Så langt slår proerne - kan du følge med? | Golf.dk
Proerne slår langt, men hvor langt slår de i gennemsnit med alle køller og jern? Det kan du få en idé om her.

Så langt slår proerne - kan du følge med?

19/06 - 2019 | Henrik Søe

Hvor langt slår de bedste spillere i verden egentlig? Og hvordan slår de til bolden?

Det kan Trackman give os svar på. Det danske firma har indsamlet data fra verdens største tours - PGA Touren og LPGA Touren - og fundet nogle gennemsnitstal, som alle os almindelige dødelige golfspillere kan måle os op imod.

Statistikkerne giver os mulighed for at se, hvor langt verdens bedste spillere slår med de enkelte jern og køller, og ikke mindst hvordan de opnår deres tal.  

(artiklen fortsætter under billedet) 

Kigger man på PGA Touren, er det værd at bemærke, at de fleste slår ned på bolden med driveren. Angrebsvinklen er på -1,3 grader, og det kan måske synes mærkeligt, når man nu altid får fortalt, at bolden skal rammes i et opadgående træf for at skabe så meget længde som muligt.

- Det er ikke fordi proerne mangler længde, og mange af dem føler, at de kan kontrollere slagene bedre, når de svinger lidt ned på bolden, fortæller landstræner Thomas Kiel Larsson.  

For langt de fleste middel- og højhandicappere giver det ikke mening at prøve at kopiere de bedste mandlige proer, når det kommer til angrebsvinklen med driveren. PGA proerne genererer i snit så meget fart i bolden, at den forlader køllehovedet med en hastighed på 167 mph (269 km/t) - og opnår en carry på 251 meter. Og det er trods alt de færreste, der kan matche de tal.

Langstslående spillere som Rory McIlroy og Dustin Johnson snitter omkring 270 meter i carry, mens Jim Furyk i den anden ende af skalaen ligger på cirka 230 meter.  

- Man kan sige, at jo mere hastighed, du genererer, jo mere kan du tillade dig at slå ned på bolden, siger Thomas Kiel Larsson, som samtidig advarer mod at bruge Trackman-tallene fra PGA Touren som den hellige gral.

- Der er stor forskel på, hvordan de slår til bolden, når de for eksempel står i medvind eller modvind. En spiller som Bubba Watson kan slå alt fra 7 grader op til 7 grader ned på bolden. Det er et enormt spænd, og som udgangspunkt skal man som klubgolfer undgå alt for store forskelle i gradtallene. Det bliver for ustabilt, siger han.

Hvis man endelig vil forsøge at kopiere de bedste spillere, er der for både mandlige og kvindelige amatørspillere mere grund til at sammenligne sig med de bedste kvindelige spillere på LPGA Touren. Her viser tallene, at der med driveren bliver slået op på bolden (+3 grader) med en svinghastighed, som svarer til mandlige amatører med et handicap omkring de 10-15 stykker.

(Trackman gør opmærksom på, at højde og vejrforhold ikke er taget med i beregningerne, men at data kommer fra så mange spillere, at det giver en god indikation). Smash factor er ball speed divideret med club speed, og det kan du læse mere om her.

- Man får mere længde, når man slår op på bolden med driveren, men det er jo mere eller mindre ligegyldigt, hvis ikke man har styr på køllehovedets retning og rammer den nogenlunde i center. Så det er det første, man skal have på plads, inden man begynder at eksperimentere, siger Thomas Larsson, der generelt også anbefaler klubgolfere at få lidt assistance fra udstyret til at hjælpe bolden i luften.

- Mange af de nye drivere kommer med et meget lavt spin, og der er ingen tvivl om, at mange mellem- og højhandicappere vil få større glæde af lidt loft på deres driver - minimum en 10-12 stykker, siger landstræneren, som anbefaler alle at prøve at få analyseret deres sving i en Trackman for at blive klogere på, hvor man kan sætte ind.  

- Det er altid en god ide at gå ud til den lokale pro og blive testet med en trackman, for der kan være meget at hente. Generelt er der nok mange - især mænd - der kunne have glæde af et mindre stift skaft og et loft, der var højere, vurderer landstræneren.

Trackman har også samlet data på amatørspillere og her er man nået frem til følgende gennemsnitstal i forhold til svinghastigheden (club speed) med driveren. Mandlige middelhandicappere ligger typisk med en svinghastighed omkring 95 mph - og altså dermed ret tæt på de gennemsnitstal, som trackman har fundet på LPGA Touren.

Mandlige amatører (driver): 

Scratch og bedre 107 mph (173 km/t)
Hcp 5 102 mph (164 km/t)
Hcp 10 96 mph (154 km/t)
Hcp 14,5 93 mph (150 km/t)
Hcp 18 92 mph (148 km/t)

Kvindelige amatører (driver):

Scratch og bedre    91 mph (146 km/t)
Hcp 5 87 mph (140 km/t)
Hcp 10 84 mph (135 km/t)
Hcp 15 79 mph (127 km/t)

I nedenstående tabel er det tydeligt, at se, hvor meget det betyder at slå op på bolden med driveren. Afhængig af svinghastighed Forskellen mellem at slå driveren 5 grader ned og 5 grader op ligger på mellem 19 og 26 meter på totallængden afhængig af svinghastighed.  

-Derfor er det også vigtigt man har en driver, der passer til den hastighed man har i køllen samt den angrebsvinkel man har- på den måde kan man opnå den optimale launch og spinloft for bedre drives, siger Thomas Kiel Larsson.  

Spinloft (den yderste højre kolonne) er i store træk forskellen mellem det dynamiske loft og angrebsvinklen. Du kan læse mere om spinloft her og på Golferens Blog, som også har kigget nærmere på dette fænomen.

 

User Comments:

 • Rettelse

  20/06 - 2019 | Henrik Søe

  Det skal naturligvis være 167 mph (ball speed) og ikke 113 mph (club speed). Tak for det.

 • Nope, det er rigtigt nok

  19/06 - 2019 | Per Christoffersen

  Svingspeed på 113 mph og en smashfactor på 1,48 giver en ballspeed på 167,24 mph (113 x 1,48). Omregning fra mph til km/t: 167,24 mph x 1,609 = 269,089 km/t

 • Hurtigt

  19/06 - 2019 | Arne Henrik Bjerg

  Jo, det er rigtigt nok - forudsat at man har en tabel, som viser at en mile 2,38 km -og ikke 1,6 km !!! Der er vist en skribent, som har glemt at læse korrektur !

 • Det er sgu' hurtigt :-)

  19/06 - 2019 | Hasse Gårde-Askmose

  "PGA proerne genererer i snit så meget fart i bolden, at den forlader køllehovedet med en hastighed på 113 mph (269 km/t)" Det er vist ikke helt rigtigt.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer