Wedgens bedstefar | Golf.dk
Her ses Bob Vokey sammen med den tidligere topspiller Mark Roe, der nu arbejder som tv-kommentator.

Foto: Getty Images

Wedgens bedstefar

13/03 - 2019 | Claus Rødgaard Thomsen

Dette interview blev oprindeligt bragt i Dansk Golf i 2017.

Proerne står i kø i restauranten på PGA Sweden National. Granvoksne mænd som man vil skyde på ikke har bedt om en autograf i årtier.

De kommer alle sammen med hatten i hånden. Nogle har flere hatte.

Også du kan nu møde Bob Vokey - deltag i vores konkurrence her

De beder høfligt den ældre herre ved bordet om underskrifter på de medbragte kasketter. Mange beder ham om at tilegne signaturen til modtagerens navn. Nogle titulerer den ældre herre Mr. Vokey. Nogle kalder ham Bob.

Bob smiler og giver hånd og skriver under på alt, hvad de beder ham signere. Med den farve tusch de måtte ønske. På skyggen af kasketten, under skyggen. På kaskettens inderside.

Og han gør det med glæde. Den 77-årige canadier er en legendarisk køllemager, og han har ingen planer om at stoppe.

- Det er svært at forklare. Man får det ind under huden. Jeg snakker næsten aldrig med nogen i branchen, som for alvor har lyst til at gå på pension. Vi elsker det, vi laver. Og hvis man elsker det, man laver, så kommer man aldrig til at arbejde en eneste dag i sit liv, siger han.

Dansk Golf møder Bob Vokey efter et seminar, hvor han har holdt oplæg for en række proer.

De vil ikke bare have hans autograf. De vil have hans råd og hans historier.

Han er rejst til Skandinavien for at promovere de Titleist-wedges han fabrikerer og for at overtale pro’erne om, at det er en god idé for almindelige spillere at få foretaget en wedge-fitting.

Bob Vokey er en legende på sit felt og kan namedroppe, som kun legender kan.

Om hvordan en frustreret Lee Trevino ringede til ham og bad ham om hjælp. Om hvordan han bad Adam Scott svinge et nyt wedge uden at lade ham se bunden af køllehovedet først, så han kunne få feedback, der ikke var forudindtaget. Om hvordan vanemennesket Bernhard Langer stadig beder ham slibe hans wedges personligt.

Canadiske Bob Vokey opdagede tidligt i livet, at der var en grænse for, hvor langt hans evner som golfspiller kunne bringe ham.

Han kastede sig i stedet over produktion af køller. Et klogt valg viste det sig.

Han er så god til det, at omkring 40 procent af de wedges, der er blevet brugt på PGA Touren siden 2004, er Vokey-wedges.

Bob Vokey begyndte først at specialisere sig i wedges, efter han blev ansat hos Titleist i 1996. Men det hænger også sammen med, at før da var der slet ikke samme opfattelse af wedges som noget, der var adskilt fra de andre jern i bag’en.

- Førhen var wedges bare forsvarskøller. Det handlede bare om at slippe ud af fængsel, at komme ud af roughen eller ud af bunkeren. De havde alle lignende sål og meget lidt forskellig offset (forskydning af slagflade ift. skaftet, red.). Der fandtes ikke lobwedge, og et sandjern var altid 55-56 grader, fordi det var den optimale vinkel til at komme ud af bunkeren, husker Bob Vokey.

Så begyndte spillerne at slå markant længere og havde mange wedges ind til greens. Pludselig blev wedgen et værktøj til præcisionsangreb mod flagene. Nu brugte pro’erne ikke bare sine wedges til at undgå bogeys. De skulle bruges til at fange birdies.

Og så fik Bob Vokey travlt.

- Et sandjern forblev som det hele tiden havde været, men et pitchingwedge blev noget andet. Det gik fra at være 51 grader til 48, 46 eller helt ned til 43 grader. Så hullet mellem køllerne i bag’en blev på op til ni grader. Det er lig med 27 yards, siger Bob Vokey.

Resultatet blev, at pro’erne begyndte at spille med op til fire wedges i bag’en. Enkelte gange kan man opleve en pro have fem wedges med på arbejde.

Nu er amatørerne fulgt med og har tit tre eller fire wedges med på banen.

Der er et åbenlyst kommercielt potentiale for udstyrsproducenterne. Og et klart forbedringspotentiale for amatører, der tager wedgespillet alvorligt og lader sig fitte. Det mener i hvert fald Bob Vokey.

- Jeg foretog en fitting med en spiller, der havde handicap fem, en rigtig god spiller. Vi videofilmede ham, og han var forbløffet over, hvad han så. Han kunne slet ikke vente med at komme ud på banen - det handicap skulle bare længere ned, siger Bob Vokey.

Han spørger mig, hvor mange greens jeg selv rammer i regulation på en runde. Jeg pynter på sandheden og svarer en fem-seks stykker.

- Så har du altså 12 muligheder for at komme op og i. Hvis du bare kan gøre det halvdelen af gangene, så er det ikke så dårligt. Og det tror jeg faktisk, at du kan, hvis du er fittet med rigtig slibning, balance og loft, opmuntrer han.

Han tager også imod almindelige amatørspillere på Titleist Performance Institute i Californien.

Her kan man betale sig fra en fitting med Vokey selv, som så bagefter håndsliber dine køller.

Ellers sliber han kun selv for enkelte spillere som Bernhard Langer og Steve Elkington.

- Jeg gør det for stadig at have mine hænder med en gang imellem. Men ellers har jeg “grinders”, som jeg har trænet i 15 år. De kan sagtens gøre det lige så godt som mig. Faktisk kan de nok gøre det bedre end mig - man bliver lidt rusten, når man ikke gør det nok, lyder det fra Bob Vokey.

Han kan stadig huske, hvordan han for 25 år siden brugte flere uger på at lave en master, når han skulle skabe en ny kølle.

Når han skabte en kølle, som han var glad for, placerede han den i noget, der minder om en kaffekande med gummiharpiks i, og så kunne han fremstille præcise kopier.

- Nu kan jeg tale med en CAD-operatør (Computer Aided Design, red.). På nogle få timer kan han lave sketches, og i løbet af en dag har vi en god kopi. I løbet af en dag eller to kan vi sætte et skaft i delene og gå ud på golfbanen og slå bolde.

Bob Vokey er et blændende eksempel på, hvordan en ekspert med old school-viden kan forblive prominent i en branche, der bliver stadig mere high-tech.

Men selv om han er medskyldig i forældelsen af det gamle grej, så gemmer der sig stadig en romantiker inden i ham.

Det har nogle gange gjort ham bekymret, at hans hænder blev taget mere og mere ud af produktionen.

Han erkender, at spinmill (særlig groove-teknologi som Bob Vokey har udviklet) har taget det kunsteriske aspekt en lille smule ud af det korte spil.

Og han skal tilbage i historiebøgerne for at finde dem, han betragter som de bedste wedgespillere i historien.

Ballesteros var den bedste nogensinde. Lee Trevino nummer to. Det mener i hvert fald Bob Vokey.

- De havde fantasi og intuition. De kunne se slagene for sig, når de stod i en bunker. Hvor køllehovedet ville dykke ind i sandet, og hvor det ville komme ud. Hvordan de kunne kreere slaget op imod en skråning, og så tænkte de altid videre mod det næste slag, siger Bob Vokey.

Han fortæller, at han har en grov og kammeratlig jargon med gamle rotter som netop Trevino. Mange af dem kalder ham bare “Voke”.

Til daglig arbejder han sammen med unge kometer med en hel anden facon og en hel anden spillestil. Jordan Spieth og Justin Thomas er blandt de bedste spillere, han hjælper.

- Mine fyre er dem, som enten er døde eller spiller på Champions Tour. Jeg kan ringe til dem og sige “hey, you son of a gun!”. Jordan er alle tiders fyr, men han kalder mig hele tiden Mr. Vokey. Så siger jeg “Jordan, altså….”, lyder det fra Bob Vokey i et kærligt toneleje, der røber, at Jordan Spieth slet ikke behøver at være så formel.

Hans relation til spillerne er noget af det, der holder ham i gang. Men kun en enkelt af de mange erkendtligheder og souvenirs, han har modtaget gennem årene, er blevet hængt op på væggen derhjemme. Et Open-flag som Darren Clarke gav ham et år efter hans sejr på Royal St. Georges i 2011.

- Han kom hen til mig og sagde “Voke, tak for al arbejdet gennem årene”. Darren har altid været speciel for mig. Der er bare nogle spillere, man virkelig godt kan lide, og så hepper man på, at de får succes.

 

FAKTA

  • Bob Vokey er født i Canada i 1939. Hans far var værktøjsmager og entusiastisk golfspiller.

  • Han åbnede sin første udstyrsforretning i San Diego i 1976.

  • Senere nåede han blandt andet at arbejde for TaylorMade, inden han i 1996 blev ansat hos Titleist - i første omgang for at udvikle en ny driver.

  • Nu er hans navn uløseligt forbundet med brandet Vokey Wedges.

  • Majorvindere som Adam Scott, Jordan Spieth og Jimmy Walker er blandt dem, han arbejder tæt samme med i dag.

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer