Langsomme spillere: - Husk at have tålmodigheden med | Golf.dk
Så venter vi igen! Et par selverklærede langsomme danske golfspillere deler deres holdning til tempo på banen. De to på billedet er ikke de to, som optræder i artiklen.

Foto: Getty Images

Langsomme spillere: - Husk at have tålmodigheden med

01/11 - 2019 | Claus Rødgaard Thomsen

- Luk nu igennem!

Tilråbet kom fra en to-bold, som gik bag Claus Hjorting og hans spillemakkere under en nylig golfrunde.

- Jeg har tit følt, at nogen var urimeligt utålmodige ude på banen, siger Claus Hjorting.

Anekdoten ovenfor var en af de gange. Den vender vi tilbage til.

Claus Hjorting er en af ganske, ganske få golfspillere, der i vores undersøgelse har karakteriseret sig selv som “langsommere end gennemsnittet”. Faktisk har kun 8 ud af 659 golfspillere givet det svar. De 651 resterende mener, at de er “gennemsnitlige” eller “hurtigere end gennemsnittet”.

- Jeg har handicap 36. Jeg tror, at gennemsnittet er omkring handicap 25 i min klub. Derfor bruger jeg nok 10-15 slag mere end gennemsnittet, siger Claus Hjorting om det rent matematiske ræsonnement, der ligger bag hans svar.

Skildpaddefri zone - otte forslag til hvordan vi speeder golf op

Han kan ikke lade være med at grine, når snakken falder på danske golfspilleres stålsatte tro på egen evne til at spille i raskt tempo. Han drager sammenligninger med undersøgelser, der viser, at så godt som ingen mennesker mener, at de er ringere end gennemsnittet til at køre bil, selvom en del af dem nødvendigvis må være det.

En anden golfspiller, som har erklæret sig langsommere end gennemsnittet, er Brian Hansen fra Mollerup Golf Club. Han er nået frem til sit svar ad helt andre veje end Claus Hjorting. Han er nemlig en virkelig dygtig golfspiller med et handicap på 3,8.

- Jeg har svaret sådan, fordi jeg nogle gange har haft den oplevelse, at folk synes, jeg er langsom, siger han.

Han siger, at han sagtens kan spille en runde golf på under tre timer.

- Men det spiller jeg ikke god golf af. Jeg mener, at det er forbundet med et tabu at være grundig i golf. Jeg slår ikke, før jeg er klar til at slå. For eksempel så gør jeg altid min bold ren, når jeg kan, siger han.

Brian Hansen mener selv, at han holder sig inden for de 30 sekunder per slag, som af mange bliver regnet for grænsen mellem det acceptable og det utilbørlige.

Han bruger afstandsmåler, et redskab som nogle mener sløver tempoet på en golfbane.

- Men jeg ville blive langsommere uden. Så skulle jeg jo til at skridte op og hele tiden og se efter, hvor på green flaget står.

Brian Hansen er måske selv en grundig spiller. Men han er ikke hævet over at føle sig irriteret over andre en gang imellem, medgiver han. Han siger, at han sagtens kan leve med en runde på fire en halv time, men at han bliver irriteret, hvis den varer fem en halv time.

- Jeg tror, det handler meget om at reflektere over det. Jeg bliver aldrig irriteret på nogen, der går langsomt eller slår dårlige slag. Vi slår jo alle sammen dårlige slag. Men jeg kan for eksempel godt blive irriteret, hvis folk ikke holder øje med deres egen bold eller andres bolde, siger han.

Golf.dk’s undersøgelse viser, at det er meget forskelligt, hvem folk betragter som langsomme. Nogle mener, at udisciplinerede juniorer er de største syndere. Andre peger fingre af slow-motion pensionister, selvhøjtidelige elitespillere eller evigt kiksende højhandicappere.

Der er et element at dobbeltmoral i frustrationerne, noget som Brian Hansen også selv godt kan få øje på.

- Jeg har en kammerat, der bruger omkring 18 slag mere end mig per runde. Han har både en rangefinder og et gps-ur. Det kan jeg måske godt synes er en smule i overkanten, og så tænker jeg “burde han ikke bare slå mod midten af green?”. Men på den anden side, så skal han jo også have mulighed for at kende afstanden til flaget og slå det rigtig gode slag, siger Brian Hansen.

Claus Hjorting spiller i Helsingør Golf Club, hvor han også underviser begyndere i regler og etikette, herunder hvordan man sparer tid ved at huske at stille bag’en det rigtige sted, vente med at skrive scorekort til man er væk fra green, og så videre.

- Jeg bliver da også irriteret, når man spiller bag en tre-bold, der slår alle tre bolde i roughen, og så bruger hele gruppen tre minutter ved hver bold på at lede. Men generelt synes jeg ikke, tempo er så stort et problem. Jeg plejer bare at sige, at hvis man kommer derud, når der er godt fyldt op på banen, så skal man huske at have tålmodigheden med, siger han.

