nogle stableford-point ind på kontoen.

Om sommeren er roughen mere end knæhøj, skulle vi hilse og sige.

Til gengæld er greens ikke nær så kuperede som mange fairways. De ruller rigtig fint, og har man en dag, hvor man chipper og putter godt, så er det ikke på det korte græs, at man sætter mange slag til.

Forni har et par huller, hvor du skal tænke dig om fra teestedet. Femte hul er kun 292 meter, og du vil være fristet til at slå over søen, kappe dogleggets hjørne og have et meget kort andetslag.

En fuldstændig uvidenskabelig undersøgelse baseret på oplevelser i den trebold, jeg selv var en del af, nåede dog frem til, at du bør slår et langt jern venstre om søen og langt fra den out of bounds, der er i både højre og venstre side.

Forni slutter med et ekstremt vanskeligt hul på hele 382 meter fra gul tee og 347 meter fra rød tee. Fra et højt beliggende teested skal du finde ud af, hvordan du vil forholde dig til en bæk, der krydser fairway i et næsten sadistisk snit.

Slår du helt lige, er det ikke engang sikkert, at driveren kan transportere din bold helt ned til bækken.

Slår du en lille smule til venstre for fairway, så vil en tre-kølle være rigeligt til at skubbe din bold i vandet.

Når du sikkert i fairway, skal du stadig forholde dig til en sø, der ligger lige foran green. Bag green skaber en forhøjning en amfiteater-lignende effekt, som er ideel, hvis man har en match med tilskuere.

I øvrigt ligger restaurantens terrasse med flot udsigt til 18. green, og det er en stor del af Skovbos charme, at man kan sidde med sin mad og se andre golfspillere kæmpe sig i mål.

Til gengæld er det en slidsom gåtur fra 9. green til 10. tee. Hele 235 meter skal man gå, lige forbi restauranten, og så hen til 10. hul, hvor fairway tilmed er én af banens stejleste stigninger- pyha! Jeg vil godt sætte en flad femmer på, at mindst én golfspiller på en varm dag har droppet bagni og i stedet sat sig med en kold fadøl på terrassen.

Bagni er dog vandreturen værd.

De sidste ni huller har samme grundlæggende karakter som de første, men bagni er mere kuperet med flotte udsigter fra flere teesteder. På et par af hullerne skal man tage hældninger på fairway med i sine overvejelser.

På det lange 12. hul vil en godt ramt 3-kølle måske nå lige så langt som driveren, fordi du med den mindre kølle lige kan nå en bakke, der vil give dig masser af rul videre på fairway.

12. hul er måske banens flotteste, men 16. hul har også sin helt egen karakter. Du skal drive ud gennem en korridor af store træer til en bred fairway, hvorfra du har et slag til en green, som ligger betydeligt lavere end fairway.

Det er én af flere udsigter, som kan nydes på Skovbo Golfklubs anlæg.

Lad være med at tage madpakke med. For udsigten fra restauranten ned over 18 fairway og green er måske den bedste af dem alle.