Kan Tiger blive Tiger Woods igen? | Golf.dk
Tiger Woods har misset tre af de seneste fire udgaver af The Masters.

Foto: Getty Images

Kan Tiger blive Tiger Woods igen?

04/04 - 2018 | Mikkel Ring Christensen

Der er gået 13 år siden det chip. Det på Augusta Nationals hul 16 om søndagen, der førte til Tiger Woods' fjerde og seneste grønne jakke, det chip, som med ren vilje syntes at blive tvunget ned i hullet mere end trukket af tyngdekraften.

Det var i de år, hvor alle de vigtige putts faldt i hul, og hvor vanskelige situationer aldrig resulterede i katastrofescores. Der var et særligt sæt fysiske love for Tiger, eller sådan virkede det i hvert fald, og de var gældende frem til 2008, hvor han vandt sin 14. og seneste major.

Tingene har set anderledes ud på denne side af de utallige forsidehistorier om brandhanen og affærerne og så videre. Nok vandt han fem gange i 2013 og generobrede sin førsteplads på verdensranglisten, men når det kom til majors, de turneringer der betyder mest for Woods og for spillets historie, slog det tidligere så uigennemtrængelige panser revner.

I årtiet siden den seneste majorsejr har der været rigeligt med chancer for at rykke nærmere Jack Nicklaus' rekord på 18 majors, men hver gang er forsøget endt i skuffelse.

Det er sandt at bolden ikke ville i hul, men det er også sandt, at bolden ikke bestemmer. Det kunne ellers virke sådan. De afgørende putts holdt op med at dumpe til bunds, og flere gange spillede rent uheld en afgørende rolle.

Siden skandalen har Woods leveret fem top-5 placeringer i majors, heraf tre fjerdepladser i The Masters. Han havde muligvis haft en femte grøn jakke, havde det ikke været for episoden på hul 15 om lørdagen i 2013. Wedgeslaget mod pinden var for præcist, og i stedet for at have et kort putt for birdie ramte bolden pinden og spandt tilbage i vandet. Derfra udspillede årtiets måske mest omtalte regelepisode sig, og til slut stod Woods med en doublebogey på hullet.

Året inden i The Open var det på hul seks om søndagen, at kæden røg af. Fra at være i favorabel position på leaderboardet faldt Woods bagud, da hans teeslag endte dybt begravet i en bunker nær en stejl væg i retning mod flaget. Uden chance for at komme ud forsøgte Woods alligevel, og i sidste ende måtte han notere en triplebogey og nøjes med tredjepladsen.

Den slags ting er ikke til at kontrollere, men samtidig kan man spekulere over, om Woods i sin storhed ville have slukket mentalt og foretaget et "ulovligt" drop? Ville han ikke have fundet en måde at redde en bogey fra spejlægget i bunkeren? Uanset hvad er det langfra samtlige missede chancer, som kan tilskrives usædvanlige hændelser- ofte har han spændt ben for sig selv med graverende fejl på de mest afgørende tidspunkter. Mens det tidligere var en slags blasfemi at stille spørgsmålstegn ved Tigers mentale styrke, så er det nu nærliggende at tro, han simpelthen har prøvet for hårdt, har villet det for meget.

Så hvilken udgave af Woods dukker op denne uge?

Fysisk ser han stærkere ud end i årevis. På sit pressemøde tirsdag vurderede han, at det er otte år siden, kroppen har haft det så godt som nu, og at han i tiden siden ofte har spillet, når det ikke var hensigtmæssigt.

- Det er en del af at være atlet. Vi vil konkurrere, vi vil derud og kæmpe, og en del af at være en atlet er at håndtere smerter, og uheldigvis presser vi vores kroppe og sind for hårdt, og ofte går vi over grænsen og bryder sammen. Men gudskelov for moderne videnskab, der kan reparere os og stykke os sammen igen, sagde han.

Fysikken er i orden, og resultaterne har på det seneste været så positive, at Woods nu er blandt bookmakernes favoritter. Den reparerede ryg kombineret med et indgående kendskab til Augusta National giver den 42-årige glimrende forudsætninger for at gøre sig gældende søndag, og Tiger var da også fuld af selvtillid, da ESPN tirsdag stillede ham spørgsmålet, ”hvem er favoritten?”.

- I like my chances, lød det kort og skarpt fra Woods.

Man kan reparere en ryg, omlægge et sving og finde tilbage til toppen, men kan man gøre det samme mentalt? Nok kan Woods igen svinge driveren mere end 120 mph, men kan han genskabe dræberinstinktet? 

Den mest afgørende komponent i golfspillet har alle dage været hovedet, og ikke engang Tiger Woods kan vide, hvordan han vil reagere, om han kan stå for presset, hvis han efter små fem år uden en sejr og 10 år uden en major står med chancen for en grøn jakke sent søndag.

”Make Sundays Great Again” og Make Tiger Great Again” stod der på kasketter og t-shrits i tiden omkring det fejlslagne comeback i 2017. Der var intet ”great” ved det, men måske er tiden moden. Måske venter der ny storhed lige om hjørnet. Det virkede utænkeligt for at halvt år siden, men han har taget kvantespring i den rigtige retning i de seneste måneder, og hvis Woods har lært os noget gennem mere end to årtier, så er det aldrig at afskrive ham.

Tiger går på banen klokken 16.42 torsdag.

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Counter

 • Site Counter:1,123,329
 • Unique Visitor:102,520
 • Registered Users:159,481
 • Unregistered Users:31,233
 • Blocked Users:12,378
 • Published Nodes:15,223
 • Unpublished Nodes:286
 • Server IP:10.230.58.22
 • Your IP:34.234.223.229
 • Since:04 Aug 2020
 • Visitors:
  • Today:7,573
  • This week:93,335
  • This month:400,936
  • This year:1,123,546

Klik HER hvis du ønsker at slette alle cookies fra golf.dk