Han siger dog, at når han en gang imellem er ude med en fire-bold, hvor alle har omkring handicap 36 som ham selv, så kan han godt være den, der går og minder de andre på, at de skal skynde sig lidt og holde trit.

Det forsøgte han også at gøre for nylig, da to-bolden bagved begyndte at råbe, at han skulle lukke igennem.

- Jeg stod jo med min hybrid, og den ved jeg, at jeg kan slå 160 meter med, hvis jeg rammer den rigtigt. Så jeg ventede på, at dem foran var langt nok væk, og så var det, at dem bagved begyndte at råbe til mig, fortæller Claus Hjorting.

Heldigvis ramte han efter ventetiden bolden perfekt med sin hybrid og undgik noget af det, som vi golfspillere synes er allermest pinligt. At holde folk i venteposition for at slå et slag, som man så alligevel ikke er i stand til at udføre.

Husk at læse vores tema om langsomt spil i nyeste udgave af Dansk Golf.

 

User Comments:

 • Skynd jer, skynd jer, skynd jer

  13/11 - 2019 |

  Efter en lang og, til tider, stressende dag på jobbet, er én af de mange gode ting ved golf, at man kan lade tankerne kredse om noget andet. At man kan geare lidt ned. Stresse af. Når jeg er ude prøver jeg da at placere bag'en fornuftigt i forhold til næste tee, ikke lede længe efter en mistet bold og generelt, at holde et flow i mit spil og at lukke igennem, hvis det giver mening. Men jeg nægter pure, at lade en afstressende runde golf blive ødelagt af, altid at have i baghovedet, at jeg skal skynde mig, skynde mig, skynde mig.

 • Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt.

  04/11 - 2019 |

  Jeg spillede for nyligt en bane, hvor man efter rådgivning fra DGU (vistnok) havde ladet roughen gro lidt højere. Trods alle gode hensigter gik der altså noget tid med at lede. Nogle steder var der kommet kløver, så selv i 8 cm rough var det umuligt at finde en bold. Når så den egentlige fairwayklipning først begyndte 150 m fra teestedet, så skal det jo give udfordringer for mellem- og højhandicappere. Hvem kan udvikle en rough, der gør det vanskeligt (straffende) at spille ud af, men hvor det ikke tager lang tid at finde bolden? Hvis man ikke har mere end toenhalv time til en runde, så nøjs dog med 9 huller. De der har travlt skal ofte blot skynde sig ind i klubhuset til en fadøl.

 • Langsom golf

  04/11 - 2019 |

  Problemet var måske ikke så stort, hvis alle blot blev bedre til at lukke igennem. Hvis alle i en 3 bold, som det nævnes i artiklen lander i rough, og skal lede efter boldene, så bør man uden yderlig diskussion, lukke igennem, det er slet ikke så svært, og det tager heller ikke lang tid, hvis det gøres rigtigt! To bolden som råber efter de forangående, bør acceptere, at det ikke er en god oplevelse for nogen, at skulle presse sig igennem samtlige bolde foran dem. Det holder ikke! Jeg oplevede det for et par år siden på en spansk bane og tilfældigvis var banens direktør i samme bold som min. Et enkelt opkald på mobilen sikrede, at 2 bolden omgående blev til en 4 bold og så var der ro på resten af runden! Altså, luk igennem uden tøven hvis der er problemer og alle er glade!

 • Igen igen...

  01/11 - 2019 |

  Mon der ikke snart er blevet tærsket nok langhalm over dette emne, som vi jo alligevel aldrig bliver enige om? Hverken om, hvordan man definerer “langsomt spil”, eller om det overhovedet er en god ide at have så travlt, når det trods alt “kun” er en fritidsinteresse og ikke et job, ens velfærd afhænger af. Og hånden på hjertet: hvad betyder det i den store sammenhæng, om dine 18 huller tager 3 1/2, 3 3/4, 4 eller 4 1/2 timer? Nothing whatsoever efter min mening. Gå nu ud og nyd jeres golf alle I 150.000 klubgolfere i Danmark og glæd jer over at færdes på en velplejet bane, som vores omhyggelige greenkeepere gør alt for at vedligeholde og beskytte til fordel for os alle.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:3,159,917
 • Unique Visitor:177,631
 • Registered Users:166,741
 • Unregistered Users:31,298
 • Blocked Users:12,450
 • Published Nodes:16,323
 • Unpublished Nodes:316
 • Server IP:10.230.58.22
 • Your IP:34.204.185.54
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:9,330
  • This week:97,208
  • This month:406,126
  • This year:3,160,569

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk