Supereksklusiv europæisk klub åbner 18 nye huller | Golf.dk
Les Bordes nye bane åbner i foråret 2021.

Foto: PR

Supereksklusiv europæisk klub åbner 18 nye huller

07/12 - 2020 | Claus Rødgaard Thomsen

Det er langt fra alle golfinteresserede, der har hørt om Les Bordes. Og det er endnu færre, der har spillet den.

Klubben, der ligger i Loire-dalen i Frankrig, er nemlig en af de allersværeste i Europa at få en starttid på.

Måske endda den sværeste.

- På nuværende tidspunkt er det i hvert fald korrekt. Det er den sværeste starttid at få i Europa. Ingen tvivl om det, siger Thomas Stuer-Lauridsen.

Den tidligere badmintonstjerne er en af relativt få danskere, der har spillet Les Bordes, som på stort set enhver rangliste står blandt de ti bedste baner i kontinentaleuropa og ofte blandt de tre bedste.

Nu har klubben annonceret, at den om mindre end et halvt år indvier sine nye 18 huller. De er tegnet af Gil Hanse. Amerikaneren har blandt andet tegnet OL-banen i Rio, Trump International i Dubai, Streamsong i Florida, Castle Stuart i Skotland og Pinehurst No. 4 i USA.

Han står også bag ombygning og modernisering af ikoniske baner som The Olympic Club, The Country Club. Winged Foot og Merion.

Les Bordes New Course er Hanses første originale design på det europæiske fastland.

Les Bordes skiftede ejere for nylig, og den nuværende klub blev stiftet i 2019. Klubben har omkring 140 medlemmer. Mange af dem har i forvejen medlemskort til steder som Royal St. Georges, Royal Melbourne og Pine Valley.

- Les Bordes har noget mytisk over sig, siger Christian Færgemann.

Han er tidligere professionel golfspiller og har spillet banen tre gange i sin egenskab af medlem af Golf Magazines panel til kåring af verdens bedste golfbaner.

Les Bordes ligger inde i et enormt jagtområde i Sologne-skoven i Loiredalen. Her et billede fra Old Course.

- Hvis du blinker, så laver du dobbelt bogey. Hvis du bryder 80 fra de bagerste tees, så får du dit navn op på en tavle. Det i sig selv er også noget særligt.

Christian Færgemann mener nok, at han kan komme rundt på en svær golfbane i under 80 slag. Men på Les Bordes er det aldrig lykkedes.

- De tre gange, jeg har spillet den, har jeg været syv over par efter ni huller. Så ved man godt, hvor det bærer hen, siger Christian Færgemann.

Thomas Stuer-Lauridsen har spillet banen omkring 70 gange. Men det er også kun fordi, han i en årrække var en af kun to personer i verden, der havde lov til at arrangere rejser til Les Bordes. 

Den mulighed er lukket nu, hvilket bare underbygger klubbens eksklusivitet. Nu er det kun medlemmer og deres gæster, der kan spille.

- Men jeg har en venteliste på 150 mennesker, der gerne vil spille banen. Så hvis jeg fik mulighed for at arrangere rejser, ville jeg kunne sælge dem på to minutter, siger Thomas Stuer-Lauridsen.

Han beretter, at når man kører ind gennem porten til Les Bordes, så skal man stadig køre nogle kilometer, inden man er ved klubhuset. Og når han har haft et selskab på 20 mennesker dernede, har de haft hele banen og klubhuset for sig selv. 

Han mener, at Les Bordes er den bedste golfbane i Europa, mens Christian Færgemann foretrækker en anden fransk, eksklusiv klub som Morfontaine.

Hvad han plejede at tage for en rejse til Les Bordes inklusive transport og ophold, vil han ikke ud med.

- Men det er en pris i den tunge ende, og det er “by invitation only”, siger han.

Old Course på Les Bordes er designet af Robert von Hagge, og den åbnede for spil i 1986. Det er en bane, der er omkranset af skov og har masser af vand. 

New Course, der altså åbner til maj, vil være mere åben og ifølge klubben vil den slægte en anden af verdens mest eksklusive baner, Pine Valley, på. Den ventes at være på samme høje niveau som Old Course, og vil indtil videre også kun være spilbar for medlemmer og deres gæster.

En del af verdens bedste private baner, som eksempelvis Pine Valley, Oakmont, Augusta National, Cypress Point og Morfontaine har været vært for store mesterskaber for enten amatører eller professionelle. 

Det har Les Bordes ikke endnu. Sker det, vil flere golfinteresserede blive opmærksomme på klubben, der altså snart rummer to af Europas bedste baner.

- Får man nogensinde muligheden for at spille den, så skal man smide alt, hvad man har i hænderne og tage afsted, lyder rådet fra Thomas Stuer Lauridsen. 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:2,156,039
 • Unique Visitor:142,713
 • Registered Users:161,978
 • Unregistered Users:31,187
 • Blocked Users:12,413
 • Published Nodes:15,889
 • Unpublished Nodes:295
 • Server IP:10.230.58.21
 • Your IP:3.221.159.255
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:4,855
  • This week:80,068
  • This month:298,577
  • This year:2,156,455

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk