På sporet af golfens sjæl som hickory-debutant | Golf.dk
Golf.dk's medarbejder putter på Københavns 3. hul med sin fars gamle putter.

Foto: Christian Juel

På sporet af golfens sjæl som hickory-debutant

27/10 - 2020 | Jesper Frigast Larsen

Da min far tog mig med på golfbanen for første gang for over 50 år siden, fik jeg lov at spille med et gammelt 5-jern med træskaft, som min far havde savet ned til mig. Det blev min introduktion til det golfspil, som siden har været en stor del af mit liv.

Siden mine allerførste golfslag dengang i 1960'erne har jeg imidlertid aldrig prøvet at spille golf med de hickory-skafter, som var standard for alverdens golfspillere indtil stålskafternes indtog i 1930'erne. Golfen boomede i de første årtier i det 20. århundrede, og der blev produceret golfkøller i hundredtusindvis både i Storbritannien og USA. En del af disse er bevaret for eftertiden, og der er endda stadig tre fabrikker, to i USA og en i St. Andrews i Skotland, der producerer og renoverer hickory-køller.

De træskaftede køller er ikke bare til pynt, for rundt om i verden er der en hel del golfspillere, der nyder at vende tilbage til golfens rødder, og som spiller i hvert fald en del af deres golf med hickory-køller og deltager i hickory-turneringer med ligesindede, gerne iført plusfours og sixpence for at fuldende illusionen om at spille golf som for 100 år siden.

I Sverige er der hele tre hickory-tours med masser af turneringer året igennem, og også i Danmark har vi det årlige Danish Open Hickory Championship, der hvert år samler hickory-entusiaster fra ind- og udland. Det er formanden for Dansk Golfhistorisk Selskab og Danmarks Golfmuseum, Christian Juel fra Horsens, der er arrangør af mesterskabet. Det skulle i år have været afviklet på Helsingør GC's bane, men årets turnering måtte desværre udsættes pga. coronaen. Mesterskabet er nu fastsat til den 8. maj 2021, stadig i Helsingør. Alle interesserede golfspillere er velkomne, og der vil være mulighed for at låne det rigtige udstyr.

Her vil man med stor sandsynlighed kunne finde mig på deltagerlisten. For efter at have prøvet 9 hullers hickorygolf i selskab med Christian Juel en pragtfuld efterårsdag på Københavns Golf Klubs historiske bane i Dyrehaven har jeg fået mod på mere. Det er golf i sin reneste form. Ikke en jagt på længde og stablefordpoints, men golf med følelse og finesse i pagt med banen, naturen, vejret, medspillerne - ja, med golfens sjæl, hvis det skal være tilladt at blive lidt højstemt.

Det er heller ikke nødvendigt med 14 forskellige køller, for hver kølle tjener flere formål. Christian Juel havde venligt pakket et halvt sæt til mig med brassie, baffy, mashie, niblick og et par køller mere. Putteren var min fars gamle putter med træskaft. Men hvad med numrene, spørger du måske. Ja, ganske vist havde jernene også numre, men dem kunne jeg ikke bruge til noget. Man må føle sig frem til det rigtige slag med den rigtige kølle.

Et par slag på træningsbanen viste tydeligt, at jernenes smalle såler gør det vigtigt at ramme bolden før jorden. Ikke noget med at presse svinget eller komme "foran bolden" i tilslaget. Så kommer bolden ingen vegne. Men med et roligt tilbagesving og et tilslag, hvor man holder vægten bag bolden og rammer bolden først - så flyver bolden højt og smukt. Ikke nær så langt som med moderne udstyr, men med fine kurver. Af samme grund spillede vi fra tee 52 i stedet for tee 58, og i hickoryturneringernes handicaprækker får man også lagt nogle slag oveni sit sædvanlige handicap.

Nærspillet med hickorykøller er et - sjovt - kapitel for sig. For her gælder det ikke blot om høje indspil med sandjernet. Der er mulighed for masser af variation med høje, lave og halvhøje indspil. Og da de første pars ruller i hul med min fars gamle blade-putter, er glæden stor. Mine pars var dog for intet at regne mod Christian Juels birdie, da han holede et knap 100 meter langt slag med en niblick på Københavns 8. hul. Så kom ikke og sig, at man ikke kan slå præcise slag med gammelt udstyr…

Jeg glæder mig allerede til næste gang, jeg skal spille hickory-golf.

En glad Christian Juel efter at have sænket et fuldt slag på 100 meter for en birdie på Københavns 8. hul.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:2,155,896
 • Unique Visitor:142,706
 • Registered Users:161,978
 • Unregistered Users:31,187
 • Blocked Users:12,413
 • Published Nodes:15,889
 • Unpublished Nodes:295
 • Server IP:10.230.58.22
 • Your IP:3.221.159.255
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:4,712
  • This week:79,925
  • This month:298,434
  • This year:2,156,312

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk