Søbolde - hit eller skidt? | Golf.dk
Søbolde kan være helt okay - men har de ligget i vandet længe, er der risiko for at de har taget meget skade

Foto: Getty Images

Søbolde - hit eller skidt?

26/11 - 2018 | Henrik Søe

Leder du efter brugt golfudstyr på nettet, svømmer det nærmest over med annoncer for søbolde i forskellig kvalitet. Det kan være fristende at bestille en ordentlig sæk til billige penge og tanke bolde nok til en hel sæson, og søboldene kan såmænd være fine nok. Problemet er, at du aldrig ved, hvor længe boldene har ligget i vandet, og hvor meget skade de har taget.

Undersøgelser foretaget af Golf Digest har vist, at vandet efter bare 12 timer trænger ind i bolden og dermed forringer boldens ydeevne - ikke mindst når det kommer til længde. Studierne viste, at bolden - afhængig af type og materiale - efter en uge i vand flyver 5-10 meter kortere fra tee, og efter tre måneder kan vandet trænge helt ind i boldens kerne, hvilket kan nedbringe distancen med 20-30 meter.

I takt med at flere firmaer slår sig op på markedet for brugte golfbolde, kan der dog være en tendens til at boldene ikke får lov til at ligge så længe i vandet, at de tager så meget skade. Men da boldene ikke er forsynet med datomærke, kan det være forbundet med en vis risiko at spille med en søbold - hvis man altså er seriøs med sin golf og gerne vil, at bolden opfører sig pålideligt hver gang. 

Morten Hedegaard, der er PGA Instruktør i Brønderslev Golfklub, ser også en tendens til, at markedet for søbolde er blevet større i takt med at flere og flere slår sig op på at sælge de “våde varer”.   

- Der er ingen tvivl om, at der er sket en stigning på det marked i de senere år. Men man bør huske på, at der er en meget stor risiko for, at en søbold er ødelagt og derfor ikke fungerer efter hensigten, siger han.

I årets sidste udgave af Dansk Golf, som udkommer tirsdag, kigger vi nærmere på golfboldens historie og udvikling gennem tiderne. I temaet får du også resultatet af en boldundersøgelse foretaget på Golf.dk blandt de danske golfspillere, du kan læse et interview med Herluf Hansen, som har prøvet at spille med både små og store bolde på samme runde og så giver Morten Hedegaard tips til at vælge den rigtige bold.  

User Comments:

 • Søbolde / Længde

  13/12 - 2018 | Martin Laursen

  Jeg bruger medium pris af søbolde, jeg bruger Callaway super soft eller Chrome soft Jeg har aldrig drivet længere siden jeg begyndte at bruge den bold, jeg har heller aldrig puttet bedre. Er det min performen eller er det bolden.

 • Søbolde og Drivere

  03/12 - 2018 | Lars Johansen

  Dennis Jakobsen,du har fuldstændig ret. Selv ældre drivere har den max. tilladte COR , jeg tror den er 0.86. Hvordan det ser ud med søbolde eller gamle fortærskede bolde vs. nye friske kan jeg ikke finde præcis info om ,jeg leder stadig. En tjeneste man kan gøre sig selv er at se om en funden bold er "skæv" d.v.s om boldens tyngdepunkt er excentrisk Tag et glas vand mættet med salt.. Golfbolden flyder heri ,og bolden vil vende den "tunge" side nedad hvis den er i ubalance og derfor kassabel.Check også nye billigere bolde ,man kan blive overrasket. Se den meget informative video m.h.t. CoeffecientOfRestitution her: https://www.youtube.com/watch?v=dOBmBfb-bz0. På Utube : Science of Golf: Energy in Collisions

 • undersøgelse af golfers digest

  03/12 - 2018 | Poul Schleppegrell Vengberg

  har i et link til denne undersøgelse ? eller er det bare vand ud af ørerne og udokumenteret

 • Også komisk..

  03/12 - 2018 | Dennis Jakobsen

  ...at Driver reviews altid påstår den nye teknologi giver 15 extra yards .. og der kommer nye drivere hvert år... hvis det var sandt ville vi alle drive 400 yards nu.

 • Søbolde

  01/12 - 2018 | Flemming Skovlund

  Vægtændring efter 2 dage i vand: Wilson Staff DX2 soft. Ingen ændring. Titlist NXT Tour og PRO V1 - ingen ændring. Konklusion: Disse 3 kvalitetsmærker optager ikke vand efter 2 dage i vand. Når der kommenteres at plast ikke er 100% tæt, så er dette korrekt, men hvis trykket inde i bolden er større end udenfor, og det er det afhængig af temperaturen, så kan vand ikke trænge ind. Måske er det ikke en god ide at vaske dem i en opvaskemaskine. Personligt tror jeg at SØBOLDE ikke optager fugt, men overfladen bliver derimod hurtig angrebet/belagt med urenheder, der er meget svær at få væk. Dette giver ændret luftmodstand (kortere slag) og skæv potning. Bolden skal have en skinnende overflade.

 • Semi-videnskabelig test af søbolde

  30/11 - 2018 | Henrik Stilling

  Min søn og jeg testede bolde for et par år siden, I en opstilling med en "hammer" i en gynge/vugge som putter, trak vi hammeren tilbage til et fast punkt. På den måde sendte vi forskelige bolde afsted med samme slagstyrke. Med et filtgulvtæppe som underlag var det ret tydeligt, at søbolde af lav kvalitet af samme mærke opførte sig meget ustabilt både for længde og retning. De lidt dyrere søbolde havde små udsving. Sammenlignet med nye Titlelist NXT-Tour og Srixon Distance var det helt tydeligt, at søboldene er en udfordring på green. Stor udfordring hvis de er købt billigt og mindre til ubetydelig ved høj kvalitet. Desuden konkluderede vi, at NXT Tour løb næsten 20% længere end Srixon Distance. Vores konklusion var, at søbolde fint kan bruges, men hvis de føles forkert på ved opvarmning på green, så kommer de nederst i bag'en, hvis ikke de ryger direkte i rodekassen.

 • Søbolde

  29/11 - 2018 | Chris Gam Andersen

  Og I bygger dette på en undersøgelse foretaget af GolfDigest? Samtlige artikler angående udstyr der har været på den side/i det magasin de sidste mange år, er sponsoreret i så høj en grad at man slet ikke kan rumme de beløb, der ligger i det. Hvornår har der sidst været en overraskelse på deres Hot List? Præcis, samtlige produkter der er "testet" til en topplacering, er købt til den givne placering. Undersøg sagen, og det er meget nemt at finde info på netop dette. Artiklen vedr. søbolde er også sponsoreret af forskellige boldproducenter. Er de mon interesseret i at bolden bliver genbrugt? Nok ikke vel... Dermed ikke sagt at det ikke går ud over boldens performance, hvis den har ligget længe i en sø. Filmen knækker bare meget hurtigt, når det er noget der er "undersøgt" af GolfDigest. Endnu et tegn på hvor nemme golfspillere er at manipulere med, hvor lidt forstand den generelle golfbefolkning har på udstyr og hvorfor det er svært at tiltrække nye folk, da man konstant får proppet i hovedet hvor meget bedre det dyreste og nyeste udstyr er.

 • Søbolde

  29/11 - 2018 | Martin Jensen

  Ja, der er mange undskyldninger for, hvorfor man ikke spiller til sit golfhandicap på hver eneste golfrunde. Søbolde kan helt sikkert også indgå i den pulje. Jeg vil nu alligevel fortsætte med mit uperfekte sving og andre skavanker udi golfsporten og nyde mine fremtidige golfrunde med sø- og fundne bolde i en skøn blanding med vundne klappepræmier og selvindkøbte bolde. God golfrunde til alle!

 • Giver mening

  29/11 - 2018 | Per Jessen

  Plast er IKKE vandtæt, kommer meget an på materiale hvad der eventuel kan trænge igennem af vand. Fakta er sø-bolde er lidt "underlige" og spille med, det går sikkert for de fleste, men de har ikke de føles anderledes at slå til, det samme some en bold der har "overlevet" flere runder golf mister både grip og som nogen påstår de bliver "skæve" og ruller ikke lige længere. Spiller aldrig selv med søbolde, må være for den "sparsomme" dansker som i stedet skulle holde flere bolde i spil :-)

 • Søbolde

  29/11 - 2018 | Flemming Skovlund

  Et er hypotese, et andet er fakta. En golfbold må max veje 45,93 gram og max diameter på 42,67 mm. Jeg har vejet 3 Titlist NXT bolde som vejer 46 gr pr styk og 138 gr samlet. 3 Wilson Staff bolde som vejer 46 gr pr styk og 138 gr samlet 3 Titlist Pro V1 bolde som vejer 46 gr pr styk og 138 gr samlet. Alle 9 bolde vejer samlet 413 gr hvilket svarer til 45,88 gr pr styk i gennemsnit. Desværre har jeg ikke en laboratorievægt med decimaler til rådighed, men en køkkenvægt. Alle bolde har ligget lunt i måneder. Nu lægger jeg alle bolde i vand ved stuetemperatur, og så vil jeg følge totalvægten dagligt, så hvis debatsiden forbliver åben vil jeg lægge resultaterne ind her, og så må vi se om der er noget om snakken.

 • Søbolde

  29/11 - 2018 | Peter Frits Hansen (H)

  Lidt om plast. Plast optager ikke vand men det optager fugt, hvor meget afhænger af temperatur og luftfugtighed. Det vil sige at uanset om boldene ligger i vand eller i bagagen vil de optage en mængde fugt. Jeg ved fra 3d printning kan man forbedre print kvaliteten ved at "bage" den plast man bruger i ovnen nogle timer ved ca 50gr, om det samme gør sig gældende for søbolde eller bare nye bolde kunne man jo lave et eksperiment med :-)

 • Jeg er med på at der kan være

  29/11 - 2018 | Thomas Eriksen

  Jeg er med på at der kan være forskel på søbolde, når man står og fisker hænder det jo at man får en som tydeligt har ligget længe i vandet og som derfor har taget skade. Men det er jo fåtallet der er sådan og man skal nok være en ret god golfspiller før man faktisk kan mærke forskel på en god søbold og så en helt frisk bold. Så trods alle disse skræk artikler man kan læse om søbolde vil jeg blive ved med at spille med dem. De meter jeg taber betyder meget mindre end dem jeg taber på at altid slice mine drives eller at toppe bolden. Så mine penge er bedre brugt på en time med træneren.

 • Søbolde.

  29/11 - 2018 | Per Rise

  Søbolde. Jeg har på min fabrik lavet ting til fødevareindustrien. Et meget anvendt materiale er Pom-C. Slidstærkt og nemt at renholde! Meeeeen. Det optager vand så skal derfor laves med stor tolerance da det vokser!! Ligesom træ i vand. Så Ja!! Kunststoffer optager vand..... Hilsen Per Rise.

 • Søbolde fra www.billigegolfbolde.dk

  28/11 - 2018 | Jon Anker Johanneson

  www.billigegolfbolde.dk laver gerne en test hen over vinteren med nye og søbolde målt og sammenlignet i en trackman test. Hvis du sammenligner en Titleist ProV1 i Pearl grade og en ny ProV1 er der ingen mærkbar forskel for en almindelig golf spiller....

 • Søbolde

  27/11 - 2018 | Allan Johansen

  Der findes godtnok mange forskellige typer af plast, men jeg har aldrig hørt om nogen der suger vand. Det sagt er der nok ikke mange af dem der bruger søbolde, mig selv inklusiv, der kan sige om det er bolden eller slaget, altså måden bolden er ramt på, der er årsag til evt. tab af længde. Som Casper Bruun skriver, er der selvfølgelig forskel på boldens temperatur, ligesåvel som luftens, højtryk og lavtryk og så er der da også forskel på div. bolde, mærke, type o.s.v

 • Søbolde

  27/11 - 2018 | Thomas Rosenberg

  Søbolde kan være lige så gode som nye dårlige bolde. Man kan teste om de nye bolde man har købt er i balance. Ralph Malteby har lavet denne test som viser at en dårlig bold misser koppen selv om man har linet rigtig op. Så hvad er værst ? At midste 10-15 meter i drive. Eller misse koppen med en dårlig bold. Jeg har været med til at teste 3 dusin bolde nye. I det første dusin var der 3 dårlige bolde. Kunne være sjovt at lave denne test med bolde som har ligget i vand fra 1 dag til 30 dage. Men vi har ikke nogel Ironbyron slå robot i DK eller i Sverige. Test: https://m.youtube.com/watch?v=bbyb0DL22NE

 • Søbolde

  27/11 - 2018 | Leif Østergaard

  Mon der produceres falske Titleist bolde, der sælges som søbolde?

 • Søbolde

  27/11 - 2018 | Trine Dorte Eiken

  Og hvordan med bolde der har ligget i rough eller andre ikke våde findesteder - trækker de fugt ind?

 • Søbolde

  27/11 - 2018 | Casper Bruun

  Der er intet nyt i at en golfbold der har ligget under vand i en periode taber power. I forhold til om en golfbold kan tørre ud, så er det som udgangspunkt ikke direkte muligt (men den kan smelte ved høj varme). Og bonus info: En golfbold fungere bedst hvis den har en kerne temperatur på ca. kropstemperatur (36-37 grader), så er du en af dem der er til vintergolf bør du overvej nøje hvor du gemmer dine kugler ellers vil du klart slå kortere i den kommende tid✌️

 • Søbolde

  27/11 - 2018 | Thyge Thygesen

  Og hvad så efter 2 runder i regnvejr? Mon ikke golf.dk og DGU skal stoppe det elite-teoretiske pladder, hvis de da ikke fortsat vil medvirke til at holde nye medlemmer væk fra golfen med skrækscenarier om hvor dyrt det er.

 • Søbolde

  26/11 - 2018 | Christian Thomsen

  Enig med Ole Mommer, Syntes at det kræver et svar.

 • Søbolde

  26/11 - 2018 | Ole Mommer

  Hvis vandet kan trange ind i boldene - kan boldene så ikke tørre ud/op hvis de ligger et lunt og tørt sted i en periode.?

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer