Sikken trængsel: Greenkeeperne mærker presset på banerne  | Golf.dk
Den øgede trængsel betyder, at greenkeeperne i Mølleåens Golf Klub muligvis skal tidligere i gang for at få ro til arbejdet.

Foto: Getty Images

Sikken trængsel: Greenkeeperne mærker presset på banerne 

10/11 - 2020 | Henrik Søe

Året 2020 har på alle måder været et anderledes år.  

Det gælder også for de danske golfbaner, hvor trafikken har slået alle rekorder. 

Som Golf.dk kunne fortælle for nogle uger siden, er antallet af spilleede runder i 2020 steget med 42 procent i forhold til sidste år. 

Og den øgede trængsel på banerne er bestemt ikke gået ubemærket hen hos mange danske greenkeepere, som har været tvunget til at ændre på arbejdsrutinerne for at kunne pleje banerne på bedste vis. 

Chefgreenkeeper Jørgen Pedersen fra Mølleåens Golf Klub kan berette om flere måneder, hvor presset på den nordsjællandske bane har været øget med både 75 og 100 procent i forhold til sidste år.  

- Vi har ikke haft de stille og rolige dage i løbet af ugen, hvor vi har kunnet lave nogle af de ting, som vi normalt gør, når vi ved, at vi kan komme rundt på banen, fortæller Jørgen Pedersen. 

Han forklarer, at de mange spillere på banen fra morgen til aften ganske enkelt har gjort det sværere at bevæge sig rundt.  

- Når vi for eksempel har lavet vores klipperutiner om formiddagen og skulle ud og rive bunkers om eftermiddagen, har det været svært at komme frem. Og når du er ude at klippe fairways fra morgenstunden og der er flere mennesker, så tager det bare længere tid - og det betyder så, at der er mindre tid til de andre opgaver, siger Jørgen Pedersen.  


Mølleåens Golf Klub har ligesom mange andre klubber oplevet stor travlhed på banen i år  (Foto: Karsten Bundgaard)

Det er svært at spå om fremtiden i disse coronatider, men der er næppe noget, der tyder på, at trængslen ikke fortsætter på samme niveau i næste sæson. Derfor overvejer chefgreenkeeperen nu, om han skal ændre på arbejdsrutinerne i 2021.  

Ifølge overenskomsten skal greenkeeperne i Mølleåens Golf Klub have et ekstra tillæg, hvis de skal møde ind før klokken 6, men måske skal vækkeuret til at ringe endnu tidligere. 

- Normalt møder vi klokken 6 om morgenen, og jeg har overvejet, om vi skal ofre nogle penge på at møde ind 5.30 i sommerperioden for at tage lidt af presset af. Det er også et stressmoment for greenkeeperstaben, når man konstant er “overfaldet” af alle de spillere. 

- Det er rarere, når man kan møde lidt tidligere og tage det lidt stille og roligt, så det ligger klart i mine overvejelser til næste år at møde minimum en halv time før - både for vores egen og for spillernes skyld, siger Jørgen Pedersen, som fortæller, at spillerne generelt tackler de hyppigere “sammenstød” rigtig fint.   

De mange golfspillere sætter også deres præg på banen i form af ekstra slid, og i Mølleåens Golf Klub er det primært teestederne, der har været under pres. 

- På en bane som vores, hvor teestederne ikke er så store, bliver de flået op i starten af sæsonen. Det har været meget svært at bibeholde et godt græstæppe på teestederne, fordi de blev så hurtigt slået i stykker. Der kunne man virkelig se det. De blev meget slidt, forklarer Jørgen Pedersen.  

Greens har naturligvis også været påvirket af de ekstra mange ekstra fødder og boldnedslag, men Jørgen Pedersen fortæller, at det især er hullerne, der har været ramt.  

- Hullerne bliver ekstremt slidte, og det skyldes også de nye regler, hvor folk rører hulkanterne mere. Hvor vi tidligere har kunnet nøjes med at skifte dem ud hver anden dag, så skal vi nu nærmest gøre det hver dag, siger Jørgen Pedersen. 

Normalt markerer november starten på en lidt roligere periode for greenkeeperne. Men ikke i år, hvor de mange ivrige golfspillere i kombination med det gode vejr kan være svært at finde ledige tider på Golfbox. 

Faktisk er det lige før Jørgen Pedersen håber på, at vejrudsigten ændrer sig til det dårligere. 

- Jeg har gået og drømt lidt om en periode med dårligt vejr, siger han med et grin. 

- Men hvis det bliver dårligere vejr, er der selvfølgelig andre opgaver, der bliver påvirket, siger Jørgen Pedersen, der understreger, at der slet ikke er tale om nogen klagesang fra greenkeeperne:

- Det er kun positivt, at der er kommet flere golfspillere. Vi er kun glade for, at der er flere, der spiller golf, og at det så påvirker vores arbejde - det er jo, hvad det er. 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:2,185,323
 • Unique Visitor:143,718
 • Registered Users:162,073
 • Unregistered Users:31,183
 • Blocked Users:12,415
 • Published Nodes:15,797
 • Unpublished Nodes:298
 • Server IP:10.230.58.21
 • Your IP:3.236.156.34
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:6,823
  • This week:69,302
  • This month:296,400
  • This year:2,185,742

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk