Test: Hvor mange meter koster det dig når du ikke rammer driveren midt i slagfladen? | Golf.dk
Det er fedt at have en lækker driver. Men det er kun rigtig sjovt, hvis du har en driver, som du hyppigt rammer bolden præcist med.

Foto: Kasper Kristoffersen

Test: Hvor mange meter koster det dig når du ikke rammer driveren midt i slagfladen?

03/04 - 2020 | Claus Rødgaard Thomsen

I Dansk Golf 1, som kommer i danske golfspilleres postkasser i næste uge, bringer vi dig en grundig guide til årets nye drivere. 

Testen er udført af vores kolleger på Svensk Golf. Her på Golf.dk bringer vi dig en mængde bonusmateriale.

Læs også: Hvor mange meter vinder du ved at købe ny driver?

22,6 meter

Så stor var den gennemsnitlige forskel for testpanelet på den driver, der gik længst og kortest for de respektive spillere. For visse spillere var tallet over 30 meter. Hvordan kan det være, at det ser sådan ud? Det skyldes ganske enkelt, at forskellige drivere ikke passer lige godt til alle spillere.

I den sammenhæng er det værd at bemærke, at hver spiller optimerede de respektive drivere, før der blev indsamlet data. Det vil sige, at spillerne har valgt det tilgængelige standardskaft, som fungerede bedst, og valgt den rigtige loft på køllehovedet. Det til trods er der store forskelle.

10 mm = 19,3 meter

Med hensyn til, hvor på slagfladen du rammer bolden, spiller hver eneste millimeter en stor rolle. Her kan du se to illustrative eksempler.

TRÆF                    

TS1 #1

Carry: 164,3 m

Længde i alt: 190,1 m

Boldhastighed: 120,3 mph

Spin: 2510 rpm

TS1 #2

Carry: 152,2 m

Længde i alt: 176,2 m

Boldhastighed: 114,8 mph

Spin: 2870 rpm

Mellem disse to boldtræf for Emma-Mathilda med den samme driver (Titleist TS1) er der en forskel på 18 millimeter til siden. Jo længere fra midten af slagfladen du rammer bolden, desto lavere boldhastighed får du. I dette tilfælde blev det til en forskel i boldhastigheden på 5,5 mph og 13,9 meter i samlet længde.

TRÆF                    

MAV SZ #1

Carry: 226,4 m

Længde i alt: 266,4,1 m

Boldhastighed: 162 mph

Spin: 2489 rpm

MAV SZ #2  

Carry: 240 m

Længde i alt: 247,1 m

Boldhastighed: 156,7 mph

Spin: 3276 rpm

Mellem Martins to boldtræf med Callaway Mavrik Sub Zero-driveren er der en forskel på 12 millimeter til siden, men endnu vigtigere 10 millimeter i højden. På grund af det, der kaldes for ”gear effect”, kommer et slag, der rammer lavt på slagfladen, til at give mere spin i bolden (+787 rpm her). Derudover bliver boldhastigheden lavere, når træffet er længere fra midten (-5,3 mph i dette tilfælde). I alt kostede det Martin 19,3 meter i samlet længde.

Endelig dom: Uanset om du har handicap 23 som Emma-Mathilda Steen eller er scratchspiller som Martin Brännström, er det altafgørende, at du bruger en driver, som du rammer konsekvent godt. Hvis du får lavet en custom fitting, kan personen, der laver testen sammen med dig, holde styr på dette for dig. Hvis du selv vil teste det, uden at du har adgang til en launchmonitor, kan du købe en flaske tørshampoo, som du sprøjter på slagfladen. Herefter kan du sammenligne dine træf med forskellige drivere. Jo mere tilgivende et driverhoved er, desto mindre bliver længdeforskellen mellem et godt og et mindre godt slag.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer