Udbredte misforståelser på regelområdet | Golf.dk
Steve Stricker under en regeldiskussion. Den tidligere topspiller og nu banereporter på tv, Ian Baker-Finch, blander sig i diskussionen.

Foto: Getty Images

Udbredte misforståelser på regelområdet

11/02 - 2021 | Jesper Frigast Larsen

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Dansk Golf 4/2020

Den afdøde golfskribent og banearkitekt Frederik Dreyer skrev for år tilbage en artikelserie her i bladet under overskriften "Udbredte misforståelser", hvor han gennemhullede en række myter om golf. For golf er et spil, der optager sine udøvere så meget, at fejlopfattelser risikerer at blive ophøjet til sandheder, og fordomme kan stå i vejen for realiteterne. Det gælder også for golfreglerne, som ganske vist er blevet enklere at forstå efter ændringerne, der trådte i kraft i 2019, men hvor der stadig florerer misforståelser blandt en del spillere. Og det er langt fra altid den, der taler højest om reglerne, der har ret. Så her skal vi forsøge at rette nogle af de udbredte misforståelser om reglerne, man kan møde rundt omkring i landets klubber.

Nej, du må ikke før et bunkerslag tage prøvesving i bunkeren, hvor du rører sandet. Du må heller ikke berøre sandet foran eller bagved bolden (grounde) eller røre sandet i tilbagesvinget, når du skal slå fra bunkeren. 

Jo, du må gerne grounde køllen før slaget, tage prøvesving og røre græsset i tilbagesvinget, når du skal slå fra et strafområde (røde eller gule pæle).

Jo, du må gerne reparere nedslagsmærker eller mærker efter spikes i din puttelinje, før du putter. Og på resten af greenen for den sags skyld.

Et "dobbeltslag", hvor du rammer bolden to gange med samme sving, tæller kun for ét slag uden yderligere strafslag.

Du må tage lempelse uden straf for en bold, der er fæstnet i eget nedslagsmærke overalt i det generelle område, ikke kun i den tætklippede del. Altså også i roughen, men ikke i bunker eller strafområde. På green gælder særlige regler.

Det koster ikke strafslag, hvis du under søgning efter bolden tilfældigt får bolden til at flytte sig, f.eks. fordi du træder på den eller sparker til den. Men bolden skal genplaceres, før du slår.

Det koster heller ikke strafslag, hvis du tilfældigt kommer til at flytte bolden på greenen, også efter at du har adresseret den og er klar til at putte. Men også her skal bolden genplaceres, før du slår.

Tre minutter er ikke lang tid, men det er den maksimale tid, du må lede efter bolden, før den er tabt. Så se på uret, når du starter eftersøgningen i det område, hvor bolden formodes at ligge. Der bliver stadig ofte ledt langt mere end i tre minutter - også mere end de fem minutter, der var reglen før 2019.

Nej, der er ingen strafslag, hvis din bold tilfældigt rammer dit eget, din partners eller en anden spillers udstyr. Eneste undtagelse er, at din bold, når den puttes fra greenen, ikke må ramme en anden bold, der ligger på greenen.

Nej, det er ikke en golfregel, at du skal sætte et personligt mærke på din bold med en tuschpen - men det anbefales kraftigt (Regel 6.3a)! Fordelen ved et personligt mærke er, at du kan fastslå, hvilken bold der er din, hvis der ligger to bolde med samme navn og nummer i samme område. Kan du ikke identificere en given bold som din, er den mistet.

Nej, der er ikke lempelse for ikke-flytbare forhindringer i et strafområde. Så hvis din bold f.eks. ligger spilbar i en grøft, men dit sving generes af en bro, der går over grøften, må du enten spille bolden, som den ligger, eller tage lempelse med et strafslag og droppe bolden uden for strafområdet.

Nej, en hvid out-of-bounds-pæl (eller anden markering af banens grænser) er ikke en "forhindring" i golfreglernes forstand. Så hvis en sådan pæl generer dit sving, må du hverken fjerne den eller tage lempelse uden straf. 

Til sidst: Der bliver stadig ofte droppet, som vinden blæser. Ikke teknisk, for alle dropper nu bolden fra knæhøjde, som de skal, men der er problemer med at finde det rigtige sted. Tager du f.eks. lempelse fra et rødt strafområde, er det ligegyldigt, hvor bolden ligger. Det afgørende er at finde det sted, hvor bolden sidst krydsede grænsen til strafområdet - og det kan være langt væk fra boldens placering. Fra det punkt kan du så vælge mellem de forskellige muligheder for lempelse: Sidelæns lempelse ved at droppe bolden inden for to køllelængder fra skæringspunktet ikke nærmere hullet, eller gå tilbage på flaglinjen (en linje fra hullet gennem skæringspunktet). Kan du ikke anvende en af disse, må du gå tilbage og slå om fra det sted, det seneste slag blev slået.

Tager du lempelse fra unormale baneforhold (f.eks. midlertidigt vand, muldvarpeskud, areal under reparation eller ikke-flytbar forhindring) skal du først finde referencepunktet, som er det nærmeste punkt for fuld lempelse ikke nærmere hullet - og derfra har du et område på én køllelængde, hvor du kan droppe bolden. Mange undlader stadig at finde referencepunktet, før de udmåler den ene køllelængdes lempelsesområde.

 

User Comments:

  • Re.Re.Re. Drop fra strafområde

    25/02 - 2021 | Jesper Frigast Larsen

    Det er nu præciseret i teksten, at valgmulighederne er ved drop fra et rødt strafområde.

  • Re.Re. Drop fra strafområde

    22/02 - 2021 |

    Korrekt at de fleste strafområder idag er røde. Men når nu overskriften lyder "Udbredte misforståelser på regelområdet", så er det ikke smart at søsætte en ny misforståelse i teksten.

  • Ramme en anden bold på green

    20/02 - 2021 |

    Det koster kun straf at ramme en andens bold på green i slagspil - ikke i hulspil.

  • Re. Drop fra strafområde

    19/02 - 2021 |

    Det er korrekt, at muligheden for 'sidelæns lempelse' kun gælder for røde strafområder og ikke for gule. I dag er langt de fleste strafområder dog røde.

  • Drop fra strafområde

    18/02 - 2021 |

    Skulle der, for en god ordens skyld, ikke lige forklares at muligheden for 'sidelæns lempelse' kun gælder for røde strafområder?

  • Definitioner

    15/02 - 2021 |

    I de nye regler fra 2019, er der IKKE længere noget der hedder “puttelinje”, det hedder nu “spillelinje” Ref. jeres bemærkninger ang. opretning af mærker på green. Mvh. Sven W.

  • Ang. golf regler - flytte bold på green

    15/02 - 2021 |

    Til spørgsmålet om det er korrekt opfattet, at der ikke er strafslag, kun genplacering i den nævnte situation: JA - det er korrekt opfattet. Det er en af de situationer, hvor reglerne er blevet "venligere" overfor spillerne!

  • Regel 7.3: Hyppig misforståelse

    15/02 - 2021 |

    Om identificering af sin bold: Mange spillere løfter bolden fra rough eller fairway uden at markere den, og mange mener, at dette blev tilladt i de nye Regler. Men det var kun reglen om at markøren skulle være med, der blev fjernet. Bolden skal stadig markeres, inden den løftes for identifikation.

  • Personligt mærke

    12/02 - 2021 |

    Ja, der er virkelig mange der tror det er en regel. Jeg har godt nok "diskuteret" med mange på første tee, fordi jeg ikke har et personligt mærke på min bold. Jeg er æstetiker og bryder mig ikke om en sprittusch-befængt bold, jeg har dog en sigte-linie påtegnet. Mærke, nummer, og sigte-linie må være nok til identifikation, men ikke for alle skal jeg hilse og sige.

  • Tak for det

    12/02 - 2021 |

    Rigtig god gennemgang af nogle af de mest almindeligt forekommende tvivlssituationer, vi kan komme ud for under en runde, og hvor vi almindeligt dødelige jo skal rette os efter reglerne i modsætning til pro’erne (Patrick Reed!). Jeg tror, jeg vil printe den ud og have den med i lommen fremover.

  • golf regler - flytte bold på greeen

    12/02 - 2021 |

    HI, læste følgende i artikel om misforståelser om golf regler: Det koster heller ikke strafslag, hvis du tilfældigt kommer til at flytte bolden på greenen, også efter at du har adresseret den og er klar til at putte. Men også her skal bolden genplaceres, før du slår. Det vil jeg opfatte sådan - at hvis man stiller op til et put - placerer putter ved siden af bolden - ikke bagved- for at lave et par prøve put og man derved kommer til at ramme sin bold. Så er der ingen straf, kun genplacering af bolden? er det korrekt?

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

  • Site Counter:3,582,360
  • Unique Visitor:192,634
  • Registered Users:170,466
  • Unregistered Users:31,659
  • Blocked Users:12,476
  • Published Nodes:16,609
  • Unpublished Nodes:327
  • Server IP:10.230.58.21
  • Your IP:3.236.231.61
  • Since:04 Aug 2020
  • Visitors:
    • Today:12,953
    • This week:108,591
    • This month:457,220
    • This year:3,583,170

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk