Mangel på regn udfordrer danske golfbaner | Golf.dk
I Ledreborg vander man markant mere, end man plejer. Billedet her er ikke fra 2020.

Foto: PR

Mangel på regn udfordrer danske golfbaner

24/04 - 2020 | Claus Rødgaard Thomsen

Corona er og bliver forårets store udfordring. Men vejrguderne har også kastet et par søm ud på vejene foran de danske golfklubber.

- Tørken har ramt, og det begynder allerede at stramme til nogle steder. Og for fem uger siden stod de i vand op til begge ører, siger Thomas Hoffmann Jepsen, der er banekonsulent i Dansk Golf Union.

Han besøger et stort antal baner og fortæller, at især på Sjælland er der baner, der higer efter regn. Men tendensen er bestemt gældende i hele landet!

Det er ikke uden fortilfælde, at april kan være rigtig tør i Danmark. Men i de danske klubber er den ekstremt tørre 2018-sommer stadig i frisk erindring. Det får nogle greenkeepere til at handle mere offensivt, end de ellers ville gøre.

- Klubberne er hurtigere til at rette fokus på det her. Dem, der har ressourcer til at gøre noget, de handler på det nu, siger Thomas Hoffmann Jepsen.

Et eksempel er Ledreborg Palace Golf Club, hvor chefgreenkeeper Finn Nielsen vurderer, at han har brugt dobbelt så meget vand som normalt i perioden januar til april.

- Jeg er så heldig, at jeg kan vande alt, også mine fairways. Og det gør jeg også, siger Finn Nielsen.

Derfor er hans fairways i vækst og har en flot farve, fortæller han.

- Men hvis jeg ikke kunne vande, så var fairways måske gået i stå og var blevet lidt kedelige at kigge på. Måske ville jeg have valgt at farve mine fairways, siger chefgreenkeeperen.

Det potentielle problem ved tørke er, at græsset på golfbanerne kan gå i dvale eller ligefrem dø, som det var i tilfældet under den voldsomme tørke i 2018. En tør april måned gør banerne ekstra sårbare overfor en tør sommer.

- Det svarer jo til, at man lader være med at spise, hvis man ved, at lidt længere fremme skal man løbe en halvmaraton. Jeg håber på, at vi snart får noget vand. Ellers kan vi nemt rende ind i en situation som i 2018, hvor de skader, vi får, vil tage lang tid at rette op. Græsset vil ikke nå at vokse sig stærkt for at kunne modstå. Det ville også koste yderligere i eftersåning hen på efteråret, lyder det fra Finn Nielsen.

Han fortæller, at han i efteråret 2018 brugte mellem to og tre tons frø til eftersåning af fairways. 

På en gennemsnitlig sæson bruger Ledreborg Palace Golf Club 12.000 kubikmeter vand (alt sammen overfladevand). I 2018 brugte Finn Nielsen 22.000 kubikmeter vand.

For klubben er omkostningerne ved at vande ikke store, da det er eget overfladevand, klubben bruger. Til gengæld stiger omkostningerne ved brug af afspænding på greens, når der skal vandes mere.

DMI’s tørkeindeks er lige nu på 9,4 på instituttets skala fra 0 til 10.

 

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer