Tørke kan lukke danske baner | Golf.dk
Greens er grønne, fairways gule. Det er ikke noget særsyn på de danske golfbaner for tiden.

Foto: Dragør Golfklub

Tørke kan lukke danske baner

13/07 - 2018 | Claus Rødgaard Thomsen

Nicholas Juul Andersen har været greenkeeper i 26 år. Alligevel har han aldrig set noget lignende

- Hvis vi fortsatte med at vande almindeligt hver dag, så ville vi inden for et interval på 7-10 dage løbe tør for vand, siger han.

Han er chefgreenkeeper i Dragør Golfklub, hvor man allerede har reduceret vandingen til hver tredje dag og begrænset det til greens og en lille smule på teestederne. Som så mange andre klubber i Danmark henter Dragør Golfklub vandet fra sine egne søer. Søer, hvis vandstand for tiden daler, som var de aktiekurser under Den Store Depression.

- Par 3-banen er helt gul, siger han med henvisning til den del af ejendommen, hvor man ganske enkelt er holdt op med at vande.

I Dragør har man græsarten rødsvingel samt almindelig hvene. Ifølge Nicholas Juul Andersen skal den nok komme igen, selvom man på et tidspunkt må stoppe med at vande.

- Jeg tror ikke, at vi kommer til at lukke, men jeg vil heller ikke udelukke det, siger Nicholas Juul Andersen.

Men han ved godt, at fortsætter tørken, så kan der være klubber, der lukker baner midt om sommeren.

- Mit bedste bud er, at hvis vi først ser en bane lukke, så er der flere, der vil gøre det samme, vurderer han.

I sit kvarte århundrede som greenkeeper kan han ikke huske, at nogen dansk bane er lukket på grund af tørke. Jo, enkelte huller måske. Men ikke en hel bane.

At en banelukning vil være uden fortilfælde bekræftes af Torben Kastrup Petersen, der er banechef i Dansk Golf Union.

I Roskilde Golf Klub kan chefgreenkeeper Nick Bosholdt også betragte vandstanden i banens små søer falde. I klubbens store bassiner er der godt med vand, men det må han ikke bare bruge løs af af hensyn til dyrebeskyttelse.

- Hvis der ikke kommer vand, så løber jeg tør. Så kan man blive ved en lille periode. Men for at sikre, at vi også har greens til næste år, så kan jeg blive tvunget til at lukke i en periode, siger han.

Greens kan ganske enkelt ikke holde til, at man spiller videre på dem, efter man er holdt op med at vande dem.

Lige nu vander man i Roskilde kun greens samt teestederne på par 3-hullerne. Nick Bosholdt vurderer, at han kan fortsætte på den måde i omkring tre uger.

- Man skal huske, at fordampning fra søerne også betyder noget. Jeg har brug for, at der kommer et par ordentlige regnskyl á ti millimeter, siger han.

I Dragør vurderer Nicholas Juul Andersen, at han mangler 100-200 millimeter regnvand i forhold til, hvad der normalt er faldet frem til midten af juli.

Den gennemsnitlige årlige nedbør i Danmark har de sidste ti år været knap 800 millimeter. I maj og juni faldt der henholdsvis 18 og 24 millimeter regn (landsgennemsnit).

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer