Kig op: Der er flere birdies end du tror | Golf.dk
Fiskeørnen er bare en af de flotte fugle, som Peter Bonne Eriksen oplever på hjemmebanen i Værløse.

Foto: Wikimedia Commons

Kig op: Der er flere birdies end du tror

14/11 - 2020 | Henrik Søe

Birdie, eagle, albatros. 

Golfsportens fugle kender de fleste - ihvertfald på papiret. 

Men der findes mange, mange flere af vores ægte bevingede venner rundt omkring på de danske golfbaner. 

For at sætte fokus på natur- og dyrelivet på de danske golfbaner har Dansk Golf Union indledt et samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening (DOF) om at observere og indrapportere iagttagelser af fugle på de danske golfbaner. 

Peter Bonne Eriksen har et ben i begge lejre. Han er både inkarneret golfspiller i Værløse Golfklub og medlem af hovedbestyrelsen i DOF. 

Den golfspillende fulgle-entusiast glæder sig over det nye samarbejde og håber, at det kan være med til at åbne endnu flere øjne for de mange naturoplevelser - og ikke mindst rige fugleliv - der findes på og i luften over de danske baner. 

- Der er rigtig mange spændende naturoplevelser på de danske baner, og håbet er blandt andet at få åbnet folks øjne for det. Der findes mange fugleinteresserede golfspillere som mig selv, men jeg tror også der er mange “almindelige” golfspillere, som nyder naturen i de fire-fem timer, det tager for en golfrunde.  

- De 80-100 slag tager jo ikke mange minutter i sig selv, så det kan sagtens lade sig gøre at opleve naturen undervejs, siger han. 

Et af værktøjerne i samarbejdet findes på Facebook, hvor man har dannet gruppen “Fugle på Golfbanen”. Her kan fugle- og golfentusiaster udveksle erfaringer om fugle på de danske golfbaner og dele ideer til, hvordan man skaber de bedste rammer for fugle- og dyreliv. 

- Formålet med samarbejdet er også forbedre forholdene for fuglene og styrke biodiversiteten. Det har vist sig, at rigtig mange danske klubber allerede har sat en masse tiltag i gang, fortæller Peter Bonne. 

Nogle golfklubber har i længere tid haft interesse for fuglene og derfor allerede implementeret tiltag. Her er både ’ude’- og hjemmelavede fuglekasser, der tiltrækker specifikke arter, kommet op i træerne. For at informere og oplyse både medlemmer og andre gæster på golfbanen om tiltagene og fuglelivet, har der været succes med at afholde informationsture, hvor der fortælles om arterne og levestederne på golfbanen. 

På DOF’s hjemmeside findes der desuden en særdeles omfangsrig database, hvor alle kan indberette deres observationer om fugle. Og stort set alle danske golfbaner er nu oprettet som lokaliteter. 

- Alle som rapporterer på DOF-basen kan i princippet fortælle om, hvad de har set af fugle på golfbanen, siger Peter Bonne Eriksen, der selv ynder at bruge basen, når han har set noget ud over det sædvanlige på golfbanen. 

- Forleden var der en hærfugl, som gik rundt ved materielgården i Værløse, og der kom fuglekiggere forbi fra store dele af Sjælland. Og når jeg eksempelvis ser kæmpe rovterner, isfugle og fiskeørne på banen, skynder jeg mig at indrapportere, når jeg kommer hjem, siger Peter Bonne Eriksen, der fortæller, at fuglefolket generelt er optaget af de mere sjældne og usædvanlige observationer. 

- Men man kan også gå den anden vej og registrere hvad der er af ynglefugle - og de mere almindelige fugles forekomst. Det kræver dog et lidt mere struktureret regi, og det kan forhåbentlig skabe en forståelse af, det kan føre nogle forbedringer med sig og samtidig give nogle oplevelser for de mennesker, der kommer i klubberne, siger han.  

En del af de fugleinteresserede DOF-medlemmer er meget passionerede og smider gerne alt hvad de hænderne og tager afsted, hvis de får melding om en sjælden fugl et sted i Danmark. 

Peter Bonne Eriksen kan også godt finde på at “jagte” de sjældne observationer, men han siger dog, at han formentlig ikke vil opgive en golfrunde, hvis han får en melding om en sjælden fugl. 

Til gengæld vælger han gerne bane ud fra chancen for at få naturoplevelser:

- Hvis jeg skal ud med golfsættet, så vil jeg altid vælge en bane, hvor jeg udover en god runde også kan få en naturoplevelse med mig hjem. Så tjekker jeg lige tjekke basen for at se, hvad der er observeret på banen, og om det for eksempel øger chancerne for at se en havørn, en glente eller en nattergal, siger Peter Bonne Eriksen.

Frem til 1. september er der i DOFbasen foretaget mere end 44.000 observationer af fugle på de danske golfbaner. På Ærø Golf Klub er der eksempelvis observeret hele 180 forskellige arter. 

Hvis du vil følge med I hvilke fugle, der er set på din golfbane, kan du se oversigten i DOFbasen, som du finder her. 

Vælg "Lokalitet" under "område" og skriv navnet på jeres golfbane. Tryk herefter "søg" og åbn "observationstabellen" i et nyt vindue.

User Comments:

 • 4-5 timer er for meget

  17/11 - 2020 | Kristoffer Germund Holst

  En golfrunde skal ikke tage 4-5 timer, mere end 4 timer for en 4-bold, så skal man seriøst til at kigge på sine vane og finde ud af hvor der kan barberes minutter af. Fint nok med samarbejdet, så længe det ikke forlænger runderne yderligere. Har svært ved at se hvordan dette tiltag spiller sammen med de seneste års "spil med tempo" kampanger.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:2,156,280
 • Unique Visitor:142,716
 • Registered Users:161,980
 • Unregistered Users:31,187
 • Blocked Users:12,413
 • Published Nodes:15,889
 • Unpublished Nodes:295
 • Server IP:10.230.58.22
 • Your IP:3.221.159.255
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:5,096
  • This week:80,309
  • This month:298,818
  • This year:2,156,696

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk