Storpolitisk gas får konsekvenser for Golfklubben Lillebælt | Golf.dk
Meget tyder på, at en del af banen i Golfklubben Lillebælt skal graves op for at give plads til Baltic Pipe - en gasledning, som skal sende gas fra Nordsøen til Polen.

Storpolitisk gas får konsekvenser for Golfklubben Lillebælt

16/08 - 2019 | Henrik Søe

Golfklubben Lillebælt er uforvarende blevet en brik i storpolitiske interesser. For at gøre polakkerne mindre afhængig af forsyningerne fra Rusland, skal der gøres plads til gasledningen Baltic Pipe, som kommer til at løbe fra Nordsøen til Polen. Projektet er et samarbejde mellem Energinet.dk og det polske selskab Gaz-System, og som landet ligger lige nu, kommer den planlagte linjeføring til at skære lige gennem Golfklubben Lillebælt.

Jørgen Jæger er tidligere formand i Golfklubben Lillebælt, og han har i to år kæmpet golfklubbens sag i forsøget for at få ændret linjeføringen.

- Vi er ingenlunde begejstrede for projektet, det skal vi overhovedet ikke lægge skjul på. Vi brugte tre millioner kroner på at lave om på banen i 2017 for at at gøre den klar til de næste 25 år. Det gravearbejde tog vores medlemmer og greenfee-gæster med oprejst pande, men så fik vi pludselig en meddelelse om, at der var planer om at lægge den her gasledning ned tværs ind over den ene sløjfe på vores bane, fortæller Jørgen Jæger.

Sammen med golfklubbens nabo, en erhvervsfisker, indledte Jørgen Jæger kampen for at overbevise de ansvarlige om at ændre beslutningen. 

- Vi gik på barrikaderne og forsøgte at få en konstruktiv dialog med Energinet.dk og landets politikere. Vi mente ikke det var rimeligt, at vi som den eneste golfklub i landet skulle pløjes op, når vi samtidig kunne se, at der var bedre alternativer, siger Jørgen Jæger, som trods sin status som forhenværende formand har sagt ja til at følge gas-sagen til dørs 

En af de alternativer, som golfklubben gerne vil have undersøgt, handler om det såkaldte Natura 2000-område, der ligger syd for golfbanen. 

- Det er et højt prioriteret naturbeskyttelsesområde. Og hvis man er meget stringent, må man ikke føre en gasledning gennem sådan et område, når man kan anvise en alternativ placering - og den alternative placering er så den, der kommer til at berøre golfbanen. Man har ikke forsøgt at undersøge muligheden for at få lov til at røre ved Natura 2000-området, og jeg mener, at politikerne har dukket sig. Her på det seneste er lokalpolitikerne dog begyndt at indse, at den nuværende linjeføring ikke er så heldig, fordi det også går ud over byplanlægningen, men klokken er 10 minutter i 12, siger Jørgen Jæger, der også henviser til at, gasledningen andre steder i Jylland og på Fyn kommer til at skære gennem Natura 2000-områder. 

Jørgen Jæger har stadig et lille håb om, at det nye Folketing måske får øjnene op for en ny linjeføring, men han og klubben er begyndt at forberede sig på, at gasledningen skal føres gennem banen. 

- For at være ærlig, så tør vi ikke tro på, at der kommer til at ske ændringer. 

Inden for de næste par måneder ved klubben, hvad de skal forvente, og skulle linjeføringen gennem banen blive en realitet, indledes gravearbejdet efter planen i fjerde kvartal 2021. Maskinerne kommer til at trække 32 meter brede og 8 meter dybe spor, som vil påvirke seks af hullerne - og skabe varige ar på banen. 

- Eksempelvis må vi inden for to meter på hver side af den nedlagte gasledning ikke plante træer eller buske med dyberegående rødder, og det vil give huller i den beplantning, som vi nu har haft i 25 år. Det vil give nogle sår, som altid vil være der. Samtidig betyder det også, at vi fremover skal rådføre os med Energinet, hver gang vi skal plante træer eller beslutter os for at ændre på placeringen af bunkers, siger Jørgen Jæger, som sammen med klubben har allieret sig med banearkitekt Caspar Grauballe, der også stod for omlægningen i 2017.

Som plaster på såret vil Golfklubben Lillebælt få tildelt kompensation, men Jørgen Jæger er ikke ovenud optimistisk, hvad det angår:

- Vi har fået stillet en kompensation i udsigt, men efter langt liv i den kommunale forvaltning ved jeg godt, hvordan det fungerer, når virkeligheden presser sig på, og man skal til at forhandle med ekspropriations-myndighederne. Så kommer der typisk nogle standardtakster op, siger han. 

For at mindske generne har klubben fået lovning på, at gravearbejdet skal foregå uden for golfsæsonen. Energinet.dk har meddelt, at arbejdet kan klares på 14 dage - og at man nærmest ikke vil bemærke, at de har været der. 

-  Det er useriøst. Når man arbejder med naturen, så sker det ikke fra den ene dag til den anden. Det har vi kunnet se på de ting, vi lavede i 2017. Det er først i år, at vi har fået det, som vi gerne vil have det, siger Jørgen Jæger, som sammen med bestyrelsen i klubben efterhånden har indstillet sig på at prøve at få det bedste ud af situationen. 

- Vi er nået til den konklusion, at vi skal bruge vores energi bedst muligt og i stedet prøve at se på, hvad vi kan få ud af det her. Eksempelvis havde vi et teested som i Caspar Grauballes planer skulle flyttes alligevel, og noget dræn, som vi har haft problemer med. Så vi prøver at se, hvor kan vi få fordele ud af det. Og vi gør alt for at overbevise vores medlemmer om, at det her ikke bare er en træls ting, og at vi kan opnå nogle forbedringer på banen - som vi ellers ikke ville have fået. Men det ændrer ikke på, at vi får en periode, hvor vi kommer til at appellere til vores medlemmers og gæstespilleres tålmodighed og tolerance, siger Jørgen Jæger. 

User Comments:

  • Sælg hele banen til trump

    19/08 - 2019 | Lars Pedersen

    Så kan han da styre gasforsyningen i konkurance med rusland

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer