- Vi kan ikke få armene ned | Golf.dk
Robert MacMillan (th) hjælper Thomas Knutzen (tv) i gang med golf.

Foto: Claus Rødgaard Thomsen

- Vi kan ikke få armene ned

28/04 - 2019 | Claus Rødgaard Thomsen

Der er blevet kigget en del mod himlen denne søndag formiddag på Fanø.

Fanø Vesterhavsbads Golfklub har valgt at lægge sit Golfens Dag-arrangement fra klokken 14, og regnen kommer og går og truer med at lægge dagen øde og alle anstrengelser forgæves.

Men da timen oprinder er der tørt over en af Danmarks mest historiske og særprægede baner.

Klubben har sin driving range nogle kilometer væk inde i Nordby. Derfor er 18. fairway inddraget til Golfens Dag, fem måtter er placeret bag 18. green, og så kan man ellers slå bolde henover green og udover linksbanen, lige så tosset man vil.

Det er Golfens Dag i øjenhøjde, uanset om man er høj eller lav. Her skal deltagerne også selv være med til at hente bolde tilbage fra rangen.

- Vi er jo glade for lidt. Kunne vi bare få en fire-fem stykker sådan en dag som i dag, så er vi lykkelige, siger Lars Christoffersen fra klubbens bestyrelse.

Potentialet burde være der. Omkring 30 mennesker er dukket op, og Fanø Vesterhavsbads Golfklub har et tilbud, som får Dyne-Larsen til at fremstå pebret, uanset hvad han måtte sige på tv.

Man kan melde sig gratis ind, spille resten af 2019 gratis, låne køller og have gratis adgang til klubbens træningsanlæg.

- Vi har prøvet næsten alle typer tiltag. Og vi har hørt, at det her kunne være en god idé, siger Peter Kristensen, formand for klubbe

De senere år har ø-klubben årligt haft tilgang af et sted mellem seks og ti nye medlemmer, som mere eller mindre kommer af sig selv.

- Kunne vi nå op på 10-15 nye i år, så ville det være super, siger Peter Kristensen.

- Risikerer I ikke at løbe tør for lånesæt, hvis der kommer rigtig mange nye?.

- Vi har 50 sæt køller stående. Vi har været gode til at sige til vores medlemmer, at de ikke må smide køller ud. Og medlemmerne har været gode til at give os deres gamle køller.

Fanø Vesterhavsbads Golfklub har eksisteret gennem to verdenskrige. Så det siger sig selv, at klubben har oplevet både storhedstider og bakkedale. Lige nu er man 386 aktive medlemmer og 25 passive.

Men hvis man tolker det som et tegn på, at klubben ikke kan rekruttere, så tager man fejl. Faktisk er tæt på ti procent af øens fastboende befolkning på 3.000 mennesker medlem af klubben. Et svimlende tal i et land, hvor omkring tre procent af befolkningen er golfspillere.

- Det er sommerhusejerne, der svigter os lidt for tiden. Og så mangler vi folk i alderen 30 til 50, ligesom alle andre, siger Peter Kristensen.

Juniorer har man til gengæld fået et kuld på et velvoksent dusin af. Det kan tilskrives, at klubben har fået fast pro i skikkelse af skotske Robert MacMillan. Hans kæreste bor på Fanø, så det gør han også nu. Og MacMillan fra Mull of Kintyre føler sig helt hjemme, når han kigger ud over den gamle linksbane ved Vesterhavet.

Lige nu har han dog travlt med at vise gæster i tre generationer, hvordan man holder på en golfkølle.

Der er ikke noget pres på disse novicer, forstås. Men de skal jo helst ramme bolden godt nok til at blive ramt af bacillen.

En af dem, han prøver at smitte, er 46-årige Thomas Knutzen.

Han har tænkt sig at prøve kræfter med golf mere end bare i dag. Et nemt valg, når nu det er gratis.

Men han skærer alligevel ansigt, når vi spørger ham, om han regner med at blive golfspiller.

- Jeg ved det ikke rigtigt. Min kammerat pressede mig til at komme herud. Jeg har overvejet det, men jeg bruger i forvejen meget tid på idræt som cykling, løb og fodbold. På den anden side er det jo sport med udløbsdato, mens golf kan man jo bare blive ved med, siger han og vejer plusser og minusser, mens han taler.

Den vigtigste faktor i hans afgørelse er måske noget helt andet. Hans to børn render selv rundt i klitterne og gør sig de første anstrengelser i at udøve kontrol over den lille hvide.

- Det vil nok være afgørende. Hvis de er på, så er jeg nok også, medgiver Thomas Knutzen.

Den tvivl, han måtte have, er der dog ikke hos 60-årige Birgit Kirkegaard, der er troppet op med sin mand. De har tænkt sig at begynde med at spille golf.

- Det er jo en sport, man kan dyrke i alle aldre. Jeg kan blive ved, også når jeg er gået på pension. Men jeg synes også, det er skide svært, siger hun om sporten, som hun kortvarigt prøvede kræfter med for fem år siden, men altså nu har tænkt sig at give hele armen.

Hun bliver ikke den eneste. Søndag aften skriver Lars Christoffersen på klubbens facebook-side, at 20 mennesker har meldt sig ind i klubben.

- Et resultat, vi ikke havde drømt om, og vi kan ikke få armene ned, skriver han. 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer