Spansk legende: - Europatouren har brug for at være herre i eget hus | Golf.dk
José María Olazábal fotograferet i Grækenland, hvor de 36 huller, han har designet, ventes at åbne i foråret 2022.

Foto: PR

Spansk legende: - Europatouren har brug for at være herre i eget hus

17/12 - 2020 | Claus Rødgaard Thomsen

Det er ikke hver dag, man får et tilbud om at få José María Olazábal i røret, så Golf.dk springer selvfølgelig til, da vi får chancen.

Den snart 55-årige spanier er med sine to majorsejre, 23 sejre på europatouren og syv Ryder Cup-deltagelser formentlig en af de ti største, europæiske spillere over de sidste 30 år.

Han vil gerne fortælle om sit projekt, hvor han har tegnet 36 huller på Costa Navarino i Grækenland, men er heldigvis villig til at svare på spørgsmål om alt muligt andet.

Grækenland er jo ikke et land med nogen særlig golfkultur. Hvorfor sagde du ja til at tegne to baner på Costa Navarino?

- Det er rigtigt, at der ikke er den store golfkultur. Men der er et kæmpe potentiale. Vejret er perfekt, man kan spille hele året. Der er to baner i forvejen og området er breathtaking, ganske enkelt. Stedet har det hele, og jeg kunne være med til at skabe en golfdestination ikke bare for europæere men for folk fra hele verden.

Hvad er det, der afgør, om du siger ja eller nej til et projekt, når du får det tilbudt? (Olazábal har tegnet baner i Spanien, Kina, Qatar, Italien og mange andre steder).

- Jeg ser altid på, om det har en fremtid. Og så kigger jeg på, hvad projektet kan bibringe sit område. For eksempel Education City i Qatar. Det har alt og kan give noget til alle, der kan lide spillet. Lige fra mesterskabsbane til begynderfaciliteter til et golfakademi. Samtidig kan projektet måske også være med til at åbne folks mentalitet i området.

Du har i et stykke tid været i den alder, hvor du skal give slip på at spille på allerhøjeste niveau. Det er en svær overgang for mange spillere. Hvad giver dig mest tilfredsstillelse den dag i dag?

- Det er et godt spørgsmål. Svært at svare på. Golf har givet mig så meget, så jeg synes, at jeg skal give noget igen. Det giver mig stor tilfredsstillelse at se et stykke land, være med i hele processen omkring et golfanlæg, se det endelige produkt og få feedback fra spillere. Det er enormt tilfredsstillende. På den anden side, når jeg ser et barn prøve at ramme en bold og næsten ikke kan få den op at flyve, og jeg så giver et par råd og pludselig slår barnet bolden lige op i luften. At se den glæde hos nogen er måske i virkeligheden den største tilfredsstillelse.

Du har ikke spillet meget i år (fem turneringer, red.) Hvor meget kommer til det til at fylde?

- Jeg er stadig golfspiller. Og næste år regner jeg med at spille et fuldt program på Champions Tour. Der kan man møde gamle venner, og der skal stadig spilles god golf. Det er også et tilfredsstillende arbejde. Jeg kan stadig godt lide at træne og se, om jeg kan konkurrere og vinde på det niveau.

Olazábal under The Masters i 2020, hvor han missede cuttet.

 

Gør det dig trist, at golfsporten har udviklet sig sådan, at når man som dig selv ikke slår specielt langt, så kan man ikke konkurrere mere på højeste niveau. For nogle år tilbage så vi Greg Norman og Tom Watson være lige ved at vinde The Open, selvom de var over 50?

- Det gør mig ikke trist. I enhver sport gælder det, at du ikke kan stoppe udviklingen. Og golf har måske været den eneste sport, hvor du kunne konkurrere, selvom du var over 50. Nu er Augusta National out of our league. Den er simpelthen for lang. Men du siger noget interessant om The Open, fordi det er den eneste turnering, hvor det kunne ske, fordi du skal spille mere strategisk.

Så du tror stadig, at en spiller på 50 eller mere kunne vinde The Open?

- Ja.

Europatouren, som har været en så stor del af dit liv, er hårdt ramt af pandemien. Nu har man indgået en aftale, hvor PGA Tour har et delejerskab af europatouren og PGA Tour får en post i europatourens bestyrelse. Hvordan ser du europatourens fremtid?

- Det er vanskelige tider for touren. Jeg vil gerne tro på, at aftalen er positiv for europatouren. Det er så vigtigt, at europatouren bevarer sin egen personlighed, PGA Tour er jo i forvejen stærk og sund. Hvis det her gavner europatouren, så er jeg 100 procent for det. Men jeg kender ikke indholdet i den aftale, der er lavet. Det er vigtigt, at europatouren fortsat får lov til at træffe sine egne beslutninger. Hvis man for eksempel kan finde en måde at få de allerbedste europæere til stadig at komme til Europa og spille flere turneringer om året, vil det være vigtigt for touren.

Vi ved jo godt, at der er mange dygtige spanske spillere. Alligevel er det som om, at I hvert tiende år producerer en enkelt, som er exceptionel. Seve, dig, Sergio og nu Jon Rahm. Hvorfor er det sådan?

- Hvis jeg kendte et svar på det, ville jeg sende det til det spanske golfforbund. Vi er ikke et land med fantastiske faciliteter til de unge spillere. Men vi har masser af fantasi i vores golfspil, og det er lykkedes at skabe store spillere. Vi har alle fire været varmblodede. Når tingene ikke gik, som vi ønskede det, så vidste hele verden det. Det er lidt ironisk, for i golf handler det om at bevare roen.

Krummer du nogle gange tæer, når du ser Sergio Garcia eller Jon Rahm miste besindelsen på golfbanen?

- Nej, jeg ved jo, hvad de går igennem. Jeg forstår dem, selvom de ikke nødvendigvis i situationen går foran med et godt eksempel. Vi bliver alle mere runde med alderen, og når jeg ser en mand på 20, 25, 30 år, der bliver frustreret på banen, så ved jeg, at det bare er fordi, han prøver at give sit allerbedste.

 

José María Olazabal:

Fylder 55 til februar. Repræsenterede Europa i syv Ryder Cups i perioden fra 1987 til 2006. Var selv Ryder Cup-kaptajn i 2012, hvor hans hold vandt efter “Miraklet på Medinah” - et af golfsportens store comebacks.

Vandt Masters i 1994 og 1999. 

Følg med i magasinet Dansk Golf i 2021, hvor vi bringer mere af interviewet med José María Olazabal. 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:2,230,354
 • Unique Visitor:145,318
 • Registered Users:162,214
 • Unregistered Users:31,160
 • Blocked Users:12,415
 • Published Nodes:15,821
 • Unpublished Nodes:300
 • Server IP:10.230.58.22
 • Your IP:3.238.70.175
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:446
  • This week:70,002
  • This month:287,684
  • This year:2,230,784

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk