The Opens tredje dansker | Golf.dk
Jan Rye er klar til at være en del af The Open på Royal Portrush.

The Opens tredje dansker

17/07 - 2019 | Henrik Søe

Når The Open indledes på Royal Portrush torsdag er der to danskere i feltet, men tre danskere på banen. 

Lucas Bjerregaard og Thorbjørn Olesen får forhåbentlig deres del af tv-tiden, men den tredje dansker bliver noget mere usynlig for de millioner af tv-seere, der tuner ind for at se årets sidste major. Det er Jan Rye, der er blevet inviteret med som dommer i den britiske major. Og det er bestemt ikke hverdagskost, at der er danskere med på dommersiden i The Open. 

R&A har selv en fast stab af dommere men inviterer på skift dommere med fra andre lande, og med Danmarks størrelse taget i betragtning, går der hurtigt 8-10 år mellem de invitationer. Men i år kom der en af slagsen - og den gik til Jan Rye, som siden 2015 har været formand for DGU’s turnerings- og regelkomité . 

- Jeg er rigtig glad for, at det var mig der fik muligheden på et tidspunkt, hvor vi fik en invitation, siger Jan Rye, der også sidder i EGA’s Championship Committee og derfor har også har erfaring i at sidde med ansvaret i internationale turneringer.

Mindst tre gange om året er han således ude til forskellige europamesterskaber. 

- Selv om det også er store turneringer, er det noget mindre end det her. Det er helt overvældende her, fortæller han fra Nordirland, hvor han ankom mandag aften. 

- Tirsdag var jeg ude at gå på banen for at se, hvad der kunne være af problemområder. Banen er ikke så svær, når det kommer til regler. Der er kun få strafområder, men til gengæld er der meget rough, så jeg tænker at vi kommer til at lede en del gange og tage den nye tre-minutters regel i brug for at få spillerne videre. Og så er der masser af telte og grandstands på banen, og her vil der sikkert også blive behov for dommerhjælp. Men ellers er det ud fra mit synspunkt en straight forward bane med masser af sej rough, hvor spillerne skal sørge for at holde sig i banen, siger Jan Rye.

Onsdag skal Jan Rye og de cirka 90 (!) øvrige Open-dommere sendes ud i små grupper under ledelse af en erfaren dommer fra R&A.

- Han skal fortælle om de steder, hvor der kan opstå problemer, så vi er så godt forberedt som muligt, inden det går løs, siger Jan Rye. 

Jan Rye har fået sit program for de to første turneringsdage. Torsdag kl 13.05 skal han i aktion som såkaldt forward observer, mens han fredag skal være dommer.  

- Der går en dommer med hver flight, og i nogle af boldene er der er en forward observer, som skal stå i den position, hvorfra spillerne slår deres andetslag. Hvis bolden ligger i en position, hvor der kan være en regelsitutation, skal jeg melde tilbage til dommeren, så han kan nå at forberede sig på, hvad der venter ham, når han kommer frem, fortæller Jan Rye, der også bliver standsmæssigt klædt på, når han skal gå rundt på Royal Portrush i de kommende dage.

- Dem, der står for tøjet til dommerne, skal levere til over 400 personer, og man får det ikke bare smidt i hovedet. Det er flere par bukser og skjorter, og hvis ikke det passer, bliver det syet om, så det passer. Der mangler ikke noget, siger Jan Rye. 

Årets udgave af The Open bliver den første Open, som skal spilles under de nye golfregler. Spillerne har efterhånden fået de nye paragraffer ind under huden, og Jan Rye forventer heller ikke, at det giver anledning til problemer på Royal Portrush. 

- Da jeg først så de nye regler, var jeg lidt bange for et par af dem, men sådan som det har fungeret indtil videre, har det fungeret godt, og spillerne har ikke haft problemer med dem, siger han. 

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer