Tvillingerne debuterer som professionelle | Golf.dk
Rasmus Højgaard har chancer for at hente sin første professionelle sejr denne weekend.

Foto: Mikkel Ring Christensen

Tvillingerne debuterer som professionelle

11/02 - 2019 | Mikkel Ring Christensen

Som amatører har de vundet mere end de fleste tør drømme om, og de har allerede deltaget i flere turneringer med store verdensstjerner. Alligevel er der spænding i kroppen hos Rasmus og Nicolai Højgaard forud for starten på Mediter Real Estate Masters. 

I korte træk mødte de samme problem som Alexander den Store godt 2350 år tidligere: Der var ikke mere land at indtage. 

Vindere af det uofficielle VM for juniorer samt Eisenhower Trophy – herrernes verdensmesterskab, i Nicolais tilfælde et individuelt europamesterskab - hvor går man hen efter al den succes?

Efter nøje overvejelser var svaret: den professionelle vej. Niende januar annoncerede de 17-årige drenge deres skifte til professionel status – hello world – og når man er ung, håbefuld og og fra Skandinavien, er ECCO Touren det naturlige sted at starte. 

Traditionen tro indledes sæsonen på PGA Catalunya med Mediter Real Estate Masters, og klokken 10.00 tirsdag formiddag går Rasmus på banen på den udfordrende Stadium Course, mens Nicolai følger i bolden lige efter.

Golf.dk er tilstede på banerne nord for Barcelona for at følge deres debut, og mandag eftermiddag gav de hver deres betragtninger omkring den store livsændring.

Rasmus: - Jeg har en god fornemmelse i kroppen. Jeg glæder mig meget. Jeg har gjort nogle gode forberedelser og fundet en måde at spille banen, som jeg synes passer mig fint. Træningen har været god her de seneste halvanden uge, jeg har været her, så jeg har en fin fornemmelse for, hvordan det skal gå i morgen, når jeg skal prøve at have et scorekort i lommen for første gang som pro.

Nicolai: - Jeg er spændt, jeg glæder mig til at komme i gang. Træningen har været lidt op og ned. Der har været nogle dage, hvor jeg ikke har følt, det har været helt godt. Så er det blevet lidt bedre. Så jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal forvente, men jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang.

Det er en stor beslutning at sige stop halvvejs gennem gymnasieuddannelsen, men for de to Gyttegaard-drenge var der ingen tvivl om, hvilken karrierevej, du ville begive sig ud på.

Rasmus: - Vi følte, at hvis vi skulle gå all in på golfen, så betød det også, at der ikke var plads til skolen. Og for mig og Nicolai var det ikke nogen svær beslutning.

- Jeg føler ikke, der har været den store ændring. Selvfølgelig er det anderledes, at vi ikke går i skole mere. Det gør, at der er meget mere tid til andre ting. Der er kommet mere struktur på golftræningen. Der er stadigvæk mange ting at se til. Vi har træning i Kolding, i Ikast og hjemme i Gyttegaard. Der er en masse ting, vi skal nå. Vi skal møde op i fitnesscenteret fem gange om ugen. Det er rutinen. Vi har måske en enkelt fridag om ugen. Nogle gange har vi ikke en fridag.

For Spiderman følger der et stort ansvar med store evner. For verdensmestre i golf følger der store forventninger fra omverdenen. Det er dog noget, de forsøger at se bort fra, og det gør de med en modenhed, sjældent set for deres alder.

Nicolai: - Man kan godt læse sig til det og fornemme, at der er en eller anden form for opmærksomhed, men jeg prøver egentlig at tage det stille og roligt og ikke lade det påvirke mig og det, jeg skal præstere på golfbanen. Så jeg prøver så vidt muligt ikke at tænke over det. Måske holde lidt lav profil på de sociale medier inden turneringerne for ikke at blive påvirket for meget af, hvad andre synes og tror på. 

- Grunden til, jeg ikke har de største forventninger, er, at det er nyt det her. Jeg ved ikke, hvordan kroppen reagerer på at skulle spille om penge. Førhen spillede vi ikke om det helt store, udover point til amatørernes verdensrangliste. Nu er det et arbejde, så jeg venter med at se, hvordan kroppen og hovedet reagerer. Så på det punkt har jeg ikke de største forventninger til mig selv.

Rasmus: - Jeg har ikke følt nogen ændring, ikke noget ekstra pres, men det kan selvfølgelig nå at ændre sig i morgen.

De første spæde skridt af den professionelle karriere kommer til at blive taget på Nordic League. Måske venter der nogle invitationer til challengetouren i løbet af 2019, men i store træk starter de helt fra bunden - ligesom det er tilfældet for alle andre nyprofessionelle.

Hvor de måske har en fordel i forhold til størstedelen af de friske ansigter på ECCO Touren, er ved sponsorater. Meritterne på amatørscenen har bragt en masse opmærksomhed med sig, og det har betydet, de første tre år allerede er finansieret gennem sponsorater, uanset hvad der sker på banen.

Meritterne på banen betyder også, at de allerede har en god ide om, hvad det kræver at klare sig i de betaltes rækker. Begge har spillet med i europatour-turneringer i Danmark og Tyskland, og det, de har set, har på ingen måde skræmt dem fra at prøve lykken.

Rasmus: - Jeg føler, jeg kan være med. Vi har begge spillet Made in Denmark et par gange og vi har også spillet europatour i Tyskland. Vi ved, hvordan niveauet er derude, og det er det, vi træner og går efter – at ramme et niveau, så vi kan være med derude. Der er ingen tvivl om, at på vores gode dage kan vi sagtens være med derude, men vores dårlige dage er ikke gode nok. 

Nicolai har endda også vundet på den ECCO Tour, han nu kan kalde sin arbejdsplads på fuld tid. I 2018 støbte han fundamentet til sin historiske sæson med en sejr foran alle de professionelle konkurrenter på Rømø Golf Links.

Nicolai: - Det var lidt mærkeligt, for på det tidspunkt havde jeg ikke tanker om noget som helst. De første runder spillede jeg rigtig god golf, top-15 eller sådan noget. Og så at gå ud i finalerunden og spille noget af det bedste golf, jeg har spillet længe, og så i de betingelser. Og at man så går hen og holer et bunkerslag på hul 18 for at vinde. Det virkede ikke rigtigt til at starte med. Det føltes lidt mærkeligt, men samtidig var det super fedt. Det kickstartede lidt sæsonen og gav så meget selvtillid. Jeg følte bare, jeg kunne spille frit resten af sæsonen.

- Det har givet erfaring. Jeg ved, jeg kan gøre det. Jeg gjorde det som amatør, så kan jeg også gøre det nu. Jeg er jo ikke blevet ringere til golf siden sidst. Det giver tro på tingene. Jeg ved godt, feltet er meget stærkere her, end da jeg vandt. Der er rigtig mange gode spillere med. Men det giver bare en tro på tingene.

Fremtiden er spændende, mulighederne er uendelige. Men begyndelsen på noget nyt er samtidig enden på noget. Og med landsholdet har tvillingerne haft nogle år de aldrig kommer til at glemme. Følelsen af at være del af at hold har fyldt meget i de unge mænds liv. Det er slut nu, men heldigvis har de stadig hinanden; et tomands-hold der stadig taler om "vi", selvom de nu spiller hver for sig.

Rasmus: -  EM-ture, VM-ture, alle de der samlinger med landsholdet. Vi kommer stadig med på en masse træningslejre. Men det at være med til et EM eller et VM, det er det sjoveste. Det er sådan noget, jeg kommer til at huske for altid. Det er lidt noget andet end at stille op til en almindelig amatørturnering, som man godt kan komme til at glemme.

Nicolai: - De der holdmiljøer, det er pissefedt. Og så specielt når man har gjort det godt i slutrunderne får man endnu mere lyst til det. Så vi kommer til at savne det rigtig meget. Jeg kommer i hvert fald til at savne holdkonkurrencerne rigtig meget. Der er jo ikke så mange af den slags i det professionelle spil, med mindre man bliver god nok til at spille Ryder Cup.

Ryder Cup.

Forventningerne til de kommende to turneringer i Spanien er måske afmålte, men drømmene for fremtiden fejler ikke noget.

Link til stillingen 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer